Romania ocupa unul din ultimele patru locuri intr-un clasament al tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai multe masuri pentru sustinerea pietei rezidentiale, potrivit unui studiu recent al Deloitte. Valentin Ilie, seful Coldwell Banker, propune un model folosit in Statele Unite, care nu afecteaza in niciun fel bugetul de stat.
Alaturi de Romania, tarile cu cele mai putine masuri pentru sustinerea pietei rezidentiale din Europa sunt Letonia, Slovacia si Irlanda, aceste patru state avand cel mult o masura implementata, arata un studiu recent al companiei de consultanta Deloitte. La polul opus, cu patru sau cinci masuri luate pentru incurajarea pietei de locuinte, se afla tarile: Austria, Cehia, Danemarca, Marea Britanie, Franta, Germania, Grecia, Polonia sau Spania.

“O solutie simpla pentru sustinerea pietei rezidentiale ar fi «Inclusionary housing», un program folosit in Statele Unite pentru a creste numarul de apartamente accesibile cu ajutorul dezvoltatorilor privati. “Inclusionary” este definit ca o cerinta obligatorie sau o optiune voluntara de a rezerva un anumit procent, cuprins intre 10-30%, din numarul total de apartamente dintr-un proiect rezidential nou, famiilor cu venituri mici”, scrie Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, in editorialul publicat astazi in Wall-Street.

Locatia acestor locuinte cu pret special poate fi in interiorul proiectului (raspandite uniform), la marginea proiectului sau chiar in alta locatie (in cazul in care este imposibila atingerea unui pret mic din cauza pretului mare al terenului).

In schimbul acestui efort, dezvoltatorii pot primi facilitati speciale non-monetare sub forma de indicatori urbanistici mai mari sau functiuni flexibile in planul urbanistic aprobat, explica seful Coldwell Banker.

Citeste aici editorialul semnat de Valentin Ilie: Solutii din import pentru piata de locuinte din Romania.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri