Toate aceste aspecte sunt esentiale pentru a lua o decizie buna. De multe ori, dupa ce le prezentam caracteristicile fiecarei zone in parte si preturile reale de achizitie, cumparatorii isi modifica o parte din criterii si asteptari, care nu sunt in conformitate cu realitatea pietei.

Pretul practicat la locuinte

Pretul practicat la locuinte

Valoarea solicitata a locuintei de catre proprietari este extrem de importanta, in special atunci cand cumparatorii au un buget limitat. Drept urmare, acestia trebuie sa se asigure ca locuinta se incadreaza in bugetul disponobil de achizitie.

"In cazul unor case sau apartamente puse la vanzare de catre proprietari, chiar daca pretul depaseste cu pana la 5.000-10.000 de euro bugetul disponibil, se poate negocia, motiv pentru care le recomandam cumparatorilor sa ia in calcul si astfel de locuinte. In cazul locuintelor disponibile direct de la dezvoltator, lucrurile stau putin diferit. Majoritatea dezvoltatorilor accepta o marja mica de negociere, de circa 2.000 de euro, dar exista si dezvoltatori care nu negociaza deloc", spune Daniela Barbu, specialist HomeFinders.

ND700 / Shutterstock

Zona rezidentiala unde se afla locuinta

Zona rezidentiala unde se afla locuinta

De regula, cumparatorii isi seteaza preferintele de zone rezidentiale in functie de punctele de interes (locul de munca, zona in care locuiesc momentan, scoli sau gradinite, zona unde au prieteni, rude etc.) si existenta metroului si a unui parc in apropiere. Toate aceste lucruri trebuie luate in calcul, in special accesul la metrou.

"Recomandam sa se ia in calcul si caracteristicile zonei. Exista zone linistite si zone rau famate, zone aerisite si zone aglomerate. Fiecare zona in parte are aspecte specifice, pe care doar specialistii le cunosc, asa ca ar fi ideal pentru cumparatori sa se informeze asupra zonei inainte de a face o achizitie acolo", mai spune reprezentantul HomeFinders.

a40757 / Shutterstock

Pozitionarea unei locuinte

Pozitionarea unei locuinte

Indiferent ca vorbim despre zone de pe segmentul middle/low sau despre zone premium, pozitionarea imobilului intotdeauna este importanta si influenteaza foarte mult nivelul de confort. De regula, imobilele bine pozitionate sunt acelea aflate in imediata apropiere a metroului, a parcului sau chiar cu vedere spre parc. Exista, totusi, zone in Capitala unde perimetrul preferat de cumparatori este dat de alti factori, care difera de la o zona la alta.

Diaconu Daniel / Shutterstock

Tipul de imobil

Tipul de imobil

Principalul aspect care trebuie luat in considerare este anul de constructie al blocului. In Capitala exista multe blocuri construite inainte de cutremurul din 1977, nu doar in Ultracentru, ci si in zone semicentrale, precum Titan sau Iancului. Apoi, numarul de etaje este un alt aspect relevant. In cazul blocurilor noi, in special pe segmentul mediu-plus sau premium, apar si alte aspecte relevante, precum existenta unei parcari amenajate, a unei boxe si a unui sistem de securitate.

Mikkel Bigandt / Shutterstock

Etajul la care se afla locuinta

Etajul la care se afla locuinta

Desi pare mai putin important, in cazul apartamentelor, urmarim si etajul la care se afla acestea. De regula, cumparatorii prefera etajele intermediare, in special pentru apartamentele construite inainte de anul 2000. Pentru segmentul premium, cele mai cautate sunt etajele superioare, deoarece ofera o vedere mai buna.

Bokstaz / Shutterstock

Tipul de locuinta

Tipul de locuinta

"In cazul caselor, le recomandam cumparatorilor sa fie foarte atenti la structura acesteia, eventual sa le verifice cu un structurist. De asemenea, poate fi important daca acestea sunt de tip duplex sau nu si, evident, numarul de camere. In cazul apartamentelor, dincolo de numarul de camere, este important de urmarit impartirea acestora, daca sunt decomandate sau semidecomantate", spune, de asemenea, Daniela Barbu, specialist HomeFinders.

douglasmack / Shutterstock

Numarul de bai din locuinte

Numarul de bai din locuinte

Numarul de bai este un alt aspect relevant. La un apartament de 3 camere, este de preferat sa existe doua bai. Pentru apartamentele vechi, balconul conteaza foarte mult, atat tipul acestuia (inchis/deschis), cat si suprafata sa. Importanta terasei creste pentru apartamentele noi.

"Le recomandam cumparatorilor sa ia in calcul si existenta spatiilor de depozitare. Important este, in cazul apartamentelor vechi, daca apartamentul necesita sau nu renovare. Unii cumparatori chiar isi doresc un apartament pe care sa-l renoveze dupa bunul lor plac, in timp ce altii prefera locuinte cu imbunatatiri. In ceea ce priveste locuintele noi, le recomandam cumparatorilor sa fie atenti la calitatea finisajelor", mai spune Daniel Barbu.

Radu Bercan / Shutterstock

Suprafata utila a unei locuinte

Suprafata utila a unei locuinte

Suprafata utila conteaza enorm indiferent de tipul de locuinta. Aici trebuie sa existe un echilibru, iar suprafata sa fie adecvata nevoilor cumparatorilor. Pe segmentul mediu-mediu plus, o suprafata utila de 70-80 de metri patrati la 3 camere este suficienta si exista apartamente vechi cu o astfel de suprafata, in majoritatea zonelor centrale, semicentrale si de nord. Pe segmentul premium, suprafata poate creste pana la o medie de 100 de metri patrati, in blocuri noi.

douglasmack / Shutterstock

Tipul de vedere al locuintei

Tipul de vedere al locuintei

Vederea locuintei este un aspect tot mai relevant pentru cumparatori, care influenteaza destul de mult valoarea sa. In primul rand, recomandam ca apartamentul sau casa sa aiba o vedere libera. In Ultracentru, de pilda, majoritatea locuintelor noi au vederi obturate. "In cazul apartamentelor, recomandarile pentru un anumit tip de vedere, pe fata sau pe spate, depind de tipul zonei si, deci, difera foarte mult. Ca un aspect general, in cazul blocurilor situate pe bulevarde aglomerate, recomandam vederea pe spate, pentru a evita zgomotul", spune specialistul HomeFinders.

Radu Bercan / Shutterstock

Tipul si calitatea constructiei

Tipul si calitatea constructiei

Indiferent ca vorbim despre case sau despre blocuri (noi sau vechi), calitatea constructiei este un aspect care ar trebui verificat inainte de a lua decizia de achizitie. In cazul blocurilor construite inainte de 2000, se prefera structura monolitica, dar exista si multe alte tipuri de constructii care sunt foarte rezistente, inclusiv prefabricatele, potrivit HomeFinders.

Volodymyr Kyrylyuk / Shutterstock

Sursa foto: a40757 / Shutterstock