Volumul inchirierilor de spatii de birouri va scadea anul viitor, ca urmare a activitatii de constructie restransa cu foarte putine proiecte aflate dezvoltare, se arata in ultimul raport al companiei de consultanta Jones Lang LaSalle.
Oferta anuntata pentru 2012 totalizeaza o suprafata de 120.000 mp (50% preinchiriat), cuprinzand o serie de proiecte care trebuiau finalizate initial in 2011. Este discutabil insa daca stocul aferent anului 2013 va fi cel anuntat, avand in vedere ca lucrarile de constructie la doua proiecte importante ar trebui sa inceapa in ultimul trimestru din 2011, spun consultantii Jones Lang LaSalle.

Anul 2012 va fi similar sau inferior celui actual, din punctul de vedere al cererii actuale, a negocierilor in curs si a crizei economice globale, se mai arata in raport.

In ceea ce priveste situatia din acest an, in primele luni ale lui 2011 s-a inregistrat un nivel ridicat al activitatii de inchiriere.

"Atat dezvoltatorii locali, cat si cei internationali au fost incurajati de semnele tot mai evidente ale redresarii pietei. Si totusi, cu niciun proiect nou finalizat in T3 din 2011, oferta de birouri in Capitala se situeaza la un nivel apropiat de 1,85 milioane mp", potrivit studiului citat.

In primele noua luni ale anului au fost finalizati 52.000 mp in patru cladiri, 79% din aceasta suprafata livrata fiind atribuita cladirii Platinum Convention Center, amplasata pe DN1.

Pentru ultimul trimestru al acestui an, consultantii de la Jones Lang asteapta finalizarea a inca 54.000 mp in sase cladiri. Printre proiectele ce urmeaza a fi finalizate la finalul acestui an se numara Cathedral Plaza, Crystal Tower si cladirea Novo Park G.

In ceea ce priveste cererea spatiilor de birouri, in primele noua luni ale anului, preluarile noi de spatii au inregistrat o crestere de doar 6% fata de perioada similara a anului 2010 la un nivel apropiat de 180.000 mp.

Activitatea totala a pietei de inchirieri in trimestrul al treilea din 2011 s-a situat in jurul valorii de 85.000 mp. In ceea ce priveste tipul tranzactiei, 16% au fost preinchirieri, 44% tranzactii in cladiri finalizate, 24% reinnoiri de contracte si 9% au reprezentat extinderi.

Chiriile contractuale prime (n.r.: pentru spatii de clasa A, centrale) se situeaza in continuare in jurul valorii de 19 euro/mp/luna, pentru finalul anului 2011 si inceputul anului viitor nefiind asteptate fluctuatii majore.

Rata de neocupare (clasa A si B) a scazut la 16,3%, cu importante contracte de inchiriere semnate in cladiri existente situate in zone descentralizate. Aceasta tendinta va continua in urmatoarele 12-18 luni din cauza numarului limitat de proiecte anuntate in 2012 si in prima jumatate a anului 2013, incheie cei de la Jones Lang LaSalle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri