Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a continuat evolutia ascendenta in ultima saptamana, indicele BET urcand cu 5,8%, la un nou maxim anual, sustinut de aprecierea puternica a titlurilor Bancii Transilvania si Rompetrol Rafinare, in contextul speculatiilor legate de posibile oferte de preluare.

"Ultima saptamana din mai a condus toti indicii Bursei de la Bucuresti pe verde, atat sub influenta stirilor optimiste, cat si a evolutiilor bune de pe pietele straine, toti recuperand pierderile marcate de la inceputul anului. Am putut observa, de asemenea, si rulaje mult sub media ultimei perioade, insa o revenire in ceea ce priveste volumele tranzactionate", potrivit unei analize a firmei de brokeraj Prime Transaction, arata NewsIn.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB s-a comprimat cu 19,3% in ultima saptamana (25-29 mai), la 77,14 milioane lei (18,46 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta schimburile insumasera 95,67 milioane lei (53,77 milioane euro).

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB s-a mentinut la 53,74 miliarde lei (12,86 miliarde euro), la un nivel apropiat celui de saptamana trecuta.

Indicele BET atinge un nou maxim pentru acest an, dar nu sparge rezistentele

Indicele BET a crescut cu 5,77% in ultima saptamana, atingand un nou maxim al acestui an, dar nu a reusit totusi sa sparga nivelul de rezistenta de 3.365 puncte. Indicele a incheiat sedinta de vineri la nivelul de 3.341,53 puncte, fiind puternic sustinut de aprecierea actiunilor Bancii Transilvania si Rompetrol Rafinare, ambele scumpindu-se peste 12%.

De asemenea, indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 2,99%, pana la 2.060,35 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat saptamana cu o crestere de 2,03%, la 16.109,43 de puncte.

"Societatile de investitii financiare au urmarit evolutia de ansamblu a bursei, pragul suport de la 15.000 puncte dovedindu-se unul foarte important, el neputand fi spart decat marginal in cursul sedintei de marti", mentioneaza analistii Intercapital Invest, in raportul saptamanal asupra pietei de capital.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 3,75% in perioada 25 - 29 mai, pana la 6.582,29 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 4,35%, la 319,68 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 3,65%, pana la nivelul de 487,87 puncte.

SIF Moldova si SIF Banat-Crisana, singurele actiuni pe minus din sector

Cele cinci actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 32,73 milioane lei, adica 42% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj total de 12,26 milioane lei, iar cotatia lor a crescut cu 4,27%, la 0,855 lei/actiune. Au urmat titlurile SIF Moldova (SIF2), cu o depreciere de 0,75%, pana la 0,66 lei, in urma unor schimburi de 9 milioane lei.

Cotatia actiunilor SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 4,42%, la 0,59 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 5,14 milioane lei.

De asemenea, titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au scumpit cu 1,97% in saptamana incheiata, ultimul pret, fiind de 0,415 lei, iar lichiditatea s-a cifrat la 4,48 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avut o pierdere de 0,63%, la cotatia de 0,79 lei, in urma unor tranzactii de 1,85 milioane lei.

Optimismul cu privire la relansarea credita(rii scumpes,te titlurile bancare

Sectorul bancar a atras in intervalul 25 - 29 mai schimburi de 18,59 milioane lei, adica 24% din valoarea schimburilor cu actiuni la BVB.

"Sectorul bancar a inregistrat evolutii foarte bune in partea a doua a acestei saptamani, asteptarile privind o relansare a creditului la nivelul sistemului bancar romanesc reprezentand pentru investitori un imbold pentru a achizitiona titluri bancare", potrivit analizei Intercapital.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au generat a doua lichiditate din piata de actiuni, de 12,06 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 4,05%, pana la 7,70 lei.

De asemenea, actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au scumpit cu 12,75%, pana la pretul de 1,15 lei, pe suportul unui rulaj de 5,05 milioane lei.

In schimb, pretul titlurilor Erste Bank (EBS) a coborat cu 3,91% pana la 73,80 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 1,48 milioane lei.

Cotatia Petrom respecta evolutia pretului barilului de titei

"Unul dintre elementele care au generat un interes in crestere pe acest sector este continuarea scumpirii la nivel international a barilului de petrol, acesta practic dublandu-se in ultimile 3 luni", apreciaza analistii casei de brokeraj Intercapital Invest.

La nivelul sectorului energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu un rulaj de 8,46 milioane lei si o apreciere cu 3,48%, pana la 0,238 lei.

"Corelatia pret baril petrol/cotatii companii sector petrolier este una de luat in considerare, o matematica simpla aratandu-ne ca actiunile Petrom s-au apreciat cu un procent similar incepand din luna martie", explica analistii.

De asemenea, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au castigat 15,28%, ajungand la 0,0415 lei, in urma unor schimburi de 5,32 milioane lei.

"Probabil ca la Rompetrol Rafinare continua speculatiile pe marginea ofertei de preluare, mai ales ca actiunile nu ar fi avut alte motive sa se aprecieze atat de mult, in contextul in care ratingul companiei a fost coborat", a explicat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Agentia de evaluare Fitch a anuntat ca a coborat ratingul The Rompetrol Group pentru imprumuturi in valuta pe termen lung de la 'B+' la 'B', cu perspectiva negativa, motivand decizia prin rezultatele sub asteptari din operatiuni, ce nu acopera integral costul datoriei ridicate.

De asemenea, actiunile Azomures, (AZO) au avut o evolutie notabila, cu un avans de 9,57%, la 0,2290 lei, pe suportul unor tranzactii de 2,26 milioane lei, in timp ce cotatia titlurilor Amonil Slobozia (AMO) a urcat cu 8,97%, la 0,017 lei, pe fondul unei lichiditati de 578.631 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri