Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) doreste o lege europeana a sectorului imobiliar in vederea liberalizarii accesului agentilor pe oricare piata nationala, potrivit vicepresedintelui ARAI, Cristian Popescu-Ialomita
"Standardizarea activitatii imobiliare este o necesitate la nivel european, recunoscuta de Parlamentul European si va asigura pe plan general o mai mare eficienta a tranzactiilor internationale si o protectie sporita a consumatorilor. in tara noastra, in mod special, va contribui la ridicarea nivelului calitatii prestatiei agentilor imobiliari si la reglementarea pietei imobiliare", a spus Popescu-Ialomita care este si vicepresedintele Confederatiei Europene Imobiliare (CEI).

Pentru Romania, standardizarea activitatii imobiliare constituie un prim pas in vederea asigurarii unei reglementari complete a pietei isi asigurarea bazei legale si tehnice pentru eventuala realizare a unei Legi a activitatii imobiliare. in acest sens, ARAI va actiona pentru recunoasterea imediata a standardului ca o norma legala obligatorie pentru practicarea activitatii de agent imobiliar, a adaugat vicepresedintele ARAI.

"Standardul european va fi prima reglementare comuna in domeniul imobiliar a tarilor europene, dupa esecul incercarilor de a se implementa o Lege Europeana a Imobiliarului, din cauza diversitatii prea mari a caracteristicilor pietelor nationale", au explicat reprezentantii agentiilor imobiliare.

Procesul de standardizare a activitatii imobiliare se desfasoara in prezent atat la nivel national, initiat de ARAI prin Asociatia de Standardizare Romana, cat si la nivelul UE, initiat de CEI (Confederation Europeene de L’Imobillier), prin CEN (European Committee for Standardisation). Pe ambele planuri, aceasta activitate a inceput in 2005 si se va incheia la sfarsitul anului 2007 sau la inceputul anului 2008. Evolutia realizarii standardului romanesc se face in paralel cu realizarea celui european, care va fi adaptat la conditiile fiecarei piete nationale.

In paralel, ARAI a finalizat a doua editie dintr-o serie de cursuri pentru obtinerea celei mai prestigioase calificari din domeniul imobiliar international – Certified International Property Specailaist (CIPS), la care au luat parte 28 de cursanti, reprezentanti ai 22 de agentii imobiliare din cadrul asociatiei.

"Detinerea calificarii CIPS reprezinta accesul intr-un adevarat club de elita. Pe langa accesul la informatii despre aproape 100 de piete imobiliare, detinatorii calificarii CIPS din Romania au posibilitatea de a face parte dintr-o retea internationala de profesionisti, care se ghideaza dupa aceleasi reguli si valori dobandite in perioada cursurilor de pregatire", a afirmat citata de NewsIn, presedintele ARAI, Ruxandra Cleciu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri