Va invit sa luati harta Romaniei si sa studiati un pic geografia estica a tarii noastre. Veti vedea ca vecinul nostru extrem-rasaritean este suficient de generos cu turistii estivali, oferindu-le plaje berechet. Dar oare nu uitam ceva? De ce litoralul romanesc (exploatabil turistic) se intinde pe mai putin de jumatate din granita cu Marea Neagra? Ce se intampla la Nord de Navodari? Ca de la Navodari in Sud, pana la Vama Veche, cunoaste toata lumea... De ce, atunci cand ne decidem sa mergem la mare, nu ne scoatem ochelarii de cal, sa mai vedem si altceva, aici, la noi in tara?
Delta Dunarii este una dintre cele mai mari bogatii cu care romanii se pot lauda - si chiar o fac. Cu toate acestea, foarte putini dintre noi am ajuns vreodata acolo. Pentru ca, pe vremuri, era un paradis dedicat mai mult excursionistilor straini si stabilor contaminati cu microbul pescuitului si al vanatorii. Restul romanilor, chiar daca aveau posibilitati financiare pentru petrecerea vacantei, preferau sa creada ca in Delta esti obligat sa bei apa din Dunare si te mananca tantarii. Astazi, protejarea uneori excesiva, in detrimentul localnicilor dar si a turistilor, face Delta Dunarii (rezervatie a biosferei) si mai greu de vizitat. De altfel, se estimeaza ca abia in anul acesta, 2005, va fi egalat si eventual depasit numarul de turisti atins in 1989.

Adevarul este ca trebuie sa fii un om foarte hotarat, ca sa ajungi sa faci plaja la gurile Dunarii. Pentru ca acesta este litoralul "secret" al Marii Negre, format in principal din trei locatii - de la Nord la Sud: Sulina, Sfantu Gheorghe, Gura Portita. Nu este secret pentru ca il ascunde cineva de ochii lumii, ci pentru ca... asa a fost mereu, un capat de lume, un punct terminus, o destinatie nedorita decat de "cunoscatori", pasionati de placeri pe cat de brute, pe atat de fine...

O vacanta pe plajele Deltei Dunarii este, cu toate acestea, mai ieftina decat in oricare parte a Litoralului. Cu o singura conditie: sa nu vrei sa stai doar un week-end. Pentru ca drumul pana acolo te omoara, si ca distanta si timp, si ca pret. Cu masina nu poti ajunge - partea finala a traseului este parcursa in mod obligatoriu pe apa. Si esti legat de programul vaselor de pasageri, care nu sunt zilnice intotdeauna. Tulcea este poarta de intrare in acest loc de vis, si pana la Tulcea poti ajunge cu ce vrei - autoturism, microbuz, tren. De la Bucuresti sunt doar doua intercity-uri pe zi, care fac pe drum, in aceasta perioada fierbinte a anului, cam cinci ore. Gara este situata chiar la intrarea in portul fluvial, la fel si autogara si o parcare destul de mare pentru cei care trebuie sa-si lase masinile in Tulcea. Nu vei avea foarte mult de mers, dar vei avea o gramada de bagaje de carat, pentru ca acolo, la marginea de rasarit a tarii, iti inchipui ca vei duce lipsa de confortul obisnuit si uneori chiar de lucruri de stricta necesitate. Daca vrei sa dormi in cort, iti mai place si pescuitul si vrei sa-ti gatesti singur, atunci chiar ca o sa cari dupa tine "toate alea", dar in astfel de conditii (ieftine) poti sta si o luna in vacanta.

Spre Sulina, in sezon, circula doua vase pe zi, lucru vizibil in afluxul de turisti. La ora 13:00 pleaca vaporul de pasageri, care face maxim 4-5 ore pe drum, in functie de numarul opririlor, de numarul pasagerilor si de bagajele acestora. Tot cu "pasagerul" se transporta si marfa pentru toate magazinele, carciumile si pensiunile de pe traseu, asa ca opririle vor fi dese si de durata. Biletul costa 15 lei noi, pentru turisti, tulcenii avand subventionat aproximativ 30% din pret. La ora 15:00 pleaca din Tulcea catamaranul, o nava nou-nouta si frumoasa, care transporta numai persoane in conditii foarte bune de confort si face doar o ora si jumatate pe drum, pentru doar 5 lei noi in plus fata de vaporul clasic. Ambele nave fac drumul de intoarcere a doua zi dimineata, cu plecare din Sulina in jurul orei 7:00.

La Sfantu Gheorghe (comuna situata la varsarea bratului sudic al Dunarii) este mai greu de ajuns. Acum, in "ultrasezon", circula cate un singur vas pe zi de la Tulcea, cu exceptia joiei si a duminicii. Lunea, miercurea si vinerea pleaca vasul de pasageri clasic, la 13:30, cu sosire in Sfantu Gheorghe aproximativ la 17:30. Biletul costa 20 de lei noi. Martea si Sambata circula "rapida", care pleaca la 15:00 din Tulcea si deseori depaseste pe drum vaporul, sosind la Sfantu Gheorghe tot pe la 17:30, in functie de opriri. Pretul unei calatorii este de 25 de lei noi. Ambele vase se intorc a doua zi dimineata, cu plecare la 7:00 de la debarcaderul Sfantu Gheorghe.

La Gura Portita este si mai greu de ajuns, dar merita efortul. Daca vii cu trenul, acesta va trece, in drum spre Tulcea, de la Medgidia, mai intai prin Babadag. De aici trebuie sa te descurci cu vreo ocazie pana la Jurilovca (32 de kilometri), de unde iei o salupa care traverseaza lacul Razim, pana la Gura Portita. Traversarea dureaza 30 de minute frumoase si costa intre 10 si 15 lei noi de persoana. Daca vii cu masina, atunci poti ajunge pe sosea, de la Tulcea prin Sarichioi si Babadag, la Jurilovca, unde incui autoturismul si te sui pe vas. Iar, daca nu ai masina si ai ajuns in Tulcea cu microbuzul, exista o rata numai pana la Babadag, de unde te descurci...

Acestea sunt caile de acces (vezi si harta) la litoralul secret al Marii Negre, si totodata motivul pentru care aceste superbe destinatii sunt atat de putin cunoscute si vizitate. Dar, odata ajuns in oricare dintre aceste trei locuri in care Dunarea se ingemaneaza cu marea, vei multumi Cerului pentru conditiile care au dus la pastrarea in stare virgina a acestor bucati de plaja, si te vei simti posesorul privilegiat al unui mic paradis. Usor naufragiat, e drept, ca Robinson Crusoe, dar in ce peisaj!

Plaja de la Sulina este plina si ziua, si noaptea

In plin sezon estival, orasul Sulina (aproximativ 4.000 de locuitori) ajunge sa-si dubleze populatia. Plaja de la Marea Neagra este cea care atrage, dar mai ales fenomenul care face apa sa fie, noaptea, fosforescenta, transformand litoralul local intr-un loc perfect pentru petreceri nebune (in mare gasca) ori de aventuri romantice (de obicei in doi...). Este vorba de un mic vermisor numit gamarus care gaseste la malul apei conditii ideale de inmultire si trai. Aici, apa marii are o salinitate mult redusa, iar aluviunile aduse de principalul brat navigabil al Dunarii constituie o hrana satioasa. In special pe luna plina, aceste mici organisme emit lumina, iar turistii se minuneaza, in timpul bailor nocturne facute de obicei fara costum de baie, ca isi pot vedea, in apa, toate detaliile trupului, de la degetele de la picioare in sus... Gamarusul nu pisca si nu deranjeaza in nici un fel - eventual gadila un pic pe picioare, cand iesi din apa.

Nopti albe la malul Marii Negre

Sulina este, astfel, o destinatie mai mult pentru tineri care nu se tem sa-si piarda noptile si pentru straini. Este cunoscut faptul ca Europolis-ul lui Jan Bart a fost intotdeauna unul dintre cele mai cosmopolite orase-port ale regiunii. Pe faleza si pe terase auzi in fiecare seara vorbindu-se toate limbile pamantului. Este zona cel mai usor accesibila cu plecare din Tulcea. De altfel, turistii cunoscatori ai Deltei compara drumul pe apa pana la Sulina cu un drum pe autostrada. Cei veniti pentru prima data ... nu se mai opresc din fotografiat si filmat.

In Sulina abunda terasele si carciumile, care se transforma dupa zece seara in discoteci pentru toate gusturile. Ca urmare, este singura destinatie de pe litoralul Deltei unde nu esti obligat sa achiti, odata cu cazarea, si pensiunea completa. Daca vrei, iei si mesele, daca nu, numai cazarea, si e treaba ta pe unde mananci. Pe plaja (aflata la vreo doi-trei kilometri, dar sunt microbuze cu 1 leu nou calatoria) exista numai doua terase-restaurant, dar nu-ti trebuie mai mult. Turistii chiar prefera sa fie pastrat locul cat mai neamenajat - restul, gasesti in oras. Cei care prefera viata la cort nu platesc nimic, insa deseori au probleme cu granicerii, mult prea decisi sa pastreze frontiera sigura...


Turistii pleaca de la discoteca direct pe plaja, pentru petreceri la malul apei fosforescente.


Comparativ cu celelalte destinatii litorale ale Deltei, Sulina este cea mai scumpa. In general, pretul standard la pensiuni si gazde este de 18 euro (cam 65 de lei noi) de persoana pe zi, cazare si doua-trei mese. Daca cumperi doar cazare, tariful porneste de la 9 euro, dar poate ajunge, pentru cei mai pretentiosi, si la 20 de euro pe noapte de persoana. O plimbare cu barca cu motor costa, in functie de traseu si durata, intre 100 si 200 de lei noi, pentru patru persoane. Cei care vor barca la dispozitie toata ziua, pentru pescuit, trebuie sa negocieze cu barcagiul, care le va fi si ghid pentru cele mai bune locuri de aruncat undita.

Calmul inceputului de lume la Gura Portita

Multa lume spune ca la Gura Portita este cel mai frumos loc de pe plaja romaneasca. Ca urmare, merita o pagina intreaga de ziar, dar... mai la sfarsitul verii. Este o limba de nisip intre Marea Neagra si complexul lagunar Razim-Sinoe, de o frumusete si salbaticie proprii facerii lumii. O asezare minuscula de lipoveni, in apropiere, si un complex turistic destul de marisor (160 de locuri de cazare), nou construit, care i-a deranjat pe adeptii naturii virgine. Dar, fara suparare, fiecare gaseste ce vrea in acest loc minunat: sunt si vile de trei stele (intre 35 si 50 de euro camera dubla), si casute pe plaja (intre 8 si 12 euro pe noapte), si poti sa-ti instalezi si cortul direct pe plaja, unde vrei tu, gratis. Important este ca nimeni nu deranjeaza pe nimeni. Daca exista o discoteca, aceasta functioneaza numai sambata, iar singura terasa asezata pe plaja nu te agaseaza cu muzica data tare in boxe. Oricum, trebuie sa mai ai si tu de unde sa-ti cumperi o apa, o bere, chiar daca zici ca ti le-ai adus pe toate cu tine...

Pe plaja sunt amenajate doua grupuri sanitare cu toalete si dusuri, destul de curatele, cu apa calda mai toata ziua. Complexul turistic situat chiar intre mare si lacul Razim are patru locatii pentru masa, cu patru stiluri diferite de amenajare, dar aceeasi mancare. Bucataria traditionala locala este colosala, asa ca n-are nici un rost sa incerci altceva, de exemplu, ciorba de burta (si scumpa, si proasta). Bautura, data fiind distanta de la care este "importata" este destul de scumpa, iar tarifele pentru transport de agrement pe apa sunt destul de piperate. De asemenea, daca nu ti-ai adus ceaunul, vei plati destul de mult pentru un pachet tip pensiune completa.

Gura Portita ramane destinatia celor care cauta linisti ancestrale si revelatii cosmice. Noaptea, simti ca pica cerul pe tine si poti atinge stelele, asa ca nu-i de mirare ca, ziua, mai toti turistii aflati pe plaja (nu depasesc niciodata 100) dormiteaza la soare sau la umbra, intre doua bai facute in apa superba, neagra cum e numele Marii...

Natura virgina la Sfantu Gheorghe

Daca esti in cautarea odihnei, a linistii si a bucatariei pescaresti, ai ajuns unde trebuie. Cam greu, e drept, dar ai ajuns, si te asteapta cel mai relaxant concediu posibil. Nici o cladire mai inalta de un etaj nu-ti deranjeaza ochii, casele albe, cu cercevele albastre, acoperite cu stuf sunt un adevarat balsam pentru privirile zgariate atata timp de colturoasele blocuri citadine, iar strazile sunt "pavate" cu un nisip gri incredibil de fin, in comparatie cu care faina pare zgrunturoasa la atingere!

Plaja este la o distanta destul de mare de centrul satului, trei-patru kilometri, dar drumul pana acolo este mirific - pe drum de nisip, printre dune, baltoace si vite pascand intre arbustii piperniciti. Nu vezi aici chestii civilizate, cum sunt microbuzele in Sulina: exista doar "trocariciul" - un tractor ce trage dupa el doua vagoane cu banci pentru pasageri. Un leu si cincizeci de bani noi drumul, sau doi lei cincizeci biletul dus-intors. Trocariciul are un program batut in cuie, asa ca, daca vrei la plaja mai devreme sau vrei sa te intorci dupa program, vii pe jos sau, daca ai noroc, cu "taxi-caruta".

Sfantu Gheorghe este un loc in care e bine sa te duci cu sotia si copiii - daca ai - si toti vor fi fericiti. Daca esti in cautarea altor distractii, n-ai nimerit bine - sa nu crezi ca o sa vezi, Doamne fereste, discoteci ori terase non-stop. Sunt doua-trei astfel de localuri, care au farmecul lor, dar programul tau se va limita in principal la odihna, noaptea si ziua, si peste cat cuprinde.

Cazarea nu se face decat in regim de pensiune completa sau demipensiune - altfel, ramai lihnit de foame, caci nu exista nici macar un restaurant. In schimb, mancarea pregatita de gazde este al naibii de buna, iar preturile - cele mai mici. Costa intre 40 si 100 de lei noi, de persoana, cazarea, pranzul cu doua feluri de mancare, cina, plus bucataria la dispozitie pentru prepararea pe cont propriu a micului dejun. Tarifele difera in principal in functie de confortul oferit, dar acolo unde ai conditii mai bune de cazare sa fi sigur ca si pestele pe care il mananci e de calitate superioara si mai bine pregatit.

Cu plecare din Sfantu Gheorghe sunt in principal doua excursii pe apa: una de doua ore, pana la Insula Sahalin, pentru admirarea pasarilor ce cuibaresc acolo, si alta, mai lunga, prin canalul Erenciuc la Lacul Rosu si oprire la popasul Rosulet. Prima varianta costa cam 30 de lei noi de persoana, iar cea de-a doua, dublu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri