BET-FI a pierdut ieri peste 10 procente

BET-FI a pierdut ieri peste 10 procenteIn sedinta de ieri, Bursa a avut o evolutie descendenta masiva, cu scaderi de 10,5 procente pe indicele societatilor de investitii financiare si de peste 5,3% pentru BET si BET-C. Lichiditatea toatala a Bursei a fost de 8 milioane de euro.

“BVB a evoluat ieri in ton cu bursele europene, care au inregistrat deprecieri masive. Cei care vand sunt strainii, cei care au ridicat piata anul trecut si care acum vand. Dar pe fondul unei lichiditati foarte scazute, bursa romaneasca nu are cum sa creasca”, a declarat, pentru Wall-Street, Rares Nilas, manager BT Securities (foto).

Indicele BET-XT a pierdut peste 7 procente in sedinta de ieri, in timp ce BET-NG a pierdut 5,74%.

“Toate bursele din Europa au inregistrat ieri scaderi masive, si BVB a mers in tandem cu ele. Am avut scaderi mari, mai ales pe segmentul financiar. Deprecierile vin si in contextul in care o data cu aprobarea planului de salvare in SUA efectele sale s-au resimtit mai mult negative”, crede Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Scaderea generalizata de la bursa, dar si evolutiile de pe piata creditului si deprecierea puternica a leului pot afecta pe termen mediu rezultatele financiare ale unor companii listate, crede Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital.

„Ramane de vazut insa cat de important va fi acest impact, din perspectiva mediului de afaceri din Romania, pana la reluarea unui trend de crestere la bursa si a unui context mai favorabil in ceea ce priveste piata creditului cred ca putem vorbi mai mult de o dinamica mai moderata a profitabilitatii si a afacerilor societatilor romanesti listate comparativ cu anii trecuti”, a declarat analista.

Datele macroeconomice ale Romaniei sunt pesimiste

Datele macroeconomice ale Romaniei sunt pesimisteDeprecierea leului este una din problemele recente cu care se confrunta economia tarii. In ultimele sedinte valutare, moneda nationala s-a apropiat puternic de nivelul psihologic de 4 lei/euro, nemaiatins de 3 ani.

“Din punctul meu de vedere, cursul euro-leu este fortat, moneda europeaza a crescut pe fondul tendintei speculative si volatilitatilor pietelor valutare”, a declarat Rares Nilas.

“Leul exprima modul in care e vazuta economia romaneasca in afara. Daca bursa nu este asa vizibila, raportul monedei nationale cu cea europeana este cunoscut in pietele financiare. Dar la noi, politicienii minimizeaza impactul, mergand pe ideea ca acest curs este doar de moment. Nici “pomenile electorale” nu o sa se reflecte foarte bine nivelul economiei romanesti, mai ales in contextul unei piete financiare deja tulbure”, crede Barbulescu.

Analista de la Intercapital sustine ideea ca suntem intr-o zona de risc foarte ridicat, iar volatilitatile mari din ultima vreme pot fi explicate prin faptul ca nu se pot cuantifica inca anumite efecte concrete. „Mai mult, stirile din ultima perioada au avut in general un caracter contradictoriu. Luminita de la capatul tunelului pare destul de departe in prezent”, a mai spus Andreea Ciobanu (foto).

“Trebuie sa fim obiectivi si sa recunoastem ca riscurile pe BVB sunt amplificate in aceasta perioada nu numai de agitatia externa, ci si de volatilitatea din mediul economic local, unde problemele cu iz electoral risca sa genereze derapaje macroeconomice reale, intr-o perioada destul de grea pe pietele financiare, ceea ce se observa in dinamica violenta a cursului EUR/RON. Riscam presiuni suplimentare pe ratingul de tara din partea agentiilor internationale, ceea ce ar fi un cost pe partea finantarii externe, care si asa va deveni mai scumpa in contextul blocajului pe pietele interbancare externe”, a explicat, pentru Wall-Street, Alin Cucos, analist la EstInvest.

Pe langa acest aspect, ne mai confruntam si cu un deficit mare in Romania si cu un nivel al investitiilor straine care nu il acopera.

“Deficitul de cont curent e unul cronic in Romania, se consuma efectiv mai mult decat se produce, iar fluxul de investitii straine directe (ISD) nu acopera din pacate total acest dezechilibru. Ar putea urma pe viitor o usoara ajustare artificiala a acestuia pe fondul consolidarii EUR/RON la praguri superioare, cum ar fi peste 3.80, insa mai important este ca economia in sine sa atraga in continuare fluxuri de capital sub forma ISD-urilor si sa evitam o retrogradare pe rating”, a mai spus Cucos.

Adoptarea planului de salvare nu a stabilizat pietele

Adoptarea planului de salvare nu a stabilizat pieteleIn ceea ce priveste succesul legii pentru salvarea sistemului bancar american, vocile sunt impartite. Desi asteptarea si optimismul ca acesta va fi aprobat a adus saptamana trecuta evolutii mai optimiste, dupa decizia Camerei Reprezentantilor, pietele au continuat turbulentele.

„Turbulentele actuale de pe pietele financiare internationale urmeaza a avea efecte negative importante pe termen mediu si lung in economiile reale (un efect direct al acestora fiind de exemplu cresterea costului finantarii), planul Paulson nefiind considerat suficient pentru a duce la continuitatea cresterii economice. In concluzie, mai raman si raportarile macroeconomice si nu cred ca actuala criza va trece neobservata in ceea ce priveste cresterea economica in marile economii. Parerea mea este ca in continuare vor ramane corelatii la evolutiile externe”, crede Andreea Ciobanu.

Camera Reprezentantilor a adoptat vineri planul de salvare a sistemului financiar, in valoare de 700 miliarde de dolari, cu 263 voturi pentru si 171 impotriva, dupa ce il respinsese initial luni.

Miercuri, Senatul a adoptat o versiune modificata a legii, adaugand deduceri fiscale si cresterea limitei de garantare a depozitelor, in speranta de a atrage mai multe voturi.

“E adevarat ca asteptarea votului final in legatura cu planul de 700 mld. USD a mentinut un echilibru minim, dar totusi precar, pe pietele externe in finalul saptamanii trecute. Pe de alta parte, retragerea de vineri din SUA din maximele intraday (Dow Jones s-a retras cu 500 puncte) nu a reprezentat altceva decat un comportament normal de marcare de profituri, un sell-the-rally, un OK dat planului, dar cu asteptarea implementarii efective a acestuia. Miliardele care se vor pompa in sistemul financiar din SUA sunt gandite sa ofere totusi rezultate bune pe termen mediu-lung, aici fiind si miza acestei crize fara precedent. In legatura cu ce s-a intamplat ieri, un nou val de lichidari pe pietele globale, are catalizatori in extinderea crizei in sistemul bancar din Europa, cazurile Fortis si Hypo Real Estate generand din nou anxietate la nivel global”, crede Alin Cucos.

Actiunile listate pe pietele americane de capital s-au depreciat in deschiderea sedintei de ieri, deoarece investitorii se tem ca extinderea problemelor create de criza creditelor va impinge economia in recesiune, relateaza Reuters.

Indicele Dow Jones a coborat cu 309,59 puncte, respectiv 3%, la 10.015,79 puncte. Indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 37,99 puncte, la 1.061,24 puncte, ceea ce marcheaza un declin cu 3,46%, iar indicele compozit Nasdaq a cazut cu 75,04 puncte, la 1.872,35 puncte, ceea ce inseamna o cadere de 3,85%.

Dow Jones, indicele principal al Bursei de Valori de la New York, a cazut in sedinta de ieri sub pragul de 10.000 de puncte, pentru prima data din octombrie 2004, ca urmare a agravarii crizei financiare din Europa, conform AFP.

Criza financiara se extinde rapid in toata Europa

Criza financiara se extinde rapid in toata EuropaDebutul saptamanii a adus noi turbulente in sistemul bancar din statele europene, dar si pe pietele de capital.

“Sunt voci care spun ca si in Europa trebuie sa se ia o atitudine concertata de contracarare a efectelor crizei. Daca se va merge pe principiul ca fiecare tara sa ia decizii separate, nu se va ajunge la o coerenta in masurile luate”, crede Barbulescu.

Actiunile europene au suferit, ieri, cea mai grava pierdere atinsa vreodata intr-o singura sedinta de tranzactionare, depreciindu-se pana la niveluri minime ale ultimilor patru ani, dupa ce investitorii au vandut masiv titluri, iar Wall Street a scazut, relateaza NewsIn.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a coborat cu 7,8% si a inchis sedinta la 1.004,90 puncte, scadere mai mare decat cea survenita dupa atacurile din 11 septembrie 2001 de la cladirile World Trade Center din New York, cand indicele coborase cu 6,3%.

Indicele a cazut, pentru scurt timp, sub pragul de 1.000 de puncte, pentru prima data de la finalul lui 2004 incoace, iar indicele Dow Jones al pietei americane de capital de la New York a scazut sub pragul de 10.000 de puncte.

Bursa londoneza a coborat cu 7,85%, cea de la Frankfurt, cu 7,07%, iar piata de capital de la Zurich a scazut cu 6,12%.

Si alte piete europene de capital au inregistrat scaderi semnificative. Astfel, bursa din Copenhaga a coborat cu 11,06%, cea de la Dublin, cu 9,91%, iar cea de la Lisabona cu 9,86%, in timp ce piata de capital de la Amsterdam a scazut cu 9,14%, cea de la Milano, cu 8,24%, bursa vieneza a cazut cu 8,22%, Stockholm, cu 7,24%, iar Madrid, cu 6,06%.

Indicele principal RTS al Bursei de Valori de la Moscova a cazut, de asemenea, cu 19%, cea mai accentuata coborare dintr-o singura sedinta.

„Momentan exista mai multe scenarii si fiecare din acestea cuprinde o anumita doza de pesimism. Trebuie sa tinem cont de faptul ca un eveniment nefavorabil, cum este de exemplu falimentul unei institutii financiare de renume mondial, poate atrage dupa sine multe alte evenimente cu caracter negativ - pierderi pentru mai multe institutii. In plus, evenimente de genul celor de acum pe de pietele financiare au dus la o lipsa de incredere in sistem, greu de redobandit, iar in continuare va depinde foarte mult de bancile centrale cum vor trata acest subiect. Este exact ca un domino si ramane de vazut care va fi ultima piesa. Momentan, bancile centrale din tarile in care au existat institutii financiare cu probleme au reactionat pe masura, insa lucrurile nu se pot rezolva chiar peste noapte”, a mai explicat Andreea Ciobanu.

Ieri au mai venit alte stiri care sa inflameze si mai mult temerile din sectorul financiar. Astfel, banca franceza BNP Paribas va cumpara o participatie de 75% din afacerile Fortis, ca parte a unei intelegeri in care statul belgian va primi actiuni BNP Paribas, iar banca germana Hypo Real Estate Holding AG va primi un ajutor financiar total de 50 miliarde euro (68 miliarde dolari) din partea guvernului german si a mai multor banci si companii de asigurari, dupa ce initial se estima un ajutor de 35 miliarde euro.

Vor fi afectati emitentii, la nivel de companie?

Vor fi afectati emitentii, la nivel de companie?Incepand cu cea de-a doua jumatate a lunii octombrie companiile romanesti vor incepe sa raporteze rezultatele financiare pentru trimestrul III 2008.

„Ramane de vazut daca ritmul de crestere al profiturilor companiilor listate va ramane la fel de bun comparativ cu semestrul I 2008. Probabil ca mult mai afectate acum vor fi companiile cu un grad de indatorare ridicat si mai ales cele care isi finanteaza proiectele prin credite bancare pe termen lung, in prezent institutiile de credit fiind mult mai prudente din cauza crizei de lichiditati”, a mai explicat analista de la Intercapital.

Un alt aspect negativ este faptul ca sumele ce au fost atrase prin majorari de capital social prin aport in numerar sau cele ce ar putea fi stranse in perioada urmatoare sunt mult mai mici comparativ cu anii trecuti. „Acest lucru ar putea afecta dinamica afacerilor anumitor companii listate. Acestea ar putea alege in prezent preponderent varianta finantarii prin credite bancare, ce au devenit foarte scumpe”, a mai spus Andreea Ciobanu.

Dupa o analiza detaliata a riscurilor, analista crede ca o parte din cei 67 de emitenti listati pe piata reglementata vor oferi surprize placute din punct de vedere financiar si in anii urmatori.

„Foarte important pentru evolutia bursei autohtone ramane insa ce se va intampla in continuare pe pietele externe de capital. O decorelare de la aceste evenimente poate exista doar in cazul anumitor companii ca urmare a unor evenimente cu caracter exceptional”, a conchis seful departamentului de analiza al Intercapital.