Indicii Bursei de la Bucuresti au suferit o noua corectie in sedinta de azi, cu o scadere de 6% a sectorului SIF, miscare pe care brokerii o pun pe seama unei tendinte de coborare in zona minimelor de saptamana trecuta, in contextul in care nici pietele internationale nu au confirmat o revenire.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a comprimat usor in sedinta de vineri, la 24,4 milioane lei (6,53 milioane euro), dupa ce in sedinta precedenta rulajul insumase 30,26 milioane lei (8,01 milioane euro).

"Am avut o sedinta caracterizata de scaderi, in contextul in care bursele europene afisau cresteri destul de bune. Dar, sa nu uitam ca deprecierea destul de severa de pe pietele globale din sedintele trecute nu s-a revazut pe piata locala. Astfel, daca ar fi sa raportam ca pietele globale se afla un pic peste minimele de saptamana trecuta, teoretic trebuia sa revenim si noi in acea zona", a declarat Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest, citat de NewsIn.

"Practic, aceasta corectie vine in contextul in care pietele internationale nu au confirmat o revenire", a adaugat Lupsan.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 3,73%, pana la 3.483,93 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,35%, pana la 2.610,99 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut cel mai mult - 6,38% - pana la 16.353,02 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 6,07%, la 7.902,01 puncte, deprecierea puternica a titlurilor Erste cantarind cel mai mult.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,26%, pana la 338,21 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 5,30%, pana la 456,21 puncte.

Bursele europene afisau cresteri moderate la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, pe o piata cu o volatilitate ridicata, in care actiunile din sectorul energetic si cele din sectorul de farmaceutic se scumpeau cel mai mult.

Astfel, indicele principal al pietei de la Frankfurt, DAX, castiga 0,42%, pana la 4.642 puncte, iar indicele Bursei de la Paris, CAC40, urca cu 0,77%, la 3.205 puncte. Indicele bursei londoneze, FTSE, crestea cu 1,74%, la 3.928 puncte.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de vineri, de 5,13 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 3,08%, la 9,45 lei, in timp ce titlurile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 8,64%, pana la cotatia de 0,2010 lei, in urma unor schimburi de 3,73 milioane lei.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au ieftinit puternic - cu 8% - la pretul de 0,8050 lei, pe o lichiditate de 3,37 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Erste Bank (EBS) au insumat 3,06 milioane lei, iar titlurile s-au prabusit cu 14,95%, limita maxima de variatie admisa pe BVB, pana la 80,80 lei, dupa ce Standard & Poor's (S&P) a coborat perspectiva de rating a bancii austriece.

Standard & Poor's (S&P) a coborat, joi, de la 'stabila' la 'negativa' perspectiva ratingului Erste Bank si a subsidiarei Banca Comerciala Romana (BCR), din cauza impactului regional al crizei financiare mondiale, si a avertizat ca mai ales operatiunile din Romania ar putea crea presiuni suplimentare.

"Din pacate un mesaj de acest gen nu face decat sa induca un trend de scadere mai pronuntat si, avand in vedere ca pietele se gasesc pe un trend descendent, cu siguranta ca vom vedea noi minime la titlurile Erste in urmatoarea perioada", a spus Adi Lupsan.

Pe Bursa din Viena o actiune Erste era cotata la ora inchiderii sedintei BVB la 20,49 euro, mai ieftina cu 14,59% fata de inchiderea sedintei de joi, scaderea procentuala fiind diferita pe cele doua piete din cauza cursului valutar. Pe Bursa de la Bucuresti titlurile Erste afisau o depreciere mai mare in conditiile in care leul s-a apreciat puternic in fata monedei europene.

"In general cotatia de pe piata locala se ajusteaza si in functie de cursul valutar si atunci, de fiecare data cand vom asista la o apreciere a leului fata de principalele valute convertibile, vom vedea deprecieri mai importante", a explicat Lupsan.

"Putem sa vedem si reversul medaliei, adica daca se confirma in urmatoarele luni un curs descendent, adica o depreciere a leului, Erste poate sa devina o actiune de refugiu, care sa ne protejeze impotriva riscului valutar", a mai spus directorul de la Intercapital Invest.

Decizia de revizuire a perspectivei de rating survine ca urmare a impactului "riscului in crestere ca zona Europei Centrale si de Est si Austria sa fie contaminate de presiunile macroeconomice mondiale".

Lupsan anticipeaza ca, in conditiile in care se vor adopta masuri fiscale de crestere a salariilor, putem asista in urmatoarele luni lsi a o revizuire a ratingului de tara.

Pretul titlurilor SIF Moldova (SIF2) a scazut cu 6,58%, ajungand la 0,71 lei, pe fondul unor schimburi de 2,19 milioane lei, iar actiunile Transelectrica (TEL) au atras o lichiditate de 2,16 milioane lei si s-au depreciat cu 6,41%, pana la 14,60 lei.

Schimburile cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1) au totalizat 1,75 milioane lei, iar cotatia titlurilor s-a prabusit cu 11,25%, pana la 0,71 lei, in timp ce actiunile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut 6,82%, ajungand la 0,6150 lei, pe o lichiditate de 1,28 milioane lei.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) s-au ieftinit cu 4,88%, la pretul de 0,0780 lei, pe o lichiditate de 293.098 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Azomures (AZO) au insumat 277.362 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 7,80%, pana la 0,1890 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri