Liderul pietei locale de bauturi racoritoare

Liderul pietei locale de bauturi racoritoareAfacerile Coca-Cola HBC Romania in 2008 au raportat o crestere de 15,1% fata de 2007 si un avans al profitului net de 15,8%. Astfel, Coca-Cola HBC ramane liderul pietei de bauturi non-alcoolice cu o cifra de afaceri la nivelul anului trecut de aproximativ 2 mld. lei (551, mil. euro), respectiv un profit net de 243.723.975 lei (66,2 mil. euro), potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante.

In anul 2007, compania raportase un ritm de crestere al afacerilor de aproximativ 33% comparativ cu 2006 pe fondul vremii favorabile din anul respectiv.

Anul 2008 a fost marcat de decizia companiei de a inchide fabrica de la Oradea, care avea 102 angajati, ca urmare a planului de eficientizare a activitatilor desfasurate pe plan local.

Compania urma sa se axeze pe consolidarea capacitatii de productie in unitatile din Iasi, Timisoara, Ploiesti si Vatra Dornei.

Ca urmare a unui proiect amplu, semnat in 2008 cu firma Contour Global, Coca-Cola HBC beneficiaza incepand cu sfarsitului lunii iulie de o termocentrala situata langa fabrica din Ploiesti, valoarea proiectului ridicandu-se la 16 mil. euro.

Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) este a doua companie de imbuteliere a produselor Coca-Cola din lume. Compania deruleaza afaceri in 28 de tari, printre care Irlanda, Rusia, Estonia si Nigeria, are 41.000 de angajati si serveste peste 540 de milioane de consumatori.

Compania Coca-Cola HBC a fost infiinta in anul 2000 in urma fuziunii dintre Athena-Bottling Company S.A. si Coca-Cola Beverages plc.

Locul secund

Locul secundPepsi Americas Romania (fostul Quadrant Amroq Beverages) a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 744.806.819 lei (202,3 mil. euro), in crestere cu 12,5% fata de 2007, cand compania afisase afaceri de 651.066.417 lei (195,5 mil. euro).

De asemenea, profitul net al Pepsi Americas Romania a inregistrat in 2008 un avans de 17,5% fata de 2007, pana la 136.500.284 lei (37 mil. euro).

Totodata, in anul 2007 profitul companiei a inregistrat un avans important, de 57,8%, fata de anul 2006.

Grupul QAB a investit anul trecut aproape 3 milioane de dolari in campania de relansare a sucului Prigat.

Quadrant Amroq Beverages este imbuteliatorul autorizat si distribuitorul bauturilor Pepsi, Prigat, Lipton Ice Tea si Roua Muntilor pentru Romania si Republica Moldova.

Tranzactie de 7,8 mld. $: PepsiCo isi cumpara imbuteliatorii

Un nou jucator pe piata locala

Un nou jucator pe piata localaNumarul 3 pe piata de cola la nivel mondial, Royal Crown Cola (RC) a intrat incepand cu luna iulie 2009 pe piata romaneasca, investitia in pozitionarea produsului ridicandu-se la 2 milioane de euro, in primii trei ani.

“Intentionam sa plasam produsul pe piata din Romania alaturi de brandurile mari existente deja. Astfel, ne-am propus ca in primul an al dezvoltarii sa aducem produsul in 15.000 de magazine la nivel national. Avantajul competitiv al RC Cola este faptul in Romania bautura are aceeasi calitate si acelasi gust ca in toate cele 60 de tari in care este prezenta la nivel mondial, la preturi cu 10-15% sub produsele Coke si Pepsi de pe piata din Romania”, declara, la momentul respectiv, Francis Lamprea, general manager RC Cola International.

RC Cola a fost lansat pe piata din Statele Unite in anul 1905, dezvoltandu-se la nivel international, in prezent existand in portofoliul companiei noua branduri de bauturi racoritoare. RC acopera si zona de “diet”, “0 sugar”, iar printre cele mai cunoscute marci non-cola din portofoliul RC sunt Kick sau Upper10.

“In Romania ne vom concentra pentru inceput pe brandul RC Cola, urmand a ne dezvolta portofoliul si pe alte categorii de bauturi racoritoare”, adauga Francis Lamprea.

RC Cola va fi distribuita in Romania prin compania GoodBev, care dezvolta in prezent in Romania branduri precum energizantul Boost Energy din Marea Britanie si Jaffa Juice.

Principalii competitori ai Royal Crown Cola, la nivel global, sunt Coca-Cola si Pepsi.

Piata bauturilor racoritoare a atins in 2008 o valoare estimate de 11,5 mld.lei. Principalii jucatori internationali de pe piata de profil sunt Coca Cola, Pepsi Cola, Maspex Tymbark, Pfanner, Parmalat, Eckes Granini, in timp ce piata locala este reprezentata de European Drinks, Romaqua si Biborteni.