Satelitul românesc ROM-2, proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), va fi lansat pe orbită marţi, la ora 0:30, notează Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis presei, ROM-2 se află la bordul rachetei Falcon 9, care va decola, potrivit anunţului SpaceX, la 0:30, ora României, de la baza spaţială din Vandenberg, California.

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, este o companie privată din Statele Unite ale Americii dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic, fondată de Elon Musk.

"Proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid şi integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului", afirmă sursa citată.

Satelitul este echipat cu o cameră de 2 megapixeli şi cu senzori care vor culege date din spaţiu, din atmosfera terestră şi de la suprafaţa Pământului. După ce racheta Falcon 9 va ajunge pe orbită, ROM-2 va aştepta la bordul ei între 7 şi 14 zile până când va fi eliberat în spaţiu, pentru că au prioritate sateliţii mari şi cei militari.

"Principala provocare tehnică este, în acest moment, rezistenţa bateriei Li-Ion, care alimentează instalaţia electrică. Solicitată la temperaturi foarte scăzute, bateria trebuie să reziste în frigul cosmic până când satelitul va primi energie de la panourile solare", se arată în comunicat.

ROM-2 va transmite pe frecvenţa de 436.235 MHz, iar datele sale vor fi recepţionate atât prin antena construită de elevi, cât şi prin reţeaua de radioamatori din toată lumea.

Echipa RomSpace care a realizat proiectul este formată din: Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Vladimir Necula, George Chirilă, David Constantinescu, Rareş Bălăşescu, Vlad Erceanu, Andra Palada, Eliza Constantinescu.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri