Rusia a întărit securitatea bazei sale de la Sevastopol, în Crimeea anexată, folosind delfini special antrenaţi pentru a o proteja de scafandri, a anunţat guvernul britanic, confirmând revenirea acestei practici din Războiul Rece, informează AFP, preluat de Agerpres.

Într-o actualizare periodică privind invazia Rusiei în Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a explicat că Rusia a efectuat modernizări "majore" la principala sa bază de la Marea Neagră începând din vara anului 2022.

"Acest dispozitiv include cel puţin patru straturi de plase şi bariere flotante la intrarea în port. În ultimele săptămâni, este foarte probabil ca aceste apărări să fi fost întărite de un număr sporit de mamifere marine antrenate", a scris ministerul pe Twitter.

Utilizarea mamiferelor marine în scopuri militare este o practică veche la care au recurs în ultimele decenii mai multe armate, în special cele ale SUA şi Rusiei.

Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, găzduia un centru de antrenament pentru mamiferele marine încă din 1965.

După dezmembrarea URSS în 1991, centrul a fost închis, iar delfinii săi au fost vânduţi Iranului, potrivit mass-media ruse. Marina ucraineană redeschisese centrul în 2012, însă după anexarea peninsulei, acesta a intrat sub controlul Moscovei.

În aprilie 2022, Institutul Naval al Statelor Unite (Usni) a afirmat, cu fotografii din satelit în sprijinul său, că Rusia a deplasat două adăposturi pentru delfini la baza sa din Crimeea atunci când şi-a lansat ofensiva militară în Ucraina.

"În apele arctice, marina (rusă) foloseşte de asemenea belugi şi foci", a precizat vineri ministerul britanic. "Rusia a antrenat animale pentru o serie întreagă de misiuni, dar cele din portul din Sevastopol sunt foarte probabil destinate contracarării scafandrilor inamici", a indicat acesta.

Crimeea serveşte drept bază din spatele frontului pentru forţele ruse, în special pentru trimiterea de întăriri şi întreţinerea echipamentelor. Ea este vizată în mod regulat de atacuri ucrainene, în special de drone.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri