Dupa o perioada de asteptare, investitorii din piata imobiliara incep sa isi faca planuri pentru noi achizitii iar printre zonele vizate in Europa Centrala si de Est se afla si Romania, sectoarele cele mai cautate fiind cel al spatiilor de birouri si de retail, se arata in cel mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
“In Europa Centrala si de Est, locatiile vizate de investitori au fost diverse, desi Varsovia a ramas cea mai populara destinatie, mai ales pentru cladirile de birouri. Alte destinatii populare din punctul de vedere al investitorilor sunt Kiev, Praga, Moscova si Bucuresti, dar si cateva capitale baltice. Sudul Sofiei, Liubliana, Belgrad si Atena raman pe radarul investitorilor, dar ca alegere secundara”, se mentioneaza in studiul consultantului imobiliar.

Alaturi de segmentul spatiilor de birouri, investitorii si-au manifestat interesul pentru piata de retail, in special in Polonia, Cehia si Ucraina, dar si in Ungaria si Romania, potrivit companiei Colliers.

“Majoritatea investitorilor nu cred intr-o criza in W. In viziunea lor, regiunea a fost deja lovita destul de tare in perioada care a trecut, asa ca orice impact care ar urma va fi de neglijat atata timp cat guvernele statelor vor continua programele de stabilizare economica. Acesti factori – si mai ales costurile de productie scazute din regiune, impreuna cu nivelul relativ scazut al datoriilor publice si expunerea minima la pietele de capital internationale, plaseaza regiunea Europei Centrale si de Est intr-o pozitie favorabila revigorarii economice, mult inaintea altor piete din lume, care isi vor reveni mai anevoios”, sustin consultantii imobiliar.

La nivel global, cea mai mare parte dintre participantii la sondajul Colliers au asezat indicatorul Global Property Clock in dreptul orei 8, apreciind faptul ca majoritatea pietelor se afla acum in crestere, sunt caracterizate de intensificarea cererii, scaderea ratelor de neocupare si usoare cresteri ale chiriilor. Aceasta marcheaza o schimbare semnificativa de la ultimul studiu asupra sentimentului investitorilor, realizat in primul trimestru, cand majoritatea au plasat pietele globale intre ora 5 si 6.

Studiul Global Investor Sentiment Survey a fost realizat de Colliers International intre 15 august si 7 septembrie, mai mult de 200 de investitori privati si institutionali cu portofolii de peste 710 miliarde de dolari si investitii in toate regiunile lumii participand la acest sondaj.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri