Procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, arata, in sesizarea Inspectiei Judiciare, ca afirmatiile facute in inregistrarile lui Sebastian Ghita sunt "tendentioase si mincinoase”, urmaresc decredibilizarea DNA si acrediteaza ideea ca independenta si impartialitatea procurorilor este influentata de persoane cu anumite interese, iar solutiile sunt dispuse in mod arbitrar. Kovesi sustine ca Ghita a avut constant din aprilie 2016 manifestari publice prin care actul de justitie a fost "diabolizat” si prezentat ca un factor nociv pentru democratie.

"In temeiul dispozitiilor art. 75 alin. (1) din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie cere Inspectiei Judiciare sa efectueze verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu declaratiile facute de Ghita Sebastian Aurelian (fost deputat trimis in judecata in doua dosare pentru fapte de coruptie si asimilate coruptiei si inculpat in alte doua cauze pentru infractiuni similare, in prezent dat in urmarire internationala in vederea arestarii preventive) in cadrul unei serii de inregistrari video, prezentate in mod succesiv de postul Romania Tv in perioada 28 decembrie 2016 - 5 ianuarie 2017 si preluate si de alte institutii media”, arata Codruta Kovesi in sesizarea Inspectiei Judiciare, conform News.ro.

Procurorul-sef al DNA arata ca aceste „afirmatii tendentioase si mincinoase”, facute de o persoana care in prezent este inculpata in mai multe dosare, fie in curs de judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fie in investigare la Directia Nationala Anticoruptie, sunt de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca si sa puna in discutie deontologia profesionala a magistratilor.

"Afirmatiile urmaresc decredibilizarea Directiei Nationale Anticoruptie si a activitatii procurorului sef al institutiei, precum si a sistemului judiciar in general, prin inducerea in opinia publica a ideii ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal. Afirmatiile lansate in spatiul public acrediteaza ideea ca independenta si impartialitatea procurorilor este influentata de persoane cu anumite interese, iar solutiile sunt dispuse in mod arbitrar, neavand la baza elemente de probatiune administrate legal. Afirmatiile pot avea drept consecinta crearea unei stari de neincredere in justitie in ansamblul sau, prin afectarea prestigiului justitiei”, sustine sefa DNA.

Kovesi precizeaza ca, prin prisma acestor aspecte, se poate aprecia ca afirmatiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.

"Acestea creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acreditand ideea ca activitatea procurorilor implicati in infaptuirea procesului judiciar se desfasoara cu incalcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedura penala, conform caruia procesul penal se desfasoara conform dispozitiilor prevazute de lege”, mai arata Kovesi.

In sesizare se mai arata ca afirmatiile tendentioase si mincinoase lansate in spatiul public de Ghita nu sunt singulare, fiind prezentate in acest sens anexele din care rezulta ca, incepand cu aprilie 2016, de la tribuna Parlamentului, apoi in mass-media, acesta „a avut constant manifestari publice prin care actul de justitie a fost diabolizat, justitia fiind prezentata ca fiind un factor nociv pentru democratie”.

"Cu toate ca prin deciziile Inspectiei judiciare si ale Plenului CSM s-a statuat ca afirmatiile acestuia din spatiul public nu au fundament si constituie o diseminare de informatii tendentioase, acesta a continuat sa lanseze afirmatii denigratoare, urmarind sa induca ideea ca justitia este abuziva. Inspectia judiciara, in rapoartele intocmite, a remarcat ca acesta lanseaza acuzatii in spatiul public, in scopul dezinformarii opiniei publice asupra modului de functionare a sistemului judiciar cu efect profund negativ asupra increderii in sistemul judiciar”, se mai arata in sesizare.

Procurorul-sef al DNA sustine ca repetarea acestor afirmatii tendentioase necesita noi demersuri din partea CSM, deoarece au generat si genereaza zilnic discutii in cadrul emisiunilor televizate, in presa scrisa, inducandu-se si accentuandu-se ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar, acreditandu-se ideea ca instantele de judecata si Directia Nationala Anticoruptie instrumenteaza dosarele preferential si contrar legii. "Acest mod de expunere publica demonstreaza existenta unei campanii de presa pentru a induce in constiinta colectiva ideea ca sistemul judiciar este la discretia unor persoane cu functii de conducere care nu respecta Constitutia Romaniei si legile tarii”, a precizat sursa citata, conform News.ro.

In sesizare se mai arata ca aceste aspecte au fost constatate si prin raportul Inspectiei Judiciare din 13 decembrie 2016, de aceea sunt absolut necesare demersuri „pentru a stopa acest mod brutal in care, in ultimul an, sistemul judiciar este supus unui proces fara precedent de destabilizare si decredibilizare”. Procurorul-sef al DNA a precizat ca demersul le-a fost adus la cunostinta si ministrului Justitiei, precum si procurorului general al Romaniei.

Sefa DNA a anuntat luni, dupa discutiile de la Ministerul Justitiei cu ministrul Florin Iordache, ca a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmatiile aparute in spatiul public in ultima luna, pe care le-a catalogat drept "neadevarate, neintemeiate, tendentioase si ridicole". Kovesi a spus ca atacurile din ultima perioada la adresa sistemului de justitie sunt facute de inculpati care sunt cercetati in dosarele DNA, de inculpati care sunt trimisi in judecata sau chiar condamnati ori de persoane care ii sustin pe acestia.

Citeste si:

    "Aceste atacuri sunt facute datorita faptului ca DNA si a permis sa deranjeze inculpatii. Am observat in ultima perioada ca, desi am facut mai multe demersuri institutionale, aceste atacuri au continuat. Doar la sfarsitul anului trecut am facut peste 14 sesizari la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmatiile tendentioase, denigratoare, mincinoase, uneori chiar ridicole ale inculpatilor pe care i-am cercetat. Am sesizat Consiliul National al Audiovizualului pentru 12 emisiuni si chiar in cursul zilei de astazi am reluat dialogul institutional cu CSM si cu privire la afirmatiile care au aparut in cursul lunii decembrie in spatiul public din partea mai multor persoane cercetate de DNA am sesizat CSM. Practic, raspunsul meu la aceste afirmatii il veti gasi in acea sesizare pe care o voi face publica in momentul in care voi ajunge la birou”, a mai spus Laura Codruta Kovesi. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a deschis, in 4 ianuarie, dosar penal dupa inregistrarea audio prezentata de Sebastian Ghita in care Traian Basescu vorbeste despre informatii pe care le primea din dosare aflate in curs de solutionare.

    Citeste si:

      Procurorii PICCJ s-au autosesizat in acest caz, dupa informatiile publicate in mass-media privind posibile imixtiuni in actul de justitie, in urma inregistrarii care a fost facuta publica de fostul deputat Sebastian Ghita si in care este redat un dialog intre fostul presedinte Traian Basescu si o alta persoana cu care discuta despre informatii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate in curs de solutionare.

      Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, in 6 ianuarie, ca inregistrarile difuzate de postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghita sunt prezentate intr-o maniera “destul de tendentioase”, intr-o anumita forma, sugerand procurorilor ceea ce ar trebui sa faca. Augustin Lazar a precizat ca cercetarile in dosarul deschis de PICCJ trebuie sa fie obiective, iar in acesta vor fi audiate mai multe persoane si vor fi ridicate inregistrarile.

      Fostul deputat Sebastian Ghita a avut, de la disparitia sa, in 21 decembrie 2016, mai multe aparitii la postul de televiziune pe care il controleaza, in care aduce mai multe acuzatii la adresa procurorului-sef al DNA. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 5 ianuarie, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita, inlocuind controlul judiciar pe cautiune, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

      Sebastian Ghita a fost dat din 5 ianuarie in urmarire nationala, iar in 6 ianuarie procurorii DNA au cerut instantei supreme sa emita pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare si sa fie dat in urmarire internationala, dupa ce Politia Judeteana Prahova a anuntat ca acesta nu a fost gasit in tara.

      Sursa foto: Agerpres Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri