Q&A cu 5 economisti: Cand iese economia Romaniei din recesiune?


Va fi sau nu va fi 2011 anul in care economia romaneasca o sa iasa din recesiune? Aceasta este principala intrebare pe care si-o pun in aceste zile oamenii, managerii, bancherii, dar si investitorii straini. Economistii sustin ca exista sanse, dar totul depinde de cat de multa vointa va avea guvernul pentru a continua reformele in sistemul public si a nu majora din nou taxele si impozitele.

4 Cat de mult va fi impactata economia in a doua parte a anului de masurile de austeritate fiscala implementate de Guvern?

Nicolaie Chidesciuc Economist-sef, ING Bank Romania
Impactul masurilor de austeritate se va vedea si in trimestrul IV, insa, daca economia se va contracta puternic in trimestrul II atunci este posibila o mica revenire economica, temporara, ultimul trimestrul din acest an.
Radu Craciun Director de Investitii, Eureko Fond de Pensii
Trimestru la trimestru probabil ca vom vedea o noua alunecare in terioriul cresterii economice negative, dar acest lucru se va afla si sub impactul rezulatelor agricole slabe.
Lucian Anghel Economist-sef, BCR
Impactul majorarii cotei TVA la 24% ramane un mare factor de incertitudine pentru evolutia economiei. Am revizuit in sens ascendent estimarea privind rata inflatiei de la finele lui 2010 la aproximativ 8%. Desi dureroasa pe termen scurt, reforma din prezent a sectorului public este absolut necesara pentru asigurarea unei cresteri economice puternice si sanatoase in anii urmatori.
Laurian Lungu Managing Partner, Macroanalitica
Majorarea TVA si reducerea salariilor din sectorul bugetar vor avea un impact destul de mate pentru o sa conduca la scaderea puternica a consumului. Magnitudinea efectelor negative va fi mare, va duce la o scadere de 2,5% a PIB in 2010.
Dragos Cabat Managing Partner, Financial View
Masurile de austeritate fiscala conduc la scaderea cererii de consum venita din partea unui segment al populatiei (bugetarii), iar inflatia generata de majorarea TVA diminueaza veniturile reale ale tuturor oamenilor. Ca urmare, cererea interna va scadea, iar reluarea creditarii pentru persoane fizice ar putea fi amanata cu inca un trimestru.
preview intrebare
1
2
3
4
Setari Cookie-uri