Intr-un amestec de interzis, lux, reguli, opulenta, femei sub val negru si masini albe descoperi Doha, un oras "proaspat" ridicat pe nisip care se ambitioneaza sa atinga cerul cu zgarie-nori impunatori. Va invit intr-o calatorie in capitala celui mai bogat stat din lume, cu preturi surprinzator de mici sau dureros de mari, o destinatie impartita intre traditie, exuberanta si locuri care urmeaza sa apara pe harta.

Doha (si Qatar implicit) este un loc "atat de nou" incat nu stii daca ai ajuns intr-o tara care este inca in urma sau una in care acum se naste viitorul. Ca sa va dau un exemplu, qatarezii abia acum lucreaza la constructia metroului in Doha si asta pentru ca sunt "fortati" de Campionatul Mondial FIFA 2022 care va avea loc aici. In rest, ei nu au nevoie de metrou intrucat aproape toata lumea in Doha cel putin circula cu masina personala sau cu taxi. Motivul? Benzina care costa 1,6 lei/litru.

Dar metroul nu este singura noutate cu care Qatar vrea sa impresioneze lumea (caci va avea 4 linii cu 100 de statii pe 300 de km), ci cu alte multe constructii care inca sunt pe hartie. Mai mult de atat, aeroportul din Doha a fost deschis in 2014, asa ca ideea de oras "proaspat" nu este deloc fortata si, pe langa cladiri noi si stralucitoare, inclusiv istoria sustine acest lucru: Doha este atestat ca oras (abia) din 1963. Dar sa revenim la prezent si la ce puteti face intr-o vacanta in Doha.

Obiective turistice de neratat in Doha

Daca in urma cu un deceniu Qatar era un loc plictisitor, acum este una dintre cele mai intrigante si misterioase destinatii, in care turismul incepe sa se dezvolte. Qatar este o tara mica, iar atractia principala este capitala Doha, un oras exuberant si opulent unde inca se mai regasesc bucati de traditie.

Souq Waqif, piata traditionala a orasului, este, asadar, primul loc din care sa descoperiti Doha la pas si unde sa simtiti spiritul traditional local. In Souq Waqif gasitit de toate, de la magazine cu mirodenii, haine si animale de casa, la restaurante si terase, insa nu si alcool (nici macar bere fara alcool). Totusi, Souq Waqif este cel mai efervescent si aglomerat loc din Doha, de fapt singurul loc din capitala qatareza unde puteti simti viata de strada si unde localnicii merg pe jos.

Tot acest souq este si cea mai buna varianta pentru o masa in oras si cumparaturi la preturi "decente", care sa nu va goleasca repede portofelul. Moneda locala este rialul qatarez, cu aproximativ aceeasi paritate cu leul romanesc (1 QR=1,16 lei). Ca sa va faceti o idee, in Souq Waqif o supa de ciuperci sau linte costa 15-16 riali qatarezi (aprox. 18-19 lei), un fel principal de la 25-30 riali in sus, un capuccino 15 riali, o apa plata la 1,5 litri 4 riali si o shisha (narghilea) 30 riali. Pentru extravaganta, lux si alcool testati bugetul la restaurantele si barurile hotelurilor de 5 stele, unde de altfel doar aici poate fi consumat alcool si unde o bere (0,33 litri) costa 45 riali (aprox. 53 lei) si un cocktail cu alcool 70-75 riali (aprox. 80-90 lei).

Dupa ce "epuizati" mergand pe jos stradutele din Souq Waqif, indreptati-va spre promenada Cornisei din Doha (in apropiere de port) pentru o vedere spectaculoasa a zgarie-norilor care parca ies din apa ca sa atinga cerul. Vederea este mai spectaculoasa seara, insa pe zi merita sa ajungeti in acelasi loc pentru o vizita la Muzeul de Arta Islamica (intrare gratuita) pentru a intelege mai bine lumea araba in care va aflati.

De asemenea, pentru mai multa istorie si cultura locala mergeti la Muzeul Sheikului Faisal, unde sheik-ul Qatarului are o intreaga colectie de obiecte care vorbesc despre lumea araba, de la avioane, masini de epoca, locuinte traditionale, costume populare si alte obiecte cu specific local, dar si la Katara Cultural Village (cel mai mare complex cultural al tarii).

Pana acolo, insa, treceti prin Dafna Park - singura zona verde din Doha (foto principala), unde vedeti de aparope zgarie-norii orasului si Pearl Qatar - un complex rezidential ultraluxos care exprima exuberanta Qatarului, aflat langa Katara.

Pe langa toate acestea, in Qatar poti trai experienta dintr-un safari in desert cu o masina 4x4, care costa de 75 euro pentru jumatate de zi sau 120 euro pentru aproximativ 2 zile, cu o noapte petrecuta in desert. In acest pret intra preluarea de la hotel, plimbarea efectiva pe dune (o ora) pana la granita cu Arabia Saudita formata de Inland Sea, cina cu bauturi racoritoare incluse (nelimitat) pe o plaja la Marea Arabiei, intoarcerea la hotel. Totul dureaza 6-7 ore, in cazul in care optati pentru jumatate de zi.

Daca pana acum nu te-ai gandit la o vacanta in aceasta tara bogata unde nu exista somaj, acum mai ai cel putin un motiv: Qatar, emirat arab aflat in Golful Persic, este cel mai sigur loc de pe pamant, cu un risc de doar 0,1% pentru dezastre naturale si, de asemenea, una dintre cele mai singure tari din lume in privinta terorismului, ca de altfel si vecinele Emiratele Arabe Unite si Oman.

Cat costa o vacanta in Doha, pe langa viza gratuita si tur gratuit de oras

Cu toata sinceritatea, Doha sau Qatar nu este o destinatie careia sa ii dedicati un intreg sejur de o saptamana (decat daca vreti), ci mai degraba un loc pe care sa-l vizitati intr-o escala (mai lunga) catre alte destinatii, ca Thailanda, Maldive sau Zanzibar. Cateva ore sunt suficiente pentru a vedea Doha (mai ales ca exista un tur de oras gratuit cu plecare din aeroport) sau cel mult doua zile pentru a trai si experienta unui safari in desert. De altfel, Qatar a introdus recent viza gratuita de pana la 96 de ore (4 zile), valabila pentru turistii care calatoresc cu Qatar Airways, potrivit MAE, si la care pot aplica online aici. Pentru o perioada mai lunga, viza trebuie obtinuta de la o ambasada sau un consulat din strainatate al Qatarului, ceea ce puteti face prin compania Qatar Airways. Intrarea in Qatar se face doar in baza unui pasaport simplu (valabilitate cel putin 6 luni din ziua parasirii tarii), nu temporar. La fel de importanta este si vestimentatia in locuri publice si anume sa purtati haine care sa va acopere umerii si genunchi, valabil si pentru femei si barbati.

Pe scurt, la o simpla simulare, o vacanta in Doha costa 840 euro/persoana (4 zile, februarie), din care 740 euro biletele de avion dus-intors cu Qatar Airways si 100 euro/persoana cazare 3 nopti la un hotel de 3 stele. La acestea se adauga banii de buzunar si safari in desert. Ca idee, la aceeasi bani puteti zbura in Zanzibar sau Thailanda si puteti vizita Doha in tranzit pentru a bifa doua destinatii dintr-un foc. Oricare ar fi alegerea voastra, Doha merita o vizita pentru a descoperi spiritul celui mai bogat stat din lume, cu un PIB per capita de 143.000 de dolari.

Sursa foto: Marinela Oprea/Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri