Guvernul a adoptat o ordonata de urgenta potrivit careia obiectul rentei viagere il constituie terenurile cu destinatie agricola situate in extravilan, se arata intr-un comunicat emis de Guvern.
Actul normativ aprobat joi stabileste ca doar terenurile agricole situate in extravilan se pot arenda. De asemenea, conform modificarilor stabilite, se simplifica procedura de acordare a rentei viagere in cazul proprietatii comune in devalmasie. in noua varianta, renta se poate acorda pe baza declaratiei notariale autentificate, prin care coproprietarii declara de comun acord asupra cotei ce revine fiecaruia. Pana in prezent, in acesta situatie, renta nu se putea acorda decat prin iesirea din indiviziune, fapt ce implica cheltuieli cu masuratorile cadastrale.

O alta modificare introdusa de actul normativ consta in faptul ca plata rentei viagere se va face prin mandat postal, virament bancar sau orice alta forma aprobata de lege. Necesitatea acestei masuri este data de faptul ca birourile judetene nu au personalitae juridica, astfel incat plata rentei viagere nu se poate realiza prin intermediul acestora, informeaza NewsIn.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a demarat programul renta viagera, cu scopul de a concentra suprafetele agricole in exploatatii eficiente, masura impusa de necesitatea compatibilizarii agriculturii romanesti cu cea din tarile membre ale Uniunii Europene. Legea privind acordarea rentei viagere prevede ca, proprietarii care isi arendeaza terenul vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care vand terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare al pamantului, dupa caz.

Nu toti detinatorii de pamant pot beneficia de prevederile acestei legi. Prima conditie este ca persoana care vinde terenul sau il da in folosinta sa aiba cel putin 62 de ani. De asemenea, proprietarul poate sa-si pastreze 0,5 ha de pamant, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv. Un numar de 18.600 de fermieri s-au inscris pentru renta viagera, in 2006, din care 14.880 de fermieri au solicitat arendarea unei suprafete de 65.472 de hectare, iar restul au dorit sa vanda o sufrafata totala de 13.900 de hectare de teren agricol. Pentru continuarea acestui program, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ( MAPDR) a alocat un buget de 20 de milioane de lei, in 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri