Un nou concept capata contur pe piata dezvoltarilor de proiecte imobiliare, iar investitorii aliniati cerintelor internationale incep sa puna accent tot mai mult pe calitatea constructiilor si facilitatile oferinte viitorilor chiriasi.

Fenomenul WELL, acela in care se pune accent tot mai mare pe sanatatea angajatilor si pe multifunctionalitatea spatiilor disponibile, va deveni cat de curand si in Romania o necesitate, un trend care deja in tarile din Vest completeaza certificarile verzi, oferite dupa modelul britanic (BREEAM) sau cel american (LEED).

In cadrul celei de-a doua editii a conferintei “Sustainable Buildings – A Step Into the Future”, organizata de catre Idea Events, expertii imobiliari prezenti la discutie au aratat ca tara noastra se pregateste sa intre intr-un nou ciclu de dezvoltare, in care se va pune un accent tot mai mare pe calitatea constructiei proiectelor cu scop comercial, vizate fiind in primul rand proiectele de birouri si avertizeaza ca in urmatorii 20 de ani aproape ca nu va mai exista o diferenta intre locul de munca si acasa.

“Un angajat sanatos si fericit reprezinta cele doua componente ale conceptului de wellbeing, iar acesta conduce la o productivitate mult mai mare a angajatului. Este ratiunea din spatele conceptului si din spatele deschiderii si prioritizarii subiectului pe agenda corporate – a investitorilor, a dezvoltatorilor, cat mai ales a chiriasilor. Pentru a implementa acest concept este nevoie de o buna comunicare a departamentelor, insa totul se realizeaza din faza de proiectare. Aceasta parte este critica pentru dezvoltarea unui birou pregatit si adaptat din punct de vedere wellness”, considera Mihai Paduroiu (foto mai jos), MRICS, director al departamentului de tranzactii, leasing in cadrul departamentului Office al CBRE Romania, una dintre cele mai importante companii de consultanta imobiliara prezente la nivel local.

mihai paduroiu, cbre

Potrivit acestuia, aspectele legate de sanatate sunt realizate in cadrul constructiei, partea de wellness se concentreaza pe angajati, in timp ce conceptul de wellbeing este caracterizat prin bunastarea angajatilor la birou. Totul se traduce intr-o performanta mai ridicata a business-ului.

“Pentru structurile moderne de cladiri este o cerinta obligatorie, dar un concept subiectiv, care tine foarte mult de nivelul de stres al organizatiei in interiorul sau. Cladirea poate fi minunata si bine dotata din punct de vedere tehnologic, insa daca angajatorul nu asigura si nu mentine anumite standarde alaturi de dezvoltatorul cladirii pentru a creste nivelul de implicare – atunci exista o discrepanta care nu ajuta niciuna dintre parti. (…) Investitorul nu se mai identifica doar cu angajatorul ci si cu viitorul angajati. In anii 80, se vorbea despre relatia dintre proprietar si chirias. In viitor se va vorbi despre o gazda si un oaspete, iar acest fenomen deja se contureaza. Pana in 2040 se estimeaza ca sfera dntre acasa si birou se va contopi complet. Este demonstrat stiintific. Practic nu vom mai merge la birou sau acasa, ci va fi un mediu in care cele doua lumi vor fi intr-un tot unitar”, a mai punctat Mihai Paduroiu.

Oana Stamatin, Colliers International: Ne apropiem de 1,5 mil. mp de cladiri certificate

Potrivit datelor Colliers International, Romania se apropie de depasirea pragului de 1,5 milioane de metri patrati de cladiri verzi certificate, in conditiile in care mai mult de jumatate din suprafata este disponbila in Bucuresti.
“Sunt 36 de cladiri in certificare la nivelul Capitalei, iar pana la finalul acestui an estimam ca circa 800.000 mp va fi suprafata totala de cladiri certificate doar in Bucuresti, in timp ce la nivelul intregii tari se va atinge pragul de 1,5 milioane de metri patrati. (…) Un accent important se pune pe ventilatia cladirilor, in special a proiectelor de birouri, dar si pe calitatea aerului din interior. Confortul termic este iarasi important, iar proiectantii se uita la acest aspect inca de dinaintea demararii lucrarilor de constructie”, a precizat Oana Stamatin (foto mai jos), associate director al departamentului de certificari verzi (LEED, BREEAM) in cadrul Colliers International.

Potrivit acesteia, un aspect foarte important este dat si de lumina naturala si de solutiile de iluminat dintr-o astfel de cladire.

“Conform cerintelor LEED, 90% dintre spatiile ocupate de chiriasi trebuie sa aiba acces la lumina naturala, iar un accent tot mai important se pune si pe spatiile cu iluminat inteligent. Conform unor studii s-a facut o legatura intre lipsa luminii naturale de la birou si calitatea somnului. (…) Acusticca este un alt aspect de care se tine cont inca din faza de proiectare sau de chiriasi cand isi realizeaza amenajarea birourilor. Se urmaresc materiale cu proprietati fonoabsorbante. Studiile arata de peste 50% dintre angajati inregistraza diminari ale performantei in munca in spatiile cu o acustica deficitara”, a mai punctat Oana Stamatin.

In cele din urma, spune specialistul imobiliar, se afla si facilitatile oferite de cladire. “Aici este vorba despre statiile de incarcare pentru masini electrice, dusuri si vestiare pentru biciclisti sau parcari pentru biciclete, parcari preferentiale pentru masinile cu emisii reduse sau pentru cei care fac carpooling. In plus, spatiile comune pentru chiriasi devin esentiale – loc destinat comunicarii si colaborarii, cu infrastructura optima si servicii integrate”, a mai adaugat, associate directorul Colliers International.

La randul sau, Cristian Vasiliu (foto mai jos), director general in cadrul Asociatiei Romane de Facility Management (ROFMA), sustine ca apelarea la serviciile unei companii de Facility Management are un rol esential in administrarea oricarui proiect imobiliar, avantajul principal fiind acela de reducere a costurilor pe termen mediu si lung cu pana la 50%.

“Rolul unei companii specializate in servicii de facility management are rolul de a reduce cheltuielile administrative si de operare cu 30-50% si poate reduce costurile energetice cu pana la 80%. Intr-o cladire de birouri sau un proiect de amploare 5% este reprezentat de costul pentru proiectare, pana la 15% constructia, iar pe termen lung – 75-80% este reprezentat de administrare”, a mai adaugat Vasiliu.

Potrivit acestuia, in domeniu incepe deja sa se contureze un model al celor 3P – Planet. People. Profit. “Este directia spre care dezvoltatorii si intreg ecosistemul trebuie sa tinda”, a conchis acesta.

El a tinut sa ofere exemplul unui proiect comercial din Germania, acolo unde proprietarii au decis sa renunte la echipa de curatenie (60 de persoane) si in locul sau sa achizitioneze doi roboti specializati in astfel de servicii. Fiecare robot avea un pret de achizitie estimat la 200.000 de euro. Nu doar ca utilizarea celor doi roboti s-a dovedit mult mai eficienta pentru proprietarii cladiri, dar costurile cu intretinerea s-au redus dramatic.

“Echipa de curatenie efectua serviciul mereu dupa plecarea clientilor, iar pentru a lucra utiliza toate luminile centrului comercial. Pe langa costul cu forta de munca al tuturor salariatilor, o mare parte din cheltuieli era reprezentata de curentul electric folosit in afara orelor de program pentru iluminarea centrului comercial. In acest fel s-a ajuns la economii considerabile”, a mai adaugat acesta, precizand ca inlocuirea oamenilor de catre roboti se intampla deja. “Se intampla acum!”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri