Legislatia romaneasca, in acord cu decizia Uniunii Europene

Legislatia romaneasca, in acord cu decizia Uniunii EuropenePremierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro.

"Urmeaza sa luam o masura de a pune in acord legislatia romaneasca cu decizia de ieri (marti - n.r.) a Uniunii Europene referitoare la garantarea depozitelor", spunea Tariceanu, citat de NewsIn. Peste 95% din depozite sunt deja acoperite de plafonul actual, de 20.000 de euro, a precizat premierul.

Ministrii europeni de Finante au ajuns saptamana trecuta la un acord referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a precizat, miercuri, ca "depozitele bancare sunt sigure, intrucat nicio banca din sistemul romanesc nu prezinta probleme de lichiditate".

Garantarea depozitelor bancare peste limita actuala, de 20.000 euro pentru fiecare persoana, ar putea genera panica, iar in conditiile actuale, o astfel de decizie nu se justifica, declara anterior directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Eu nu cred ca este nevoie de garantarea tuturor depozitelor bancare. Daca ne uitam in strainatate, bancile centrale oricum intervin cand este nevoie printr-un soi de garantare tacita. O astfel de masura la noi ar genera mai mult panica", a spus Negritoiu.

Totusi, plafonul de garantare a depozitelor de la ING Bank Romania a crescut de la 38.000 de euro la 100.000 de euro, in urma deciziei luate in acest sens de banca centrala a Olandei.

ING Bank Romania, avand statut de sucursala a ING Group, este supervizata direct de banca centrala a Olandei si se supune reglementarilor acesteia.

Ce prevede decizia de garantare a depozitelor in Romania

Ce prevede decizia de garantare a depozitelor in Romania• Fondul garanteaza toate sumele depuse in orice tip de cont bancar (cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc.) inclusiv dobanda aferenta, in limita a 20.000 de euro, echivalent in lei. In urmatoarele zile plafonul de garantare, pentru deponentii persoane fizice, va fi ridicat la 50.000 de euro, echivalent in lei. Cursul de schimb care se ia in calcul este cursul BNR.

• Fondul garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, constituite atat in moneda nationala, cat si in valute convertibile (euro, dolar, lira sterlina, franc elvetian), care sunt cotate de BNR.

• Fondul garanteaza rambursarea depozitelor constituite la banci de catre toate persoanele fizice, precum si pe cele ale persoanelor juridice ori entitatilor fara personalitate juridica, in conditiile legii.

• Toate bancile constituite ca persoane juridice romane fac parte din schema de garantare si sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar din Romania.

• In cazul ipotetic al unui faliment bancar, plata compensatiilor se face prin banci desemnate, in maxim 3 luni de la data deschiderii procedurii falimentului. In prezent se discuta, la nivelul Uniuni Europene, reducerea acestui termen la cateva zile.

• Calculul sumei care va fi compensata se face tinandu-se cont atat de sumele depuse, inclusiv dobanda datorata de banca, cat si de creditele sau alte datorii pe care deponentul le are la banca respectiva.

• Plafonul de garantare se aplica individual pentru fiecare deponent si pentru fiecare banca in parte.

Situatii in care depozitele nu sunt garantate

Situatii in care depozitele nu sunt garantateTotusi, exista si trei situatii in care economiile nu sunt garantate, intre care reprezentantii Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar mentioneaza:

• Depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actioneaza in numele deponentilor mentionati.

• Depozitele acelor persoane fizice si juridice care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit.

• Depozitele rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani.

Garantii pentru depozitele bancare ale populatiei din UE

Garantii pentru depozitele bancare ale populatiei din UEMinistrii europeni de Finante au ajuns saptamana trecuta la un acord referitor la majorarea plafonului de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, in cazul in care bancile dau faliment.

Statele au fost astfel de acord sa extinda protectia depozitelor populatiei pana la un nivel minim de 50.000 de euro, in conditiile in care multe state membre ale Uniunii Europene sunt hotarate sa urce plafonul cel putin pana la 100.000 de euro.

Acordul este mai putin ambitios decat cel initial, care prevedea o majorare a plafonului minim pana la 100.000 de euro.

Mai multe state membre UE, printre noile state membre din Europa de Est, dar si Danemarca si Finlanda au lasat sa se inteleaga ca ar fi prea greu sa isi asume un astfel de plafon, din punct de vedere bugetar.

Bulgaria a anuntat ca va majora plafonul minim de garantare a depozitelor de la 40.000 la 100.000 leva, echivalent cu 50.000 euro, a anuntat, astazi, primul ministru al Bulgariei, fara sa specifice de cand va intra in vigoare masura.

Premierul bulgar, Serghei Stanisev, a declarat ca bancile locale sunt in siguranta deocamdata, insa guvernul si banca centrala vor lua masuri de salvare in cazul in care vor aparea probleme.

Si Grecia va majora plafonul de garantare pentru depozitele bancare la 100.000 euro, dublu fata de nivelul minim stabilit de ministrii de finante ai Uniunii Europene.

"Plafonul minim de garantare de 20.000 euro, existent in prezent in Grecia, va fi majorat la 100.000 euro si va intra in vigoare foarte curand", a declarat ministrul George Alogoskoufis.

Cancelarul austriac, Alfred Gusenbauer, a anuntat recent ca Austria va asigura garantarea nelimitata a depozitelor bancare ale populatiei.