Piata de private banking din Romania este incipienta, dar are potential

Piata de private banking din Romania este incipienta, dar are potentialBank Leumi Romania a initiat un program ce se va extinde pe o perioada de cativa ani si prin care intentioneaza sa dezvolte puternic, printre altele linia de business de private banking, a declarat, pentru Wall-Street, Laurentiu Mitrache (foto), presedintele executiv al bancii.

„Nu punem accent pe partea de retail pentru ca reteaua noastra este destul de restransa si nu putem atinge volumul eficient de credite de retail care sa ne acopere costurile acestei activitati. Astfel, concentram retail-ul pe persoane cu venituri ridicate si pe partea de depozite cu tendinta ca acesti clienti sa migreze spre ceea ce vrem sa dezvoltam foarte mult, private banking”, a explicat seful Bank Leumi Romania.

Banca mama a institutiei de credit de pe piata locala, Bank Leumi Israel, una dintre cele mai cunoscute banci internationale de private banking, dispune de o retea dezvoltata si ofera posibilitatile de conectare a dorintelor de investitii ale clientilor.

„Nu este un secret ca o piata adevarata de private banking in Romania este incipienta si are potential, dar este o activitate care necesita o planificare gen mecanism elvetian si asta este ceea ce intentionam sa facem”, sustine Laurentiu Mitrache, care a adaugat: „Clientii nostri de retail cu venituri ridicate sunt cei in care vedem potentiali clienti de private banking”.

Putin peste un sfert dintre cele 44 de banci de pe piata locala s-au lansat pe segmentul de private banking: BCR, BRD, Raiffeisen, ING, UniCredit Tiriac, Bancpost, , Millennium Bank, RBS, MKB Romexterra, OTP, Credit Europe Bank si Volksbank.

Definitia luxului de criza: Private banking pentru romanii cu 50.000 euro in cont

Bancile au doua oferte la depozite. Una cu dobanzi mici, alta cu dobanzi mari

Bancile au doua oferte la depozite. Una cu dobanzi mici, alta cu dobanzi mariBank Leumi Romania, la fel ca si celelalte banci de pe piata, au incercat sa atraga un volum tot mai mare de depozite din partea clientilor. Banca a lansat recent depozitul cu retrageri multiple cu dobanzi ce ajung pana la 9,75% la lei si 3,65% la euro.

„Acesta este un depozit care se va impune intr-o anumita perioada de timp. Ca si alte banci incercam sa stimulam tendinta de economisire a populatiei, iar la nivel macroeconomic se vede o majorare a volumului de economii ale populatiei”, a declarat presedintele executiv al subsidiarei Leumi.

Desi in ultima perioada bancile au redus semnificativ dobanzile platite pentru depozitele populatiei, acestea au ramas, in continuare, extrem de atractive, iar alte oportunitati de plasament alternative nu ofera randamente similare.

„Dobanzile s-au redus la depozite, dar nu foarte mult sau nu atat de mult cum se prezinta pentru ca toate bancile au doua oferte. Au o oferta generala cu dobanzi foarte mici si, in paralel, exista produse speciale cu dobanzi ridiate”, explica Mitrache.

Seful Bank Leumi Romania a mai atras atentia ca daca dobanzile vor scadea foarte mult, atunci este probabil ca populatia sa se indrepte spre valuta, cu efect in deteriorarea cursului de schimb.

Banca a utilizat 80% din linia de 10 mil. euro de la BERD

Banca a utilizat 80% din linia de 10 mil. euro de la BERDSubsidiara locala a grupului Leumi a utilizat aproximativ 80% din linia de finantare de 10 milioane de euro obtinuta de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare acordand credite de pana la 250.000 euro IMM-urilor.

„Am folosit aproximativ 80% din linia de finantare de la BERD, iar pana la sfarsitul acestui an o vom utiliza integral, dar sigur ca utilizarea a devenit mai lenta datorita situatiei economice”, a declarat Mitrache.

Majoritatea cererilor primite de Bank Leumi din partea intreprinderilor sunt, in prima faza, pentru finantarea capitalului circulant, dar la o analiza mai atenta a business plan-ului si a situatiei financiare a clientului, banca observa ca cele mai multe necesitati se indreapta spre investitii.

„Scaderea economica, cu toate consecintele ei negative, are uneori si implicatii pozitive, in sensul ca au scazut preturile la achizitii, utilaje, masini, echipamente, iar clientii vor sa investeasca”, a explicat Laurentiu Mitrache.

Pana in 2012, inclusiv, Bank Leumi nu va avea nevoie de capitalizare

Pana in 2012, inclusiv, Bank Leumi nu va avea nevoie de capitalizareTestele de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei s-au finalizat foarte bine pentru Bank Leumi Romania, care, potrivit estimarilor sale, nu va avea nevoie de capitalizare pana in anul 2012, inclusiv.

„Nu avem nevoie de bani, chiar avem cea mai mare lichiditate din sistem. Banca Leumi este in top 100 banci din lume, iar noi reprezentam in economia grupului foarte putin. Deci, o eventuala nevoie de finantare sau de bani nu reprezinta o problema”, sustine seful subsidiarei locale.

De la sfarsitul anului trecut banca a inceput sa monitorizeze mult mai atent portofoliul de credite, ajungand pana la discutii individuale cu clientii, in special companiile, pentru a cauta solutii de traversare a perioadei de criza.

„Am revizuit foarte multe din acordurile existente cu clientii modificand inclusiv costurile, in sensul adaptarii acestora la posibilitatile reale de rambursare si pana in prezent, noi si clientii suntem multumiti de rezultatele eforturilor depuse”, afirma Laurentiu Mitrache, care a adaugat ca Bank Leumi Romania a reusit cu aceasta abordare prudenta a afacerilor sa respecte prevederile de buget pentru anul acesta, inclusiv ca rezultat net.

Bank Leumi Romania a inregistrat in primul semestru din acest an un profit net de 8,6 milioane de lei (2,03 mil. euro), in crestere cu 72% fata de primele sase luni din 2008, cand banca raporta un castig de doar 5 milioane de lei, arata raportul bancii mama.