Bursa de Valori Bucuresti a continuat si ieri evolutia neclara, cu volume foarte reduse si cu scaderi aproape nesemnificative ale indicilor. Specialistii spun ca este posibil ca aceasta tendinta sa continue pana la publicarea rezultatelor financiare ale companiilor.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,02% in sedinta de ieri, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,15%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 1,04% iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,27%.

“Bursa a evoluat ieri la fel ca si in zilele precedente, pe un volum foarte redus si fara o directie clara. Era si firesc de altfel, tinand cont de haosul care domneste la nivelul intaiului gestionar al tarii. Este foarte posibil ca situatia sa continue in ritmul acesta pana la finalul lunii octombrie-inceputul lui noiembrie, cand se vor raporta rezultatele financiare ale emitentilor. Acela ar fi un moment in care deciziile investitorilor se pot baza pe ceva clar, deoarece situatia curenta ne indica faptul ca este posibil absolut orice de la o zi la alta”, a declarat pentru Wall-Street Georgiana Pacesila, Asset Manager la Confident Invest.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut ieri 0,37 procente in timp ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut usor cu 0,55%.

Schimburile realizate pe piata de actiuni a BVB s-au cifrat la doar 10,1 milioane lei (2,35 milioane euro), in scadere cu 13% fata de nivelul atins in ziua precedenta.

“Acolo sus, mediul politic se joaca cu niste lucruri foarte serioase la care Bursa este sensibila. Din pacate se intampla exact lucrul de care ma temeam cel mai rau, campania prezidentiala sacrifica economia si se pare ca nu mai exista nicio limita”, a mai spus Pacesila

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 430.300 lei, iar titlurile s-au scumpit cu 1,71%, dar au fost suspendate de la tranzactionare, in a doua jumatate a sedintei, in contextul in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare urma sa publice o hotarare cu privire la oferta publica de preluare ce urmeaza sa fie initiata grupul Rompetrol, actionarul majoritar.

CNVM a respins raportul de evaluare
in cazul ofertelor de preluare de la companiile din grupul Rompetrol, ca urmare a activitatii necorespunzatoare a evaluatorului in cazul unui alt emitent din piata.

“Cred ca micii actionari vor saluta decizia CNVM referitoare la pretul din ofertele RRC si PTR, solicitarea unui alt raport de evaluare (care sa utilizeze metoda pe baza de venituri) indicand faptul ca Rompetrol Group NV Olanda se poate sa nu fi fost foarte generoasa”, sustine Georgiana Pacesila.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata cu un rulaj de 2,83 milioane lei, si s-au ieftinit cu 1,71%, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un declin de 0,95%, pe o lichiditate de 1,11 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a stagnat la 12,90 lei, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au ieftinit cu 0,56%.

Actiunile Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,36%, la 0,281 lei, in urma unor tranzactii de 284.800 lei, in timp ce titlurile Dafora Medias (DAFR) au pierdut 1,79%, pana la 0,11 lei, pe o lichiditate de 218.500 lei.

Marile burse europene inchid ziua in scadere


Marile burse europene au inchis sedinta de ieri in scadere, afectate de datele negative despre piata muncii din Statele Unite, precum si de rezultatele financiare sub asteptari afisate de Ericsson, scrie NewsIn.

Astfel, indicele FTSE-100, al bursei din Londra, a inchis in scadere cu 0,85%, pana la 5.213,00 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 1,12%, pana la 5.768,03 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei pariziene, a coborat cu 1,23%, la 3.825,53 puncte.

Titlurile bancilor - Credit Suisse, HSBC, Banco Santander si BNP Paribas - au fost printre cele mai afectate, ca urmare a datelor slabe anuntate.

Si titlurile companiilor din sectorul petrolier s-au depreciat, pe seama ieftinirii titeiului, printre acestea numarandu-se cele ale BG Group, BP, Royal Dutch Shell si Total.

Cat priveste datele din SUA, cererile initale de ajutor de somaj au crescut peste asteptari saptamana trecuta in Statele Unite, cu 11.000 pana la 531.000. Datele au mai aratat ca numarul persoanelor care primesc ajutor de somaj a scazut, in timp ce numarul celor ce au apelat la extinderea ajutoarelor a crescut.

O alta informatie care a afectat increderea investitorilor a venit de la agentia Moody’s. Seful analistilor pentru SUA de la agentia de rating, Steven Hess, a declarat ca ratingul 'triplu A' al SUA nu este garantat si ar putea fi coborat in cazul in care statul american nu isi reduce deficitul bugetar in urmatorii 3-4 ani, de la nivelul de aproximativ 10% din PIB atins in anul fiscal incheiat in septembrie.

In Statele Unite, principalii indici bursieri aveau o evolutie indecisa in jurul orei 18:50, ora Romaniei, in conditiile in care Dow Jones crestea cu 0,62%, indicele compozit Nasdaq - in care tehnologiile noi au o pondere importanta - pierdea 0,31%, iar indicele mai extins Standard & Poor's 500 castiga 0,18%.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri