Romanii si grecii sunt printre cetatenii europeni care identifica cele mai putine oportunitati de afaceri, in timp ce la polul opus se afla suedezii, finlandezii si norvegienii, potrivit unui studiu realizat de Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Raportul GEM despre antreprenoriat

Astfel, Romania ocupa penultima pozitie intre cele 23 de tari europene prezente in raport, cu aproximativ 17,5 puncte, in urma noastra aflandu-se doar Grecia.

Alti europeni care nu vad foarte multe posibilitati de a lansa un business sunt locuitorii din Spania, Portugalia, Irlanda si Croatia. De altfel, tarile aflate la coada acestui top sunt si printre cele mai lovite state europene de criza economica.

"In privinta oportunitatilor antreprenoriale, cred ca cifrele GEM pentru Romania sunt putin distorsionate, ceea ce poate avea mai multe cauze. Vorbesc zilnic cu foarte multe persoane, mai ales tineri, care imi spun ca vad numeroase oportunitati antreprenoriale. Poate ca motivatia cifrelor sunt legate de doua categorii foarte importante de populatie, respectiv populatia in varsta (foarte numeroasa in Romania si care nu intelege suficient de bine notiunea de antreprenoriat) si populatia care pleca la munca in Occident (care pleaca tocmai pentru ca nu vede oportunitatile de a incepe o activitate antreprenoriala in Romania)", afirma Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani si profesor de antreprenoriat la Maastricht School of Management.

Cu privire la aceasta a doua categorie de populatie, cei care emigreaza, un lucru interesant si incurajator este ca, multi dintre cei care se intorc, decid sa dezvolte aici o afacere. "Au marele avantaj ca au invatat foarte bine regulile economiei de piata in Occident si au acumulat si mici sume de bani, care pot reprezenta un capital de start util pentru multe afaceri, mai ales in zona serviciilor", adauga Marius Ghenea.

Si Daniel Tiganila, cofondator Startups.ro, un site dedicat antreprenorilor, spune ca romanii sunt cu siguranta printre primele locuri in privinta ideilor de afaceri.

"Ce nu avem si de ce nu actionam in numar mai mare? Pentru ca ne lipsesc curajul, resursele si, bineinteles, anumite incurajari de ordin fiscal. Eu sunt optimist si, desi este criza, simt un interes crescut pentru inceperea propriei afaceri. Pentru mine ca antreprenor, faptul ca la acest capitol suntem codasi nu poate fi decat o oportunitate. Inseamna ca exista loc pentru noi start-upuri si ca poate urma o perioada propice antreprenoriatului", afirma oficialul Startups.ro.

Pe de alta parte, romanii sunt printre ultimii si in ceea ce priveste perceptia abilitatilor pe care le au, pe o pozitie mai slaba fiind doar Franta. Un procent asemanator Romaniei a fost inregistrat si de Finlanda.

In schimb, europenii care considera ca sunt foarte priceputi in a conduce afaceri sunt cetatenii din Muntenegru, Macedonia si Bosnia si Hertegovina.

"Ca sa percepi aceste abilitati, trebuie sa ai minime cunostinte antreprenoriale, dobandite in scoala sau intr-un program de pregatire antreprenoriala (sau educatie informala: sa citesti carti de antreprenoriat, sa urmaresti emisiuni TV despre antreprenoriat). Romania este in continuare mult in urma celorlalte tari europene si iata de ce probabil ca foarte multi romani nu percep abilitatile lor antreprenoriale, care exista fara discutie si pe care le vedem din ce in ce mai puternic la tineri. Romania are nevoie rapid de o strategie cat mai clara cu privire la dezvoltarea culturii antreprenoriale, bazata pe trei piloni puternici: educatie, modele si celebrarea antreprenoriatului", explica Ghenea.

Romanii nu stau foarte bine nici in ceea ce priveste riscul, tara noastra fiind a treia tara in Europa in privinta fricii de greseli.

“Uneori, riscul de a da gres cantareste mai mult decat cele mai promitatoare castiguri. Cu alte cuvinte, chiar daca castigurile asteptate din antreprenoriat sunt mult mai mari decat cea mai buna alta optiune, riscurile luate in considerare ii poate impiedica pe unii indivizi sa lanseze o afacere. Astfel, tendinta de a-ti asuma sau nu riscuri poate juca un rol semnificativ in transformarea dintr-un potential business in unul adevarat”, afirma oficialii GEM.

Printre tarile in care oamenilor le este foarte putin frica sa greseasca in afaceri se numara Olanda, Norvegia, Elvetia si Slovenia.

"Desi la nivel declarativ nu este asa, romanii, in general, nu au incredere in ei insisi. Romanii nu isi vad abilitatile antreprenoriale, pentru ca, de cele mai multe ori nu le au decat intr-o stare latenta si bruta. Si asta din multe cauze, in principal din cauza trecutului socio-economic si al unui sistem de educatie care nu incurajeaza creativitatea si dezvoltarea personala. In scolile noastre, inclusiv in facultati, aproape ca nu exista un sistem eficient de planificare a carierei din care sa rezulte ce abilitati trebuie antrenate in functie de calea aleasa. Din pacate, la noi greselile si nereusitele sunt blamate si privite ca semn al incompetentei. Cand, de fapt, ar trebui apreciat efortul depus. In antreprenoriat, greselile si esecurille sunt de fapt expresia initiativei si al incercarilor repetate, care, cu timpul se pot transforma in reusite", mai spune Tiganila.

Pe de alta parte, romanii considera ca lansarea unei afaceri este o oportunitate buna de cariera, aceeasi opinie avand-o si olandezii, muntenegrenii, bosniacii si macedonenii.

Totodata, antreprenorii de succes se bucura de o imagine relativ buna in Romania, comparativ cu Croatia sau Belgia, unde oamenii care au pus bazele unor afaceri profitabile nu sunt foarte bine vazuti. Tarile in care fondatorii de businessuri sunt foarte populari sunt Finlanda, Irlanda, Germania si Marea Britanie.

In privinta intentiei de a deschide o afacere, romanii se afla la mijlocul clasamentul cu aproximativ 8,8 puncte, ultima clasata in aceasta privinta fiind Italia cu patru puncte.

Tarile in care locuitorii isi doresc foarte mult sa fie antreprenori sunt Norvegia, Macedonia si Letonia.

De asemenea, Romania ocupa o pozitie spre mijlocul clasamentului si in privinta promovarii in presa a antreprenorilor.

La coada clasamentului se afla Grecia, Italia si Spania, in timp ce statele in care in mass-media apar foarte multe materiale despre antreprenori sunt Finlanda, Marea Britanie si Norvegia.

Ce crezi despre acest studiu al Global Entrepreneurship Monitor (GEM)?

Crezi ca datele prezentate despre antreprenorii romani sunt corecte sau situatia este diferita in realitate?


Comenteaza pe Forum.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri