Doar 5 emitenti au avut randamente pozitive in primul semestru

Doar 5 emitenti au avut randamente pozitive in primul semestruDe la inceputul anului, indicii au pierdut peste 30 de procente, cea mai drastica scadere fiind pentru cel al societatilor de investitii financiare, de 40%. Indicele general al pietei a pierdut din 3 ianuarie 2008 pana in ultima zi a lunii iunie aproximativ 33%, iar BET-C peste 29 de procente.

“Dupa prima parte a anului 2008 situatia este dezamagitoare, indicii bursieri cunoscand scaderi de amploare raportat la istoria recenta a pietei de capital din Romania. Din 1998 si pana acum am avut doar ani de crestere la BVB si aici ma refer mai ales la titlurile listate pe piata reglementata. Investitorii obisnuiti pana acum sa obtina randamente foarte bune prin investitia in actiuni au cunoscut si reversul medaliei”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu, analist-sef la Intercapital Invest.

Dintre actiunile care au facut exceptie in primul semestru de la trendul general al pietei, cea mai performanta este Azomures, cu un castig de peste 225% fata de cotatia din prima zi de tranzactionare. In topul castigatorilor urmeaza Socep, la mare distanta, cu o apreciere de apropae 50%.

“Conditiile care au dus la aceste exceptii au fost rezultate foarte bune si predictibil a se repeta in urmatoarea perioada, coroborat cu o subevaluare anterioara. Aceste elemente au dus la un comportament diferit fata de emitentii care au avut rezultate bune dar erau deja scumpi”, a explicat Cristi Tudorescu, analist piete de capital.

Campionii la cresteri

Campionii la cresteriUrmatorii emitenti care au crescut in aceasta perioada sunt Zimtub cu 4,38%, Erste Bank, cu o apreciere de peste 3,5% si UCM Resita cu apropae 3%. Acestia sunt singurii emitenti care au inregistrat aprecieri, conform datelor furnizate de Andreea Ciobanu.

La extrema cealalta se afla majoritatea emitentilor, cu pierderi semnificative. Astfel, Aerostar a pierdut de la inceputul anului peste 92 de procente, iar SSIF Broker 74%. Si Banca Transilvania se afla in topul marilor pierzanti, cu deprecieri de peste 55%. Biofarm si Impact au pierdut in primele 6 luni in jur de 54 de procente fiecare.

“Dintre actiunile lichide, pierzatorii perioadei au fost Broker Cluj si Impact. Societatea de brokeraj din Cluj a fost afectata de amplitudinea scaderilor de pe piata, in timp ce Impact a fost penalizata excesiv de aversiunea investitorilor fata de piata imobiliara", a mai spus Tudorescu.

Societatile de investitii financiare au acumulat in primul semestru al acestui an pierderi situate intre 37% (SIF Transilvania si SIF5) si 43%(SIF2). SIF 4 a scazut cu 38 de procente, in timp ce SIF Banat-Crisana cu 42%. In perioada analizata, capitalizarea BVB a crescut cu aproximativ 7 miliarde de euro, de la 23 de miliarde in prima zi a anului, pana la 30,2 miliarde in sedinta de ieri, ajutat de noii emitenti care au intrat la cota bursei in primul semestru.

Scaderi inca din prima zi de tranzactionare

Scaderi inca din prima zi de tranzactionareDesi in primele zile ale lui 2008 brokerii erau optimisti si asteptau un an bun pentru piata de capital romaneasca, estimarile lor au fost contrazise chiar din prima zi de tranzactionare. Pe 3 ianuarie, fenomenul cunoscut drept “efectul lunii ianuarie”, valabil in ultimii ani, cand in primele zile de tranzactionare entuziasmul investitorilor duce la cresterea cotatiilor nu a mai fost valabil.
In prima sedinta din acest an, toti indicii BVB au suferit deprecieri de peste doua procente, pe fondul unei lichiditati de 8,93 milioane de euro.

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti au incheiat prima sedinta de tranzactionare din acest an cu deprecieri de peste 2%, cea mai importanta scadere, de 2,63%, fiind inregistrata de BET, care reflecta cotatiile celor mai lichide zece companii listate. Evolutia a venit ca o continuare a fenomenului de corelare cu bursele externe, care au inregistrat corectii in prima sedinta.

Astfel, inca din prima zi a anului 2008, bursa datea semnale ca apetitul investitorilor pentru piata de capital incepea sa scada in intreaga lume.
Primele sase luni ale acestui an au debutat in acelasi mod in care se incheie.

“Bursele la nivel mondial marcheaza perioade de scadere abrupta pe fundalul unor stiri negative ale caror puncte de plecare sunt excesele pietelor financiare mondiale. Valul de scaderi care a debutat in primele zile ale lunii ianuarie a durat pana aproape de sfarsitul lunii si a fost caracterizat pe bursa noastra de un sold negativ al investitorilor straini”, a explicat Ciubotaru.

Erste Primul emitent international

Prima jumatate a anului 2008 a adus o premiera pentru Bursa de Valori bucuresti – listarea primului emitent international. Erste Bank a debutat la BVB pe 14 februarie, dupa listarea prin metoda passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.

Pe piata de capital din Bucuresti au fost listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt tranzactionate si pe pietele de la Viena si Praga.

In primele luni, acest emitent nu a fost extreme de atractiv pentru investitorii romani. Cotatiile Erste si fluctualiile de pret au fost influentate de evolutia emitentului de la Viena, unde este concentrate dar si de evolutia generala a pietei de capital.

In plus, brokerii din piata sustin ca investitorii romani au nevoie de o perioada de acomodare si asimilare acestor noi informatii, fiind vorba de o premiera.

Un plus la IPO - uri - 5 in primul semestru

Un plus la IPO - uri - 5 in primul semestruDaca anul 2007 a adus o singura oferta de listare la BVB, Transgaz, in 2008 s-au anuntat inca de la inceput un numar foarte mare de IPO-uri atat din sfera sectorului privat dar si a celui public. Pana la finalul primelor 6 luni s-au desfasurat 6 IPO, toate companii private, desi reprezentantii companiilor de brokeraj spun ca multe oferte au fost amanate sau anulate din cauza conditiilor nefavorabile ale pietei.

Casa de Bucovina a derulat in perioada 4 decembrie 2007 - 17 ianuarie 2008 o oferta publica initiala in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor pe piata reglementata a Bursei de la Bucuresti. Oferta a cuprins 45,5 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei si un pret de vanzare de 0,20 lei, valoarea totala fiind de 9,1 milioane lei. IPO-ul s-a incheiat cu un grad de suprasubscriere de 42%, ceea ce a condus la un coeficient de alocare de 70%.

Investitorii au primit astfel 7 actiuni ale societatii turistice pentru 10 subscrise, iar contravaloarea actiunilor subscrise si nealocate a fost returnata. Titlurile au intrat la tranzactionarea la BVB pe 12 mai la sectorul titluri de capital, categoria a doua.

Urmatoarea oferta, in ordinea desfasurarii, a fost cea derulata de STK Emergent, primul fond inchis de investitii de la cota bursei. Aceasta s-a derulat in perioada 19 februarie-10 martie. Investitorii au subscris numai 42,8% din titlurile puse in vanzare pe cumparand 76.121 unitati de fond STK Emergent, in valoare de 21,39 milioane lei (5,78 milioane euro).

Succesul ofertelor, conditionat de conditiile pietei

Succesul ofertelor, conditionat de conditiile pieteiLa sfarsitul lunii februarie a debutat a treia oferta publica de la Bursa – Contor Group Arad. IPO-ul lansat de producatorul de contoare de apa si energie termica s-a incheiat cu o suprasubscriere de 1%, investitorii alocand fonduri de 11,89 milioane de lei (3,2 mil. euro).

Oferta publica initiala (IPO) Contor Group Arad a fost subscrisa in proportie de 100,97%, Oferta s-a incheiat pe 21 martie, ca urmare a publicarii unui amendament la prospectul de oferta.

IPO Contor Group a avut o valoare de 11,78 milioane lei, reprezentand circa 31 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei, pretul de subscriere fiind de 0,38 lei/titlu.

A patra luna a anului 2008 a adus si a patra oferta publica initiala de listare. IPO PVC Teraplast Bistrita a atras 56,04 milioane lei, dupa ce investitorii au suprasubscris cu 3,7% cele 49,6 milioane titluri emise.
Oferta publica initiala s-a desfasurat in perioada 7-17 aprilie avand ca scop admiterea la tranzactionare a titlurilor Teraplast, la categoria I a BVB.

Teraplast a oferit spre subscriere 49,6 milioane actiuni, reprezentand 20% din capitalul social al companiei inaintea majorarii. Investitorii au subscris 51,42 milioane actiuni, in valoare totala de 56,04 milioane lei, ceea ce a dus la o rata de suprasubscriere de 3,7%.

In mai, Pomponio a atras aproape 30 milioane lei in urma derularii ofereti publice, dupa ce investitorii au subscris 9,04 milioane de titluri, circa 62% din oferta. IPO s-a derulat in perioada 9-22 mai, fiind oferite 14,62 milioane de actiuni rezultate din majorarea capitalului social al Pomponio, la pretul de 3,25 lei.

Oferta Pomponio a fost impartita in trei transe, a investitorilor mari, a celor mici si o transa de alocare preferentiala, care s-a adresat unui numar de patru parteneri de afaceri ai actionarului majoritar al Pomponio.

21 martie - Momentul Dinu Patriciu

21 martie - Momentul Dinu PatriciuPe 20 martie, omul de afaceri Dinu Patriciu declara public ca "bursa romaneasca se afla la inceputul caderii" si "va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala". Patriciu a mai spus chiar ca valoarea pietei romanesti de capital este de doua ori mai mare decat "nivelul real".

Declaratiile sale au avut un puternic impact asupra sentimentelor investitorilor din piata, care au vandut pe panica. In sedinta care a urmat declaratiilor lui Patriciu, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o prabusire a cotatiilor, indicele BET pierzand peste 7%, cea mai mare scadere intr-o singura zi din ultimii trei ani. Pe o scadere generalizata a cotatiilor, actiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ al The Rompetrol Group, au fost singurele care au inchis sedinta pe verde, cu o crestere de 1,69%, la 0,078 lei.

Desi parerile erau impartite privind impactul spuselor lui Patriciu, specialisti din piata de capital au explicat pentru Wall-Street ca acesta s-a folosit de puterea sa de manipulare a opiniei publice si de vulnerabilitatea investitorilor la astfel de vesti. Adrian Simionescu, directorul Vienna investment Trust, declara atunci ca scopul lui Patriciu a fost sa coboare foarte mult cotatiile actiunilor, pentru a putea cumpara la preturi foarte mici.

De asemenea, Simionescu spunea ca circula un zvon conform caruia afaceristul ar vrea sa genereze, in acest fel, pierderi mari SSIF-urilor, pentru a le cumpara si a putea detine un control direct asupra Bursei.
Uniunea Nationala a Patronatului Roman a cerut Comisiei Nationale de Valori Mobiliare sa demareze o investigatie in legatura cu aceste declaratii.

Ca raspuns, reprezentantii CNVM au trimis un comunicat in care preciza ca afirmatiile lui Patriciu "sunt simple opinii personale, fara a face trimitere la un anumit instrument financiar sau valoare mobiliara".

Investitorii au primit o lectie de asumare a riscului

Investitorii au primit o lectie de asumare a risculuiObisnuiti cu cresteri si cu randamente bune ale portofoliilor dupa 6 luni, investitorii au primit o lectie serioasa in prima parte a acestui an. Practic, cei care au investit la jumatatea lui 2007 sau la inceputul lui 2008 si au pastrat actiunile, acum sunt in pierdere. Indicii BVB sunt la nivele comparabile cu cele de la jumatatea anului 2006.

“Participantii pe piata de capital au cunoscut din plin notiunea de risc, teoria spunand ca investitia in titluri listate presupune un risc mai ridicat comparativ cu investitia in obligatiuni sau plasamentele in depozite bancare. Acestea sunt riscurile implicate de investitia pe bursa si nu inseamna ca situatia actuala va continua la nesfarsit. Va exista si o stabilizare a acestei situatii, insa ramane sa vedem cand acest lucru va avea loc”, a mai spus Andreea Ciobanu.

Brokerul de la Vanguard a incheiat spunand ca aceste sase luni se incheie in nota ingrijorarilor legate de evolutia inflatiei la nivel mondial, datorita ascensiunii accelerate a preturilor materiilor prime.

“In acest moment, bursele internationale testeaza din nou aceleasi nivele de minim de preturi care nu au putut fi doborate in doua randuri pana acum, in timp ce bursa noastra este dominata de o lichiditate scazuta, datorata actiunii pe piata numai a unui grup de investitori a caror prim reper este evolutia burselor internationale, investitori care reusesc sa duca preturile la noi minime”, crede acesta.