Transgaz SPO (aprilie 2013)

Transgaz SPO (aprilie 2013)

Pret platit de institutionali: 179 lei

Pret platit de micii investitori: 170 lei


Evolutie actiuni in prima saptamana de la oferta:
+11,7% (fata de pretul platit de micii investitori)

Evolutie actiuni in primele cinci luni de la oferta: +10,5% (fata de pretul platit de micii investitori)

In aprilie anul curent, statul a vandut pe Bursa un pachet de 15% din actiunile Transgaz (TGN). Majoritatea micilor investitori romani au platit 170 lei pentru o actiune, cu 5% mai putin decat institutionalii, care au platit 179 lei/actiuni.

La o saptamana dupa finalizarea ofertei, actiunile TGN se tranzactionau pe bursa la 190 lei, investitorii de retail marcand astfel un profit de circa 11%.

Transelectrica SPO (martie 2012)

Transelectrica SPO (martie 2012)

Pret platit de institutionali: 14,9 lei

Pret platit de micii investitori: 15,71 lei

Evolutie actiuni in prima saptamana de la oferta: -2,5% (fata de pretul platit de micii investitori)

Evolutie actiuni in primul an de la oferta: -14,6% (fata de pretul platit de micii investitori)

Pentru micii investitori, oferta secundara desfasurata anul trecut la Transelectrica a reprezentat o afacere neprofitabila. Din cauza structurii ofertei si a faptului ca statul nu a acordat un discount pentru micii investitori, cererea prea mare de pe transa rezervata acestora a facut ca pretul platit de ei sa fie chiar peste cel platit de marile onduri de investitii. Astfel, dupa o saptamana de la anuntarea datelor oficiale, micii investitori care au subscris aveau in portofoliu o pierdere de 2,5%, dupa ce in piata pretul unei actiuni TEL ajunsese la 15,32 lei.

La un an de la inchiderea ofertei, actiunile Transelectrica aveau un pret de 13,7 lei, astfel ca cei care au subscris in SPO si inca mai aveau actiunile, inregistrau o pierdere de peste 14%.

Teraplast IPO (aprilie 2008)

Teraplast IPO (aprilie 2008)

Pret oferta: 1 leu

Evolutie actiuni in prima saptamana de la oferta: -18%

Evolutie actiuni in primul an de la oferta: -65%

Oferta Teraplast a avut o valoare de 49,6 mil. lei, la acea data a treia cea mai mare din istoria BVB. Actiunile au putut sa fie subscrise la preturi cuprinse intre 1 si 1,4 lei, dar pretul final a fost stabilit la limita de jos a intervalului, deoarece oferta nu a fost subscrisa de cel putin trei ori.

Contor IPO (martie 2008)

Contor IPO (martie 2008)

Pret oferta: 0,38 lei

Evolutie actiuni in prima saptamana de la oferta: -71,8%

Evolutie actiuni in primul an de la oferta: -79,2%

Intrate in piata la jumatate de an de la inchiderea ofertei publice, actiunile Contor Group (CGC) au fost puternic taxate de investitori, nemultumiti de perioada foarte mare de timp in care au avut resursele financiare blocate in aceasta oferta. In plus, actiunile CGC au intrat la tranzactionare in plina criza financiara, perioada in care bursele din intreaga lume se prabuseau.

Casa de Bucovina (ianuarie 2008)

Casa de Bucovina (ianuarie 2008)

Pret oferta: 0,2 lei

Evolutie actiuni in prima saptamana de la oferta: -10%

Evolutie actiuni in primul an de la oferta: -71%

Cu o valoare de putin peste 9 mil. lei, oferta publica initiala facuta de Casa de Bucovina-Club de Munte (CBC) a fost una dintre cele mai mici din istoria BVB. Actiunile companiei care opereaza hotelul de patru stele Best Western Bucovina-Club de Munte, din statiunea Gura Humorului, au scazut usor in primele zile de tranzactionare, dupa care au intrat pe trendul puternic negativ specific tuturor actiunilor romanesti in anul de criza 2008.