Bucurestiul va beneficia, din ianuarie 2007, de un sistem de listare multipla a agentiilor imobiliare realizat potrivit reglementarilor europene care interzic dubla reprezentare pe piata imobiliara, a informat un comunicat al companiei care implementeaza sistemul, MLSLeader
"Sistemul pregateste piata imobiliara romaneasca pentru standardul european care interzice intermedierea dubla a tranzactiilor imobiliare. in Romania se practica, in prezent, acest sistem de lucru", a declarat pentru NewsIn, directorul general al MLSLeader, Sorin Udrea.

Standardele europene pentru agentul imobiliar prevad interzicerea reprezentarii duble nedeclarate, asa cum se desfasoara actuala intermediere in Romania. De asemenea, normele prevad obligativitatea furnizarii de date complete de catre agenti, imposibilitatea agentilor de a incasa comision de la cea de-a doua parte din tranzactie fara acordul scris al partii pe care o reprezinta, incurajarea cooperarii dintre agentii imobiliari, etc, a explicat specialistul imobiliar certificat international Liviu Ureche.

Sistemul functioneaza ca o baza de date unde agentiile imobiliare abonate pot lista proprietatile disponibile, acestea fiind accesibile tuturor agentiilor imobiliare, fie ca sunt sau nu abonate. MLSLeader nu este responsabil pentru datele referitoare la proprietatile inregistrate in sistem. Taxa pe care o agentie trebuie sa o plateasca pentru a-si putea inscrie portofoliul in baza de date este de 25 de euro pe luna.

De asemenea, MLSLeader pune la dispozitia agentiilor toate formularele necesare, respectiv contracte de reprezentare exclusiva, contracte aditionale, precontracte, fise detaliate de descriere a tuturor tipurilor de proprietati imobiliare etc.

in viitor, baza de date va putea furniza si informatii referitoare la cartea funciara a proprietatilor. "in prezent, Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara lucreaza la crearea unei baze de date informatizate (ANCPI). Noi suntem pregatiti sa furnizam aceste informatiik, imediat ce sistemul ANCPI va fi devinitivat", a explicat Udrea.

Sistemul MLSLeader este activ deja in Ramnicu Valcea, din luna iunie, unde, pana in prezent, au fost inregistrate in baza de date proprietati in valoare de trei milioane de euro si in Sibiu, din octombrie, unde baza de date cuprinde in prezent proprietati in valoare de un milion de euro. "Agentiile imobiliare din aceste orase primesc comisioane de circa 2% din fiecare tranzactie", a explicat Udrea, pentru a oferi un reper al avantajului pe care il reprezinta noul sistem. Implementarea sistemului a costat, pana in prezent, la nivelul celor trei orase, circa 400.000 de euro.

Baza de date, care este realizata de MLSLeader in parteneriat cu FBS Financial Business Systems Inc, din North Dakota, SUA, va deveni operationala in Bucuresti din luna ianuarie. "Speram ca, in urmatorii trei ani, sa avem circa 5.000 de clienti in Bucuresti", a spus Udrea. De asemenea, oficialul companiei a precizat ca, in prezent deruleaza negocieri pentru afilierea la o organizatie imobiliara internationala care va facilita accesul sistemului la piete imobiliare din 12 state.

FBS Financial Business Systems Inc, partenerul MLSLeader, este unul dintre primii zece furnizori de solutii de internet pentru servicii de listare multipla din lume. La inceputul lui septembrie a fost anuntat un proiect similar, respectiv Bursa de Valori Imobiliare.

"Bursa e deja functionala din iunie, pana acum a fost testata in mod experimental. Proiectul a fost lansat dupa un an si jumatate de pregatiri si este desfasurat de un grup de specialisti imobiliari din Romania si strainatate, in colaborare cu Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare si Asocatia Nationala a Evaluatorilor din Romania. Speram ca in cativa ani sistemul sa ajunga la punctul sau critic, astfel incat agentiile nelistate sa fie nevoite sa se listeze", declara la acel moment directorul IT al Bursei de Valori Imobiliare, stefan Negritoiu.

Modificarea pe care o aduce in procedura de tranzactionare BVI consta in plata integrala a comisionului pentru agentia imobiliara de catre proprietar, fata de plata acestui a impreuna cu cumparatorul in afara acestui sistem.

Camera de Comert Imobiliar din Romania (CCIR) a propus, la inceputul lui octombrie, un proiect de lege care prevede infiintarea unui Registru de Evidenta Imobiliara pentru inregistrarea agentilor economici si a tranzactiilor pietei. Registru de Evidenta Imobiliara ar tine evidenta tranzactiilor efectuate de presoanele fizice brevetate si societatile licentiate in vederea desfasurarii de activitati imobiliare, precum si a clasificarii tranzactiilor efectuate pe aceasta piata.

De asemenea, Registrul ar sustine noile reglementari impuse de Oficiulu National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Potrivit acestora, oficiul va cere agentiilor imobiliare sa raporteze orice tranzactie cu numerar care depaseste echivalentul in lei a 10.000 de euro, precum si orice alte operatiuni suspecte pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri