Preturile potentiale sunt estimate cu cresteri de peste 20%

Preturile potentiale sunt estimate cu cresteri de peste 20%Sectorul bancar romanesc a cunoscut o dinamica rapida in ultimii ani, fiind practic unul dintre domeniile care a profitat cel mai mult ca urmare a dezvoltarii economice din Romania.

Domeniul bancar a devenit unul dintre cele mai performante sectoare ale economiei romanesti, reprezentand un punct cheie in asigurarea unei economii de piata eficiente si avand o pozitie dominanta in cadrul sistemului monetar—financiar in Romania.

Noile masuri si reglementari anuntate de BNR pentru perioada urmatoare sunt asteptate sa aiba efecte si asupra activitatii bancilor listate, fiind asteptata o dinamica buna a activelor bancare in Romania.

In raportul sau, Andreea Ciobanu, Head of Reasearch la Intercapital, a evaluat pretul potential al unei actiuni BRD la 22,45 lei/actiune (cu 21% mai mare comparativ cu pretul din piata din acest moment) si pretul potential al unei actiuni TLV la 0,415 lei (cu 38% mai mare comparativ cu pretul din piata din acest moment).

Sectorul bancar cea mai importanta componenta a sistemului financiar romanesc

Dezvoltarea sectorului bancar a avut la baza cresterea creditului neguvernamental, dar si anticipatiile bune ale populatiei privind dezvoltarea afacerilor si cresterea profitabilitatii.

Un alt element care a stat la baza expansiunii sectorului bancar in tara noastra a fost si gradul de dezvoltare mai redus al pietei de capital autohtone si rolului mai scazut al acesteia de finantare a economiei reale.

„Cresterea puternica a sistemului bancar romanesc se poate observa cel mai bine in evolutia ponderii activelor bancare totale in PIB, ce a ajuns la 61,97% in anul 2007, comparativ cu 50,32% in anul 2006 si 44,47% in anul 2004. Creditele acordate de institutiile de credit din Romania au fost indreptate catre piata interna, activele interne bancare avand o pondere de 98,3% in totalul activelor agregate la nivelul sectorului. Cresterea creditului neguvernamental a fost sustinuta mai ales de expansiunea creditului acordat populatiei".

Sistemul bancar romanesc nu a fost afectat in mod direct de criza pietei ipotecare subprime, bancile romanesti neavand plasamente in astfel de instrumente financiare.

„Efectele sunt mai mult indirecte, prin scaderea lichiditatii bancare in ceea ce priveste finantarea bancara externa si prin cresterea costului finantarii. In conditiile in care sistemul bancar romanesc va ramane neafectat de diminuarea lichiditatii externe, este de asteptat ca activitatea bancara din Romania sa inregistreze in continuare un ritm de crestere mai lent comparativ cu anii anteriori”, explica Andreea Ciobanu in raport.

BRDGroupe Societe Generale

BRD—Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din sistemul bancar romanesc, atat dupa activele nete bilantiere, prezentand la finalul anului 2007 o cota de piata de 15,5%, cat si dupa reteaua de unitati bancare deschise, cu un numar de 806 sucursale si agentii disponibile.

Activele totale ale BRD au evoluat in ton cu dinamica sectorului bancar din Romania, cresterea medie anuala a acestora in perioada 2004-2007 fiind de 48%, depasind media de crestere de 43% inregistrata in total in sistem.
Astfel, BRD a reusit sa isi pastreze in acesti ani pozitia a doua in topul bancilor ce isi desfasoara activitatea in Romania, se mai arata in raportul citat.

„Cu un nivel al ROE de 26% si o crestere medie anuala a profitului net de 41%, banca are una din cele mai ridicate rentabilitati ale capitalului propriu din sistemul bancar si un potential de crestere estimat la 26,23%”, scrie Ciobanu.

In ciuda inaspririi conditiilor de pe piata creditului in anul 2008 ca urmare cresterii dobanzilor si a volatilitatii cursului de schimb, profitul net al BRD a cunoscut o crestere spectaculoasa in primul trimestru al acestui an, si anume de 53,88%.

“Cresterea a fost sustinuta in principal de dinamica veniturilor nete din dobanzi (45,43% fata de aceeasi perioada a anului trecut), veniturile nete din comisioane crescand cu doar 25,25%.

Cheltuielile operationale au cunoscut o crestere de 32% in Trimestrul I din 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut, situatie datorata in principal extinderii teritoriale prin agentii”, arata raportul Intercapital.

Evolutia BRD capital social

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale au fost listate in anul 2001 si sunt tranzactionate de atunci la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti.

Dupa marimea capitalizarii bursiere, banca este cel de-al treilea emitent listat la BVB dupa Petrom si Erste Bank, cu o pondere de 12% in totalul capitalizarii pietei reglementate.

Capitalul social al BRD a cunoscut mai multe modificari de valoare, crescand de la 0,5 milioane lei in momentul listarii pana la o valoare de 696.901.518 lei in prezent.

„Din momentul listarii la BVB, BRD a operat trei majorari de capital social. Prima majorare a fost efectuata in anul 2002, capitalul social crescand de la 174,2 milioane lei la 348,5 milioane lei, prin alocarea unei actiuni gratuite la una detinuta. In anul 2003 a fost operata o a doua majorare de capital social, de la 348,5 mil lei la 418,1 mil lei. A treia operatiune a avut loc in anul 2005 si a constat in majorarea din rezerve a valorii nominale de la 0,3 lei/actiune la 0,5 lei/actiune”, informeaza specialistii Intercapital

Banca Transilvania cresterea profitului cu 40% in S1

Printr-un management performant, printr-o strategie agresiva de marketing si utilizand piata de capital ca mijloc de finantare a activitatii, Banca Transilvania a ajuns in decursul anilor sa ocupe pozitii fruntase in clasamentul bancilor ce isi desfasoara activitatea in Romania, ocupand la finalul anului 2007 locul 4 dupa activele bancare totale si dupa reteaua de agentii.

„Cresterea activelor Bancii Transilvania a depasit cu mult dinamica acestora la nivelului intregului sistem bancar. Astfel, in perioada 2004-2007 cresterea activelor bancare BT a depasit in medie cu 79% cresterea activelor bancilor la nivel agregat, iar de la o cota de
piata dupa active de doar 2,3% in anul 2003, BT a ajuns sa concentreze o cota de piata de 5,3%”, a explicat seful departamentului de analiza al Intercapital, care estimeaza potentialul de crestere la 40 de procente.

Banca Transilvania si-a sporit profitul net in prima jumatate a acestui an cu 40,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 111,46 milioane lei (30,4 milioane euro), pe fondul avansului activelor cu 60% in intervalul iunie 2007-iunie 2008, a anuntat institutia.

Activele Bancii Transilvania au ajuns la jumatatea acestui an la 15,8 miliarde lei (4,33 miliarde euro), in crestere cu 60% fata de iunie 2007, cand valoarea activelor era de 9,89 miliarde lei (3,16 miliarde euro).

Banca a inregistrat, in primul semestru din 2008, venituri totale de 1,46 miliarde lei (398 milioane euro), in crestere cu 40,2% fata de acelasi interval din 2007, ritm similar celui de crestere a cheltuielilor, care au ajuns la 1,33 miliarde lei.

Pentru anul 2008 BT isi propune cresterea profitului net cu cel putin 25% fata de nivelul acestuia din anul 2007; cresterea activelor cu 40%; cresterea resurselor atrase de la clienti cu 45%; cresterea portofoliului de credite cu 40%; cresterea numarului de clienti cu 20%.

Banca isi doreste deschiderea unui numar de 80 de agentii noi si atingerea unei cote de piata de 7%. Investitiile totale planificate pentru anul 2008 sunt de 46,35 milioane lei +TVA.

TLV capital social si evolutie

Banca Transilvania a fost infiintata prin subscriptie publica in decembrie 1993 de catre un grup de oameni de afaceri din Cluj.

Capitalul social la infiintarea bancii a fost de 205.000 lei si era impartit intr-un numar de 102.500 actiuni, cu valoarea nominala de 2 lei.

Acesta a fost subscris in proportie de 79% de investitori romani si 21% de investitori straini. Prima zi de tranzactionare la categoria I a BVB a fost 15 octombrie 1997. La listare capitalul social avea o valoare de 2.626.220 lei si era impartit intr-un numar de 26.262.200 actiuni cu o valoarea nominala de 0,1 lei/actiune.

„In cei aproximativ 14 ani de la infiintare, au avut loc mai multe operatiuni de majorare a capitalului social, acesta fiind in prezent de aproximativ 611.053.921 lei si impartit intr-un numar de 6.110.539.210 actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune (valorile sunt aproximate deoarece ultima majorare de capital social a bancii nu a fost operata in registrul actionarilor la data raportului). O particularitate a Bancii Transilvania a fost conditia impusa prin statut prin care se limiteaza detinerile individuale ale unui singur actionar la maxim 5% din capitalul social al bancii, conditie mentinuta si in prezent. Singura exceptie de la aceasta regula este detinerea BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare) de 15% din capitalul social al bancii”, se mai arata in raport.