Regatul Unit va furniza armatei ucrainene anul acesta "peste 10.000 de drone", inclusiv drone de atac, iar guvernul de la Londra a alocat pentru acest demers încă 125 de milioane de lire sterline, în plus faţă de cele 200 de milioane de lire promise anterior, a anunţat joi la Kiev ministrul britanic al apărării Grant Shapps, care a încurajat aliaţii Ucrainei în războiul cu Rusia să procedeze la fel, relatează agenţiile France Presse şi DPA.

Această nouă livrare, care survine după altele, include circa o mie de drone de atac de unică folosinţă, plus drone de supraveghere maritimă şi de atac asupra navelor flotei ruse de la Marea Neagră, dar cea mai mare parte a pachetului va cuprinde drone FPV (First Person View), acestea din urmă fiind drone dirijate de un pilot care vede într-o cască sau pe ecranul unui calculator imaginea terenului deasupra căruia zboară drona.

Regatul Unit a anunţat luna trecută o colaborare cu Letonia pentru organizarea unei coaliţii care să producă şi să livreze Ucrainei drone "pe scară extinsă şi la preţuri abordabile".

"Suplimentez angajamentul nostru pentru a înarma Ucraina cu noi drone moderne furnizate direct de industria de apărare lider mondial a Regatului Unit, din fabrică direct pe linia frontului. Încurajez partenerii internaţionali să se alăture Regatului Unit în acest efort", a indicat ministrul Grant Shapps, după ce s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Atât armata rusă cât şi cea ucraineană folosesc intens dronele pentru recunoaştere, pentru reglarea tirului artileriei şi pentru atacuri asupra infanteriei şi echipamentelor militare, inclusiv asupra tancurilor, blindatelor sau obuzierelor.

Trupele ucrainene încearcă de asemenea să compenseze cu ajutorul dronele deficitul de muniţie de artilerie cu care se confruntă. Însă armata rusă foloseşte mijloace performante de război electronic pentru neutralizarea dronelor, iar industria militară rusă a conceput de la începutul războiului mai multe tipuri de drone de atac şi recunoaştere. De exemplu, Rusia a dezvăluit săptămâna trecută o dronă FPV necunoscută până atunci, denumită "Vampir", cu care a distrus unul dintre tancurile americane Abrams furnizate Ucrainei de SUA.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri