Peste 7.000 de cadre didactice care protesteaza miercuri in Capitala au plecat in mars de la Guvern spre Parlament. Manifestantii poarta tricouri inscriptionate cu litere care formeaza mesajul "SALVATI EDUCATIA", scrie Mediafax.

Traseul marsului este Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite - bd. Natiunile Unite - bd. Libertatii - Piata Constitutiei.
Circulatia rutiera este restrictionata atat pe acest traseu, cat si pe strazile adiacente.

La protestul organizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) s-au adunat, in Piata Victoriei, dascali din Capitala si din numeroase judete, care au venit cu fluiere, steaguri si pancarte cu mesaje printre care "Fara scoala = popor analfabet" si "Respectati resursa umana din educatie sau va pleca".

Unul dintre profesori, imbracat ca un cersetor, a avut un banner pe care scria "Murim noi, muriti si voi". Manifestantii au scandat "Solidaritate!", "Greva generala!", "Fara educatie, moare orice natie", "Sase la suta!" si "Legea respectati, 6 alocati", dar si impotriva Guvernului - "Guvernul USL e la fel ca PDL", "Mincinosii!" si "Jos guvernul mincinos!".

Dascalii vor fi nevoiti sa inchida scolile

"Daca si dupa aceasta ampla actiune vom fi tratati cu aceeasi ignoranta, dascalii vor fi nevoiti sa inchida scolile", a declarat anterior presedintele FSLI, Simion Hancescu.

El a anuntat ca sindicalistii vor inainta "un apel" la guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

Tot Hancescu a spus ca saptamana viitoare ar putea fi organizat un referendum in randul cadrelor didactice, cu privire la declansare grevei generale in perioada alegerilor europarlamentare sau inainte de incheierea anului scolar.

La protest a venit si liderul Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Mihai Dragos, care a anuntat ca studenti din Capitala si din alte centre universitare sustin revendicarile profesorilor si sprijina manifestatia acestora, printr-o greva japoneza.

Traficul in Piata Victoriei a fost blocat partial, circulatia fiind dirijata de mai multi politisti de la Rutiera.

Protest cu lista lungita de dorinte

Sindicalistii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educatie, conform articolului 8 din Legea educatiei, si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

Ei cer si modificarea Legii educatiei, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic, astfel incat sa se elimine discriminarile existente in prezent si sa duca la cresterea calitatii actului de instructie si educatie si a gradului de implicare a cadrelor didactice in luarea deciziilor.

Reprezentantii FSLI sustin ca principalele modificari care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe saptamana pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime in invatamant si gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau programe educationale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionarii anticipate, cu cel putin trei ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar, precum si introducerea posibilitatii dobandirii de catre cadrele didactice a celei de-a doua specializari, prin programe de conversie profesionala, cu finantare de la bugetul de stat.

Sindicalistii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.

"Aceasta este singura solutie pentru ca meseria de dascal sa devina motivanta si tinerii performanti sa fie atrasi catre cariera didactica", sustin reprezentantii FSLI.

Acestia au mai aratat ca se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, avand in vedere faptul ca actualele venituri ale acestei categorii de salariati "le permit un trai sub limita de subzistenta".

Sindicalistii vor depolitizarea invatamantului, in sensul ca, in dobandirea functiei de director al unitatii de invatamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca.

Consiliul National al Elevilor (CNE) a anuntat miercuri ca sustine actiunile de protest ale profesorilor, desfasurate in scopul cresterii finantarii sistemului educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie.

In 30 octombrie, dupa ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului si USL, reprezentantii federatiei au anuntat ca actiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernantilor impinge profesorii spre protestul final - greva generala.

Si sindicalistii federatiilor "Spiru Haret" si "Alma Mater" au protestat in Bucuresti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri