Razboiul si pietele

"Exista cauze pentru care merita sa mori, dar nici una pentru care merita sa ucizi." - Albert Camus

Lumea este angrenata din ce in ce mai mult in razboaie civile si tulburari generalizate, intr-un moment in care cuvintele lui Camus ar putea si ar trebui sa joace un rol central, insa nu o vor face niciodata. Acest articol este unul dintre cele mai greu de scris, caci razboiul nu are niciodata legatura cu binele sau raul. Este prin definitie mereu rau si extrem de personal si emotional.

Totusi, ne vedem obligati sa punem si "risc de razboi" in perspectiva noastra macro pe masura ce razboaiele cresc in intensitate, dar si in pierderi. Nu voi trece cu vederea pe nimeni, nici una din partile implicate in conflictele din prezent – mi-am invatat lectia cea grea sustinand inlaturarea lui Saddam Hussein, doar ca sa aflu ca succesorii lui sunt la fel de rai, asa ca de atunci inainte cuvintele lui Camus au devenit mantra mea.

Cel mai simplu mod de a "masura" riscul geopolitic este observarea pretului energiei. Energia inseamna totul pentru un economist macro caci reprezinta o taxa pe economie atunci cand e sus si o reducere cand e jos. Consumul mare de energie o face parte critica a oricarei proiectii, in ciuda faptului ca aceste presupuneri despre energie sunt deseori exogene (date!). Ganditi-va la asta: tot ce ati facut in aceasta dimineata a implicat un consum: v-a trezit alarma telefonului (care s-a incarcat peste noapte), ati facut cafeaua, ati turnat lapte rece din frigider, ati facut un dus, ati mers cu masina la serviciu si ati intrat in biroul cu aer conditionat. In acelasi mod, ziua dumneavoastra va fi un mare consum de energie. Resursele mondiale de energie sunt in principal extrase din regiuni "volatile" sau sub-dezvoltate, creand un risc real al intreruperilor proviziilor. Aici se afla riscul clar si cuantificabil.

Felul in care masor acest risc geo-politic este prin masurarea spreadului dintre al cincilea contract al WTI Crude si primul contract. Desigur, exista si alti factori care afecteaza, dar in lipsa unei alternative mai bune, folosesc asta:

Dupa cum se poate vedea, din 15 iulie "prima de razboi" sau mai neutru "prima de intrerupere" a crescut cu 2$ - consumatorii globali platesc acum cu 2$ mai mult pe barilul de WTI Crude. Per total exista multi factori care influenteaza piata de titei, dar pretul energiei ramane unicul component pe care trebuie sa-l stim in siguranta si de preferinta in scadere.

Impactul general al razboiului este negativ, in ciudat glorificatei analize cum ca Al Doilea Razboi Mondial a oprit recesiunea – ganditi-va la anii ’70 – probabil o analogie mai buna si mai relevanta cu problemele de azi din Gaza, Irak, Rusia/Ucraina, Siria si Libia. Multi vor spune ca e diferit de data aceasta, insa si atunci eram dependenti de Orientul Mijlociu! Desigur, dar preturile erau doar intre 10 si 25 de dolari americani!

Am trait o crestere a pretului petrolului in exces cu 100 $ mai mult sau mai putin din 2007! Titeiul este acum la un pret de 4 ori mai mare decat in "inflationistii" ani 1970 – perioada in care am terminat sistemul Bretton Woods si emergenta tintirii inflatiei de catre bancile centrale.

Nu, semnalul pietei de energie in legatura cu cererea de energie si riscul de a avea prea multa cerere este clar: pregatiti-va pentru o crestere mai mica, certitudini mai putine si mai mult risc geopolitic. Totusi piata mentine o parte stabila: Israelul se va calma in vreo doua saptamani; Rusia vs Ucraina vor gasi o solutie – neacceptarea tail-risk (Lebedele negre) este clara pentru toata lumea.

Piata este "perfecta" in informatiile sale, dobanzile zero ne vor tine la adapost si am fost toti "prostiti" sa credem ca lumea reala nu mai conteaza. Somajul, inegalitatea sociala, razboaiele, oameni nevinovati omorati si imagini TV cu oameni care se lupta sa mai traiasca inca o zi nu sunt relevante…. Cu exceptia faptului ca pentru ca cresterea mondiala sa continue, trebuie sa vedem in continuare crestere in Africa, Orientul Mijlociu si Europa de Est. Trebuie sa acceptam ca lumea e acum cu adevarat globala – am zambit atunci cand globalizarea a redus preturile si ne-a adus mai mult profit, acum escaladarea razboaielor reflecta o lume unde cresterea e de scurta durata, energia e scumpa si din ce in ce mai greu de obtinut si ca am trecut prin toate politicile macro si interventioniste.

Escaladarea tulburarilor din lume va mai juca inca un rol in piata, dar aveti grija: orice parte economica are o reactie intarziata cu 9 pana la 12 luni – unde e actiune, va fi si reactiune – daca prezenta stare de alerta va continua si pe timpul verii, puteti paria pe preturi mai mari la energie cu un impact serios nu doar asupra cresterii mondiale, ci si asupra pietelor, adevaratii perdanti, sa nu uitam asta, fiind familiile care-i pierd pe cei dragi. Nu, Camus a avut dreptate. Nu exista nimic pentru care sa merita sa omori, dar exista foarte multe pentru care sa lupti.

Setari Cookie-uri