Catalin Paunescu, Star Storage

Catalin Paunescu, Star Storage

"Inovatia este strans legata de atitudine si, in momentul in care suntem optimisti, lucrurile se misca. Lucrurile nu se intampla singure, pentru ca inovatia este legata de oameni. In ultimii 3-4 ani am simtit pesimism, din pacate. Perioada mai complicata insa a generat mai multa inovatie, s-a activat spiritul de conservare. IMM-urile au simtit criza mai puternic decat orice alta categorie.

IMM-urile nu trebuie doar sa inoveze, ci si sa foloseasca inovatiile create de altii. Tehnologia poate livra aproape orice, insa este foarte important de observat ce este necesar pentru utilizatori.

Nu trebuie inventata bicicleta cu roti triunghiulare sau furculita cu bilute in varfuri. Acestea nu sunt necesare. Inovatia creeaza valoare doar prin executie. Iar acesta este un lucru extrem de important. Cred ca la ora actuala, in Romania, suntem creativi, dar principala problema este executia".

Catalin Paunescu a mai vorbit despre importanta cloud computing-ului, tehnologie care duce la reducerea costurilor pe aproape toate planurile - de la costurile initiale, reducerile costurilor cu personalul si in IT.

Fotografie realizata de Mircea Dragos.

Bogdan Balaci, Ymens

Bogdan Balaci, Ymens

Pentru ca nu au un sistem IT, o mare parte dintre IMM-uri se chinuie sa afle date despre bani, despre cash flow si implica foarte multi oameni in aceste lucruri.

"Suntem foarte buni la infrastructura de comunicatii. Cu toate acestea, de ce IMM-urile nu folosesc mai mult tehnologia? Dar cred ca lucrurile s-au schimbat in ultimul an. Am fost anul trecut la un eveniment iar majoritatea intrebarilor erau legate de secruitate. Am vazut ca anul acesta lumea este mai relaxata, nu prea mai sunt intrebari despre securitate, dar, paradoxal, daca intrebi oamenii din IMM-uri de ce nu folosesc tehnologia, iti spun ca nu stiu de ce nu o fac. Este o problema de maturitate a pietei si rolul nostru ca jucatori este sa venim si sa educam piata pentru ca nu vad un motiv obiectiv pentru care lucrurile nu se intampla”, a explicat Bogdan Balaci, CEO al Ymens, compania care ofera solutii software si care a fost fondata in toamna anului trecut.

Daca IMM-urile nu stau foarte bine in ceea ce priveste gradul de utilizare a serviciilor IT, in schimb, foarte multe corporatii mari precum IBM, HP, Microsoft sau Oracle au centre de servicii in Romania, iar tara noastra ocupa locuri fruntase la olimpiadele de informatica.

Doar 27% din IMM-uri au site, 4%% dintre ele fac tranzactii online, 47% nu folosesc solutii software si doar 8,5% folosesc solutii de business in cloud, a mai spus Balaci citand studiul “Cartea alba a IMM-urilor”, realizat de Fundatia Post-Privatizare.

Fotografie realizata de Mircea Dragos.

Mihai Iordache, Microsoft: vem piata, avem capacitate, dar nu folosim tehnologia

Mihai Iordache, Microsoft: vem piata, avem capacitate, dar nu folosim tehnologia

Atunci cand decideti sa apelati la solutii cloud, nivelul de incredere trebuie sa fie exact ca la o banca. Lucrati cu vendorii in care aveti incredere.

Romania sta foarte bine ca pregatire tehnologica fata de alte piete la nivel mondial pentu ca avem o retea de comunicatii fixe si mobile foarte buna. Dar, din punct de vedere al utilizarii tehnolgiei, stam in ultima treime a unui clasament cu 150 de tari. Practic, ne situam bine la capacitatea de a inova, dar slab in cea de a utiliza inovatia. Avem piata, avem capacitate, dar problema este de a le utiliza tehnlogia. Eu va sfatuiesc sa folositi serviciile noi, infrastructura care vi se pune la dispozitie. De asemenea, aveti grija cu softul nelicentiat pentru ca va pune in pericol businessul. Aveti mai grija cu felul in care il folositi.

Rata de piraterie in Romania era de 63% in 2011, dublu fata de media europeana, conform datelor Business Software Alliance (BSA), organizatie care promoveaza industria de software la nivel mondial.

De asemenea, aproximativ 83% dintre companiile din Romania spun ca IT-ul este esential pentru dezvoltarea businessului, potrivit unui studiu realizat de Ipsos Mori.

Fotografie realizata de Mircea Dragos.

Adrian Popa, Romtelecom: Cloudul este in prezent precum serviciile bancare la 1600

Adrian Popa, Romtelecom: Cloudul este in prezent precum serviciile bancare la 1600

"Nu sunt de acord ca IMM-urile sunt pesimiste. Am simtit prudenta in zona corporatista si mai multa dorinta de a face ceva in zona IMM-urilor. Ei sunt cei care au venit cu proiecte noi, multe. Sunt optimist deci", afirma, Adrian Popa, manager de produs pentru servicii de hosting si centre de date in cadrul Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicatii.

Popa compara serviciile de tip cloud cu felul in care erau percepute bancile in urma cu 400 de ani.

"In 1602, oamenii se intrebau cum pot sa isi dea banii lor unor persoane necunoscute. La fel se discuta acum si cu cloud-ul - cum sa isi plaseze informatiile pe alte servere?".

Piata de servicii cloud va creste pana la 9 milioane de euro in 2015, ceea ce inseamna o crestere anuala de 25-30%

"Cloudul este ca un tractor pentru ca iti mareste productivitatea, dar, problema este de ce nu cumpara Nea Gheorghe tractorul. Problema e cum ne decidem precum oamenii din anii 1600 care refuzau serviciile bancare sa trecem catre serviciile de cloud", a explicat Adrian Popa.

El a adagat ca imbinarea tehnologiilor fixe si mobile va creste de doua ori, pana in 2014.

"De asemenea, industria machine to machine (generarea de informatii intre tehnologii - n.r.) va creste in urmatoarea perioada. 67% dintre executivi considera ca flexbilitatea este un factor foarte important in viitor, in timp ce 70% subliniaza ca va conta foarte mult mobilitatea si colaborarea virtuala", mai spune oficialul Romtelecom.

Compania a construit o echipa dedicata in zona ICT - IT si cloud. Echipa are peste 400 de oameni, dintre care 50 au cea mai inalta certificare Cisco.i

Fotografie realizata de Mircea Dragos.

Sursa foto: Fotografia a fost realizata de Mircea Dragos.