Mobilii vor miza anul acesta pe serviciile de date

Mobilii vor miza anul acesta pe serviciile de date“In 2008, vom asista la cresterea serviciilor mobile de date in banda larga. In ceea ce ne priveste, strategia noastra este sa ne concentram pe extinderea retelei HSDPA intr-un numar cat mai mare de orase, pentru a oferi clientilor nostri posibilitatea sa utilizeze serviciile 3G broadband in cat mai multe zone din tara. De asemenea, in viitorul apropiat, vom aduce 3G broadband la viteze de pana la 7,2 Mbps si HSUPA, ceea ce este o continuare fireasca a a planului nostru de dezvoltare tehnologica catre LTE (Long Term Evolution)”, a declarat, pentru Wall-Street, Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Pe masura ce rata de penetrare a telefoniei mobile tinde catre 100%, cresterea numarului de clienti de la un trimestru la altul se va tempera, astfel incat operatorii se vor orienta anul viitor catre alte tipuri de servicii.

“Furnizarea unei game integrate de servicii de comunicatii fixe si mobile va fi in continuare unul dintre elementele-cheie din strategia Orange, in conformitate cu strategia NExT (New Experience in Telecommunications Services) a grupului. O directie importanta a strategiei noastre pentru anul viitor este reprezentata de serviciile de date in special pentru clientii companii. Exista potential de crestere semnificativ pe piata serviciilor de date – la sfarsitul anului trecut, aproape 11% din veniturile companiei au provenit din utilizarea serviciilor de date”, spun reprezentantii Orange.

Daca anul trecut, Orange Romania si-a marit baza de clienti cu aproximativ 2 milioane de utilizatori noi, pentru anul acesta compania estimeaza ca va inregistra inca 800.000 de clienti noi.

„In conditiile in care ne asteptam ca penetrarea SIM in randul populatiei sa depaseasca 100% la sfarsitul acestui an, anticipam ca finalul anului viitor ar putea aduce o penetrare SIM de peste 120%, similara cu valorile inregistrate in Republica Ceha, spre exemplu, si o penetrare reala in randul populatiei de 80-90%. Speram ca Orange sa aiba 10,8 milioane de clienti la sfarsitul anului 2008”, spun oficialii companiei.

Transferul de date, serviciu profitabil din 2008

Transferul de date, serviciu profitabil din 2008Serviciile de transfer de date ar trebui sa aduca anul acesta venituri in crestere pentru companii, pentru ca, in acest fel, sa fie recuperate veniturile aduse pana acum de cresterile numarului de clienti.

"In viitor estimam cresteri importante ale serviciilor de broadband mobil si de acces la Internet de pe telefonul mobil. Pe masura ce piata de comunicatii mobile din Romania se dezvolta, asistam la o crestere semnificativa a cererii pentru servicii de date in banda larga. Vodafone a inregistrat o crestere constanta a numarului de utilizatori de servicii de date mobile broadband, de la lansarea acestora pe piata romaneasca, si ne asteptam ca aceasta tendinta sa se mentina si anul viitor", sustine Liliana Solomon.

Si pentru Orange veniturile cele mai mari vor fi incasate anul viitor din accesul la internetul mobil.

"Desigur in prezent cele mai mari venituri provin din serviciile de voce, dar estimam ca serviciile de date vor avea o pondere din ce in ce mai mare in aceste venituri. Orange a investit in dezvoltarea retelei de date, lansand diverse tehnologii care sustin capacitati marite de acces la internetul mobil. Pe baza acestor tehnologii, Orange a lansat in ultima perioada mai multe servicii de date interesante pentru clientii sai, astfel incat, in primele 6 luni ale anului, numarul clientilor care utilizeaza un abonament internet unlimited si traficul aferent inregistrat au crescut de 4 ori, iar baza de clienti care utilizeaza serviciile de date s-a dublat", potrivit reprezentantilor companiei.

Pentru Cosmote serviciile de voce aduc cele mai multe procente din venituri. "Serviciile de voce continua sa aduca cea mai mare parte a veniturilor pentru toti operatorii de telefonie mobila, urmate de cele de SMS. Un avans important se remarca si pe segmentul MMS, in timp ce serviciile de date, desi sunt in crestere, ocupa inca un procent redus din totalul pietei de telefonie mobila", considera reprezentantii companiei elene.

Portabilitatea numerelor din mai 2008

Portabilitatea numerelor din mai 2008Utilizatorii de telefonie, fixa sau mobila, vor avea de anul acesta dreptul sa isi pastreze numarul de telefon, chiar daca isi schimba furnizorul de servicii, insa nu se poate trece de la o retea fixa la una mobila, potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Operatorii s-ar putea confrunta in acest caz cu migrarea utilizatorilor, insa acestia considera ca migratiile nu vor fi mari.

“Implementarea serviciului de portabilitate a numerelor va conduce la cresterea concurentei, pentru ca furnizorii vor depune eforturi suplimentare pentru retinerea clientilor si vor oferi servicii tot mai atractive pentru a atrage clientii altor operatori”, a declarat, pentru Wall-Street, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Tarifele percepute utilizatorilor pentru serviciul de portabilitate a numerelor trebuie sa fie accesibile si vor fi percepute abonatilor doar de catre furnizorul acceptor (furnizorul catre a carui retea se va face migrarea), potrivit ANRCTI.

“Avand in vedere experientele altor piete europene, nu credem ca portabilitatea numerelor va determina migrari masive intre operatori. Strategia Orange prin care sa transformam aceasta facilitate a portabilitatii numerelor intr-o oportunitate pentru noi se bazeaza pe flexibilitate, simplitate, produse si servicii personalizate care sa raspunda cel mai bine necesitatilor de comunicare ale clientilor nostri, dezvoltarea beneficiilor programului de fidelitate Orange Thank You, profesionalism in modul in care comunicam cu si ne consiliem clientii”
, sustin reprezentantii Orange.

Portabilitatea numerelor in telefonia mobila va facilita reducerea barierelor la schimbarea furnizorului si cresterea nivelului concurential al pietei. Oficialii Cosmote vad in posibilitatea de a pastra numarul de telefon chiar daca este schimbat operatorul mai degraba ca pe o oportunitate, decat ca pe o amenintare.

“In alte tari in care aceasta a fost implementata, precum Grecia, s-a observat ca portabilitatea avantajeaja operatorul cu cele mai relevante oferte de pe piata. Prin urmare, ne asteptam sa fim beneficiari ai acestei schimbari, care permite utilizatorilor sa isi pastreze numarul de telefon si sa aleaga, in acelasi timp, oferta mai buna a altui operator”, sustin acestia.

Oficialii Vodafone considera ca pastrarea aceluiasi numar de telefon nu este una dintre principalele bariere de migrare intre retelele de telefonie mobila, astfel incat compania nu se asteapta ca portabilitatea numerelor sa schimbe preferintele utilizatorilor.

„ANRCTI va depune toate eforturile pentru ca implementarea portabilitatii numerelor in Romania sa respecte cele mai bune practici in domeniu. Probabil ca rata de portabilitate va fi mai mare in randul utilizatorilor business, care vor putea folosi serviciile unui alt operator fara a-si pierde potentialele contacte de afaceri. Desigur, frecventa portarii numerelor va depinde si de strategiile de marketing ce vor fi adoptate de operatori”, sustine Georgescu.

Telefonia fixa integrata in pachetele mobile

Telefonia fixa integrata in pachetele mobilePe 19 iunie 2007, compania Vodafone Romania anunta Vodafone Acasa, un serviciu de telefonie fixa destinat persoanelor fizice. Liliana Solomon, CEO-ul Vodafone Romania, declara atunci ca operatorul tinteste intreaga piata, chiar si utilizatorii existenti de telefonie fixa.

Operatorul de telefonie mobila Orange Romania a lansat incepand cu 1 noiembrie un pachet integrat de servicii de telefonie fixa si internet, atat pentru companii, cat si pentru clientii individuali.

Romtelecom si Cosmote au lansat in ultima luna a anului 2007 primul pachet comun adresat utilizatorilor rezidentiali si companiilor, prin care ofera o reducere de 10% din pretul abonamentului pentru serviciul de internet ClickNet si din cel pentru servicii de telefonie mobila Cosmote, achizitionate impreuna.

Insa primul operator de telefonie mobila care a introdus serviciile de telefonie fixa in pachetul oferit a fost Zapp, inca din ianuarie 2006. FixTel oferea utilizatorilor, in principal celor aflati in zone cu acces limitat la retelele de comunicatii, posibilitatea de a folosi serviciile de telefonie mobila de pe un telefon fix.

Competitia se accentueaza pe segmentul 3G

Competitia se accentueaza pe segmentul 3GIn Romania existau pana de curand doar doi furnizori de servici de generatia a treia 3G (acces rapid la Internet, transfer de date, apeluri video), chiar daca au fost acordate patru licente pentru aceasta tehnologie. Vodafone si Orange au lansat aceste tehnologii inca din aprilie 2005, respectiv iunie 2006, iar in octombrie 2006 Zapp si RCS&RDS au castigat celelate doua licente la licitatia organizata atunci de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

“In ceea ce priveste intrarea unor noi operatori pe piata 3G, acest lucru va determina intensificarea concurentei pe piata serviciilor de date mobile. In Romania isi desfasoara deja activitatea 5 operatori de telefonie mobila, prin urmare avem un mediu concurential mai intens decat in Franta, unde sunt trei operatori de telefonie mobila pe piata”, sustin reprezentantii Orange.

Clientii Orange beneficiaza de acoperire 3G in peste 80 de localitati, iar cei ai operatorului Vodafone pot folosi aceste servicii in 232 localitati, potrivit datelor furnizate de companiei pana in prezent.

RCS&RDS, furnizorul de servicii de telefonie fixa, internet si televiziune, a lansat anul trecut serviciul de telefonie mobila 3G. DigiMobil 3G a fost lansat initial in Oradea si este disponibil si pentru abonatii la serviciile de cablu, internet si telefonie fixa din alte sapte orase. DigiMobil va cuprinde in viitor si servicii de internet, date si apeluri video specifice tehnologiei 3G. Serviciul de telefonie mobila 3G al operatorului este disponibil pentru abonatii din Oradea, Timisoara, Craiova, Iasi, Pitesti, Targu Mures, Bacau si Bucuresti si se adreseaza in prima faza abonatilor RCS & RDS, care utilizeaza unul din pachetele de servicii televiziune prin cablu si telefonie, acces internet si telefonie si abonatilor la serviciul de telefonie fixa RDS.Tel. Serviciul pune la dispozitia utilizatorilor un telefon mobil gratuit, oferit in custodie pe toata durata contractului, cartela SIM preactivata, pana la 1.200 de minute lunare gratuite si tarife identice cu cele pentru serviciul de telefonie fixa.

Zapp va lansa serviciile de telefonie mobila de generatia a treia anul viitor, potrivit declaratiilor facute in presa de Piermario Di Pietro (foto), directorul executiv al companiei.

ANRCTI va efectua primul control pe segmentul serviciilor 3G la sfarsitul lunii iunie 2008. “Speram ca toate constatarile noastre sa fie pozitive si in 2008 pe piata de mobil sa se lupte cinci competitori viabili care sa se straduiasca sa ofere utilizatorilor romani cele mai bune si inovative servicii la cele mai atractive preturi din Europa”, a spus presedintele autoritatii.

In perioada 1 ianuarie-30 iunie 2007, traficul de apeluri video 3G a crescut cu 6%, totalizand un volum de 0,75 milioane minute, potrivit ANRCTI.

Tinte financiare pentru 2008

Tinte financiare pentru 2008Veniturile operatorilor de telefonie mobila vor atinge 10,4 miliarde lei in 2010 in crestere cu 36,8% fata de anul 2006, se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Estimarile pentru 2008 indica venituri de 9,7 miliarde lei, iar pentru 2009 acestea se vor ridica la 10 miliarde lei. Previziunile veniturilor pentru sectorul telefoniei mobile se bazeaza pe estimarile pozitive ale incasarilor din serviciile de date, care vor creste de la mai putin de 5% in 2006, la peste 8% in 2010, se mai precizeaza in raport.

Operatorul de telefonie mobila Orange Romania vizeaza pentru anul viitor atingerea unei cifre de afaceri de 1,3 miliarde de euro, cresterea bazei de clienti pana la 10,8 milioane si a venitului mediu pe utilizator.

Tintele financiare pe care si le propune Cosmote pentru 2008 includ in primul rand atingerea unui EBITDA pozitiv, in timp ce obtinerea unui profit net este estimata pentru 2009. Veniturile Cosmote Romania au crescut cu 296% in primele noua luni ale anului 2007, pana la 105,2 milioane euro. In ceea ce priveste profitul operational, raportat pe al treilea trimestru al acestui an, pierderile au ramas la acelasi nivel ca si in al doilea trimestru din 2007. Pierderile s-au ridicat 8,8 milioane de euro.

“Baza de clienti a COSMOTE va continua sa se extinda in anul 2008, atat prin clienti noi cat si prin cei care vor alege serviciile noastre in detrimentul competitorilor. COSMOTE a trecut in luna octombrie de pragul de 3 milioane de clienti, din care 2 milioane s-au alaturat in mai putin de un an”, au precizat oficialii Cosmote.

Reprezentantii Vodafone nu au furnizat estimarile pentru cifra de afaceri pe care o preconizeaza anul acesta, dar estimeaza o crestere “moderata” a numarului de clienti, a spus Liliana Solomon.

2008 - licitatie pentru WiMax

2008 - licitatie pentru WiMaxAnul acesta, ANRCTI va organiza licitatia pentru licentele WiMax (Interoperabilitate Globala pentru Acces prin Microunde). Aceasta tehnologie a fost deja lansata in Romania, insa nu poate fi exploatata din cauza lipsei de legislatie.

“Anul 2008 va marca si uniformizarea modalitatii de formare a numerelor de telefon, odata cu inchiderea de catre ANRCTI a Planului National de Numerotatie. Un reper important pentru activitatea noastra de anul acesta este scoaterea la licitatie a licentelor pentru Wimax, demers pe care il vom putea initia odata ce va fi definita strategia nationala de implementare a acestei tehnologii”, a spus Dan Georgescu.