Cererea mare de spatii venita din partea studentilor, incepand cu jumatatea lunii iulie, a determinat cresteri mari de pret pe piata apartamentelor de inchiriat, in special pentru garsoniere si apartamente de doua camere
"Daca in prima parte a acestui an pretul chiriilor la apartamentele din Capitala au crescut, in unele cazuri, si cu 100% fata de anul trecut, in aceasta perioada au loc alte scumpiri, cauzate de cererea studentilor care incep un nou an universitar.

Astfel, in prima saptamana a lui august, in cartierele Capitalei, o garsoniera se inchiria cu circa 250 de euro, fata de 180 de euro cat era in aceeasi perioada a anului 2005. Aceeasi crestere se resimte si la apartamentele de doua camere, unde cel mai mic pret nu scade sub 320 de euro. Exista, chiriasi in cartiere, diferentieri facute de pozitie, calitatea imbunatatirilor, gradul de confort oferit prin mobilier si dotari suplimentare", a precizat pentru Rompres Oltita Iorgulescu,directorul societatii imobiliare Apexim Combac

Pretul la chiria unei garsoniere poate fi si de 100 de euro, dar este intr-un cartier marginas, sau este nemobilata. La fel de bine, chiria la o garsoniera poate creste la peste 350 de euro daca este situata intr-o zona centrala, atingand 400 de euro pentru Unirii-Alba Iulia. Reperele care functionau pana in anul 2000-2002 s-au schimbat, astfel ca pentru o garsoniera in zona Universitate-Romana-Victoriei pretul de inchiriere este de circa 320-350 euro, mai mic decat pe zona din apropierea Parlamentului.

Cererea s-a dublat

Cererea mare si pentru apartamentele de doua camere a facut ca si aici sa se inregistreze cresteri destul de spectaculoase, cu circa 100 de euro mai mult decat in perioada similara a anului 2005. in perioada actuala, agentii de la Apexim Combac apreciaza ca pe piata exista o dubla concurenta. Pe de o parte studentii care vin in primul an de facultate, iar pe de alta parte cei care au terminat examenele de licenta si au hotarat ca vor sa se stabileasca in Bucuresti. In timp, ritmul lent de construire de locuinte la bloc, dar si preturile mari ale noilor apartamente, a dus la diminuarea drastica a ofertei, in special pentru zonele cu infrastructura de transport buna.

Astazi nu se mira nici un client daca pentru doua camere in Militari, Dr Taberei, Crangasi, Mall-Vitan, City Mall-Oltenitei i se cer 400 de euro, iar la 360 de euro se inchiriaza in urmatoarea ora dupa ce a aparut oferta. Cu toate acestea, cred ca ne aflam foarte aproape de pragul maxim de suportabilitate, de aici inainte va fi o perioada ce cel putin sase luni de stagnare. Aproape sigur nu vor mai fi cresteri, sau acestea se vor inregistra numai pe zona rezidentiala a apartamentelor de lux si bineinteles la casele vechi, cu personalitate, mult mai bine cotate de angajatii companiilor straine decat cele din ansamblurile rezidentiale noi de la marginea Bucurestiului. Aici, pe segmentul apartamentelor de lux din imobilele cu personalitate arhitecturala, retrocedate recent, se vor inregistra miscari semnificative in piata", a spus Oltita Iorgulescu.

'Apartamentele ceausiste' raman la moda

Apartamentele de doua camere si garsonierele construite pana in 1989 vor continua sa fie vedetele tranzactiilor imobiliare speculative si in viitorii 2-3 ani, apreciaza analistii. Achizitionarea unui apartament pentru inchiriere este un demers care poate aduce un profit in conditiile in care pe acest segment s-au inregistrat cresteri spectaculoase. Aspectul va continua sa influenteze piata imobiliara, cu atat mai mult cu cat locuintele cu una sau doua camere sunt mai cautate deoarece chiriasii, in general, sunt reprezentati de familii cu mai putine persoane, sau persoane singure care datorita unei slujbe bine platite vor sa se separe de restul familiei. Costurile cu intretinerea reprezinta un alt factor important in preferintele clientilor care isi cauta casa cu chirie.

Investitiile imobiliare sunt considerate, de jucatorii din piata, extrem de profitabile. Evolutia pietei a facut ca acest lucru sa fie valabil pentru persoanele cu venituri mari. Daca pana acum cativa ani cumpararea unui apartament intr-un bloc vechi, prin credit ipotecar, era o investitie foarte avantajoasa datorita pretului destul de mic si chiriilor mari, evolutia pietei din ultimii ani a inceput sa schimbe situatia.

Un credit pentru cumpararea unui apartament construit inainte de 1990 poate aduce profit doar in conditiile unui avans care depaseste 50% din valoarea locuintei. Rentabile sunt, in opinia specialistilor, investitiile in apartamentele de lux, mai ales in cele situate fie in nordul Capitalei, fie in apartamentele reprezentative, retrocedate si reamenajate. Pretul unei astfel de locuinte este de peste 200.000 de euro, insa si chiria poate depasi 2.000 de euro.

La un avans minim de 20% din valoare, deci circa 40.000 de euro, este de inteles ca numai cei cu venituri mari il pot contracta. Dar inchirierea lui ulterioara face ca investitia sa se amortizeze in 8-10 ani, dupa care proprietarul ramane cu apartamentul pe "gratis" si il poate folosi pentru copiii prea mici in momentul achizitiei.

"Apartamentele din blocurile vechi au fost apreciate mult timp drept o investitie rentabila. Cresterea cererii in urma numarului mare de credite acordate de banci a dus la o explozie a preturilor. in prezent, exista un oarecare scepticism in ceea ce priveste posibilitatea de a acoperi din chirie rata si de a mai si ramane cu ceva bani in buzunar", spune Oltita Iorgulescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri