Succesul sau esecul unui start-up depinde foarte mult de felul cum actioneaza antreprenorul, spune, pentru revista Entrepreneur, Brad Sugars, un celebru antreprenor australian si totodata un ”trainer de business” care a ajutat aproape un milion de clienti din toata lumea sa aiba succes in afaceri.
Sugars a oferit zece sfaturi antreprenorilor aflati la inceput de drum:

1. Incearca sa comercializezi ceea ce oamenii vor sa cumpere, nu ceea ce iti doresti tu sa vinzi.

De foarte multe ori antreprenorii se implica in afaceri prin care comercializeaza un produs sau un serviciu despre care cred ca va avea succes, si nu unul care a dovedit deja ca are potential.

Astfel, in loc sa vinzi pantofi realizati dupa ultima moda in ceea ce priveste designul si materialele, este mai bine sa va axati pe o categorie generala care a avut succes si abia apoi sa mergeti catre o nisa.

Este mai bine sa aveti o parte mica dintr-o categorie mare decat una importanta dintr-un segment de piata care aproape nu exista.

2. Incercati sa obtineti cash flow cat mai repede.

Cashul este esential pentru o afacere si trebuie sa gasiti modalitati prin care sa obtineti lichiditati foarte rapid.

De exemplu, intr-un business axat pe servicii, puteti face acest lucru prin a cere banii in avans clientilor dvs., iar intr-un business de retail puteti recurge la aceeasi metoda, pozitionand-o ca pe o valoare adaugata si ca pe o modalitate prin care veti asigura livrarea la o anumita data.

3. Gasiti noi metode prin care sa tineti jos costurile.

Oricat de mult cash ati avea, acesta nu are niciun folos daca nu este pozitiv, adica cheltuielile sunt mai mari decat veniturile.

Pentru a face acest lucru este bine sa mentineti costurile la un nivel scazut. De exemplu, incercati sa va platiti furnizorii inainte de livrarea marfii pentru ca astfel veti putea negocia preturi mai bune.

4. Cand faceti planuri, este bine sa supraestimati cheltuielile si sa subestimati veniturile.

5. Concentrati-va pe vanzari si marketing pentru ca in business nu se intampla nimic fara vanzari.

6. Gasiti metode prin care sa va cresteti profitul.


Trebuie sa incercati sa va cresteti numarul de clienti, sa faceti asfel incat acestia sa cumpere de la dvs. cat mai des, iar valoarea medie a achizitiilor sa creasca si astfel sa va majorati marginea profitului.

Faceti aceste lucruri si in acelasi timp mentineti costurile scazute si in curand veti obtine profituri mai mari.

7. Testati si masurati toate lucrurile.

Nu puteti schimba ceea ce nu masurati si nu puteti spune daca un program sau o strategie nu merge daca nu o testati si nu ii analizati atent rezultatele.

8. Daca invatati mai mult veti castiga mai mult.

Daca nu ati gestionat niciodata un milion de euro nu va asteptati sa stiti sa conduceti un astfel de business. Insa veti sti sa faceti acest lucru daca dvs. ati construit businessul de un milion de euro de la zero.

Acceptati ca intotdeauna trebuie intai sa invatati inainte sa castigati. Invatati pe cat de mult puteti despre vanzari, marketing si alte activitati daca va doriti sa aveti succes in business.

9. Nu faceti discounturi, ci adaugati valoare.

De fiecare data cand faceti un discount, practic luati bani direct din buzunarul dvs. si indirect din marja de profit, deci este bine sa nu faceti acest lucru. In schimb, puteti aduga valoare adaugata produselor sau serviciilor dvs.

Astfel, indiferent de industria in care va aflati, incercati sa mentineti preturile si sa va cresteti marginea de profit venind cu tarife mici sau chiar gratuitati pentru oferte premium.

Aceste lucruri nu va vor costa foarte mult, insa va veti construi o baza de clienti, o relatie buna cu acestia si veti atrage si noi consumatori prin recomandarile pe care le vor face clientii actuali.

10. Luati-va un trainer de business.

Chiar daca la inceput nu veti apela la acesta pentru a va ajuta si ghida in activitate, este bine sa alegeti o persoana obiectiva si din afara businessului dvs. pe sfaturile careai va puteti baza.

Adesea, credem ca noi suntem singurii care stiu cum sa rezolve o problema sau sa faca anumite lucruri. In realitate, o persoana neimplicata in afacere poate face minuni in ceea ce priveste felul in care trebuie sa actionati in businessul dvs.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri