Valul de optimism de pe pietele externe a urcat piata Bursei de Valori Bucuresti cu 4,9% in saptamana anterioara, insa sectorul celor cinci societati de investitii financiare a fost lovit de instabilitatea politica si a pierdut 1%.
Lichiditatea pietei de actiuni a urcat cu 14,8% in ultima saptamana, pana la 107,7 milioane lei (25,1 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 3,34% pana la 4.515,18 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a avansat cu 4,86%, pana la 2.771,11 puncte.

Indicele BET-FI
, al celor cinci SIF-uri, a fost singurul care a incheiat saptamana pe rosu, cu un declin de 1,03%, la nivelul de 23.182,29 puncte.

“Ma astept ca piata sa reactioneze pozitiv in aceasta saptamana daca se va ajunge la o intelegere la nivel politic, iar lichiditatea va creste. Totusi, in prezent, influenta mediului politic este de doar 30%”, a declarat pentru Wall Street Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

De asemenea, in ultima saptamana indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,88%, la 449,25 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic, a crescut cu 2,68%, pana la nivelul de 605,42 puncte.

“S-ar putea spune ca saptamana bursiera care s-a incheiat a fost una atipica, indicii au evoluat in mod pozitiv, in timp ce scena politica din Romania a cunoscut o criza fara precedent”, a afirmat Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest in Puls Capital.

Ea sustine ca preturile de la Bursa reflecta viziunea medie a investitorilor cu privire la mediul de investitii si companii in sine, evenimentele recente fiind incorporate in cotatiile actiunilor listate.

Actiunile bancare, cele mai bune cresteri

Actiunile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 3,25%, la 12,70 lei, cele ale Bancii Transilvania (TLV) au inchis saptamana in crestere cu 4,97%, la 1,69 lei, iar titlurile Erste Bank (EBS) au castigat 2,97%, la 128,20 lei.

Titlurile bancare au atras schimburi de 35,1 milioane lei in ultima saptamana, adica o treime din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB, in timp ce tranzactiile cu SIF-uri a generat o lichiditate de 56,6 milioane lei.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5), cele mai lichide, au coborat cu 0,85%, la 1,16 lei, in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 0,93%, la 1,06 lei. “Lucrurile sunt foarte complicate pe scena politica, de acest lucru nu are nevoie Bursa pe langa evolutiile din pietele externe”, a explicat Gabriel Necula.

Pe segmentul energetic, actiunile Petrom (SNP) au fost cele mai cautate si s-au depreciat cu 6,23%, la 0,273 lei. Titlurile Dafora Medias (DAFR) au castigat 1,83%, pana la 0,111 lei, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat cu 1,49%, la 0,0612 lei.

Cele mai mari aprecieri din piata au fost consemnate de titlurile TMK Artrom Slatina (ART), cu un avans de 26,44%, pana la 2,20 lei, in vreme ce actiunile Uztel Ploiesti (UZT) au castigat 26%, pana la 6,30 lei.

De asemenea, cotatiile actiunilor Alro Slatina (ALR) si Azomures (AZO) au urcat cu 16,1%, respectiv 13,33%.

Flamingo International (FLA) si Bermas Suceava au fost actiunile care au pierdut cel mai mult in saptamana care s-a incheiat, inregistrand scaderi de 5,71%, respectiv 5,66%.

Reprezentantul Prime Transaction sustine ca am putea asista la un val de vanzare pe bursele internationale pe fondul neincadrarii profiturilor companiilor americane in asteptarile investitorilor, evolutie care va influenta puternic si BVB.

“Tendinta pozitiva a inceput destul de bine, dar a continuat prost, in conditiile in care exista informatii mixte pe bursele externe. Cred ca Bursa va avea o evolutie in zig-zag pana la revenirea cresterilor pe plan international”, concluzioneaza Necula.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri