Turismul balnear a adus in 2005 venituri de circa 90-100 milioane operatorilor privati, cifra de afaceri a sectorului urmand sa creasca cu circa zece % in 2006, a declarat miercuri, pentru Rompres, directorul executiv al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Rodica Pencea.

"Cifra de afaceri va creste cu circa 5-10 %, insa, daca vom reusi sa facem in asa fel incat serviciile de tratament sa reprezinte circa 60 % din pret, atunci potentialul acestui sector va creste foarte mult", a spus reprezentantul OPTBR. In momentul de fata ponderea cazarii reprezinta circa 50 % din pachetul de servicii, alimentatia publica 40 %, iar serviciile de tratament doar zece %. "Noi trebuie insa sa ne indreptam spre atragerea de fonduri structurale si sa realizam proiecte care sa puna in valoare calitatea factorilor naturali de cura, valoarea istorica a statiunilor balneare si cea a calitatii calificarii personalului medical", a precizat Rodica Pencea.

Potrivit reprezentantilor OPTBR, majoritatea statiunilor sunt in proces de acreditare cu normele ISO 9000, se realizeaza programe de training si pregatire a personalului conform cu standardele europene.

In ultimii ani, investitiile pentru dezvoltarea statiunilor s-au cifrat la peste 100 milioane de euro, suma considerata insa insuficienta fata de necesar. "Ganditi-va, de exemplu, ca Baile Herculane este un oras-statiune si ce fonduri sunt necesare pentru modernizare, amenajare oras, infrastructura specifica. Din pacate, foarte putini au investit in agrementul din statiuni sau in structurile proprii, si aici este nevoie de o concentrare de forte atat financiare cat si logistice", a spus Rodica Pencea.

Sovata, Baile Felix si Herculane, in top

Privatizarea in turismul balnear a fost mai greoaie, in opinia reprezentantilor companiilor de profil, atat datorita valorii activelor existente, investitiilor mari necesare, cat si datorita multor cereri de retrocedare. Investitiile au vizat statiuni cunoscute precum: Govora, Sovata, Baile Herculane, Felix, Moneasa, Hebe, Vatra Dornei, Slanic Prahova. Investitiile s-au indreptat atat spre infrastructura mare - hoteluri, restaurante, baza de tratament, cat si spre modernizari sau achizitii noi de aparatura si echipamente, precum si spre un domeniu foarte important si anume pregatirea personalului.

Cele mai solicitate statiuni de catre turistii straini sunt Sovata, Baile Felix, Baile Herculane, Govora, Covasna si statiunile de la litoral. Un potential important l-ar putea avea insa tarile vecine, precum Ungaria, Ucraina, Polonia si Federatia Rusa. Strainii pot fi atrasi si de programele care ofera produse si proceduri originale romanesti, cure naturiste, Gerovital, Aslanvital. Un factori important il poate reprezenta si pretul acestor programe. Casele de Asigurari si cele de Sanatate din strainatate ar putea fi interesate in trimiterea clientilor lor in statiunile balneare romanesti in conditii mult mai avantajoase si cu efecte terapeutice mai mari.

Potrivit OPTBR, numarul turistilor care au fost in statiunile balneare in 2005 s-a ridicat la circa 7-800.000 turisti, majoritatea sosind prin Casele de Pensii si cele de Asigurari Medicale, insa statiunile romanesti erau mult mai cunoscute in strainatate in anii 70 si 80.

"Atunci, investitiile in statiunile balneare erau noi, promovarea era mai intensa si programele agentiilor de turism mai diversificate. Numarul strainilor reprezinta in medie 10-12 % din total. Majoritatea sunt varstnici, care vin in mod traditional pentru a-si trata diversele boli. tarile din care vin acesti turisti sunt cele traditionale: Germania, Israel, Belgia", a explicat directorul executiv OPTBR.

Romania detine circa o treime din izvoarele termale si minerale din Europa. Capacitatea de cazare in statiunile balneare insumeaza circa 40.000 locuri, fara a include si litoralul. Daca adaugam si locurile de pe litoral, atunci capacitatea sectorului de turism balnear ar reprezenta 20 % din totalul capacitatii de cazare din Romania.

In Europa sunt cateva tari renumite pentru segmentul de turism balnear. Unele tari vecine Romaniei s-au orientat spre turismul balnear, acordandu-i mai multa atentie la toate nivelele, incasarile din acest segment reprezentand un procent important la aportul turismului in economie, de exemplu in Ungaria, Austria, Germania, Cehia, Polonia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri