Perspectivele nu sunt optimiste: Situatia va continua

Perspectivele nu sunt optimiste: Situatia va continuaDupa ca pietele financiare si criza ne-au demonstrate ca estimarile pot fi depasite si se pot intampla multe lucruri neprevazute, este greu de raspuns daca se poate si mai rau sau cat va mai continua aceasta situatie.

“Teoretic, pietele se pot duce foarte mult in jos. Pana unde? Nimeni nu stie. Va trebui sa asteptam, deoarece pietele financiare singure isi vor gasi nivelul de la care sa inceapa intoarcerea. La fel cum in anii trecuti nimeni nu putea spune cat de mult pot creste pietele si acum mi se par putin credibile previziunile care avanseaza cifre absolute pentru minime. Cat timp pietele externe vor continua sa scada, nu cred ca vom face nota discordanta in perioada urmatoare”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

Acesta a mai explicat ca se tranzactioneaza in continuare tinandu-se cont de sentimente, zvonuri si stiri. “Opinia generala este puternic negativa si nu cred ca se va schimba foarte curand”, a spus acesta.

Fiindca anul se apropie de final, nici previziunile pentru 2009 nu sunt deloc optimiste. Astfel, ecoul crizei financiare si efectele sale extinse la nivel global vor continua sa se resimta. Mai mult, minimele par a fi foarte departe si criza se poate propaga in multe alte directii, aparent imune la acest moment.

“In viitorul apropiat cred ca vom asista da inrautatirea perspectivei privind economia pentru anul 2009, la confirmarea acesteia prin date concrete publicate si prin continuarea vanzarilor pentru a diminua riscul. Totusi exista si investitori care acumuleaza, dar care vor sa plateasca preturi din ce in ce mai mici. Probabil la nivelul anului 2009 bursa va reactiona pozitiv in ideea ca anul 2010 va fi un an de revenire a cresterii economice”, a explicat Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

In acest moment, pe pietele bursiere se tranzactioneaza anul 2009 care probabil va fi un an foarte slab, asa ca ne putem astepta si la mai rau decat pana acum pe piete, dar cred ca nu suntem departe de minime avand in vedere reactiile de pe piete, crede acesta.

“Totusi trebuie sa fim circumspecti pentru ca aceasta criza mai poate lovi si in alte directii”, mai spus Necula.

Speculatorii sunt cei mai activi in aceasta perioada

Speculatorii sunt cei mai activi in aceasta perioadaPrezenta speculatorilor in pietele de capital, mai ales in aceasta perioada de volatilitate excesiva nu este deloc de neglijat.

Reprezentantul Intercapital sustine ca inceputul si finalul unui trend sunt marcate de prezenta preponderenta a speculatorilor.

“Totusi, pentru a avea parte de o intoarcere a trendului descendent actual, este nevoie prezenta in piata la cumparare a investitorilor de portofoliu. Din punctul meu de vedere, in aceste zile atat pe piata locala cat si pe cele internationale, au fost prezenti mai ales speculatori care au incercat sa prinda unele reveniri. Nu exclud prezenta investitorilor pe termen lung, dar, daca tinem cont de volumele efectuate pe toate pietele, acestia din urma nu ar fi putut cumpara foarte mult”, a mai spus Florin Irimin.

In acelasi timp, este foarte posibil sa asistam la noi masuri administrative pentru sprijinirea pietei financiare, crede brokerul.

“Cel mai probabil vom asista la noi masuri administrative luate la nivel international care vor ajuta la refacere pietelor, dar, pana cand sentimentul investitorilor nu se va schimba, vor fi sanse mari sa asistam la continuarea trendului descendent”, ne-a declarat acesta.

Masurile de salvare a sistemului financiar luate pana acum sunt unice, foarte costisitoare si au rolul de a calma pietele cel putin pe termen scurt.

“Totusi, ele nu sunt suficiente si, treptat, aceasta criza financiara se muta in economia reala. Efectele se vad deja in rezultatele de la trimestrul III”, a conchis brokerul Intercapital.

Rezultatele financiare nu pot inlatura nervozitatea pietei

Rezultatele financiare nu pot inlatura nervozitatea pieteiPerioada de raportari financiare pe cel de-al treilea trimestru al
anului a determinat incepand cu a doua jumatate a acestei saptamani o nervozitate crescuta la nivelul tuturor pietelor de capital importante.

“Daca avem in vedere ca indicii reprezentativi ai pietelor germane, franceze, britanice si nipone au strapuns astazi minimul din ultima perioada, sunt asteptate volatilitati insemnate si saptamana urmatoare, cu posibilitatea atingerii unor noi minime”, scriu specialistii Intercapital, in raportul de analiza Puls Capital

Cat de importante vor mai fi raportarile financiare ale emitentilor in aceasta perioada?

“In Romania probabil vom vedea un mix in perioada rezultatelor financiare la 9 luni, dar acest lucru conteaza cred mai putin, ceea ce e cu adevarat important este dimensiunea valului de vanzari “necesare”, pe de o parte a investitorilor straini si pe de alta parte a investitorilor locali. Inca nu s-a terminat starea de nervozitate”, a explicat Necula.

Specialistii Intercapital se asteapta chiar la o revenire a indicilor la finalul acestei saptamanii.

“Pentru multe companii sunt asteptate rezultatele aferente penultimului trimestru al anului, acestea fiind cel mai probabil foarte bune comparativ cu preturile la care se tranzactioneaza in acest moment actiunile”, se mai scrie in Plus Capital.

Gabriel Necula explica lipsa investitorilor de calibru din pietele emergente prin pierderea increderii, in fata falimentelor si recesiunilor din state dezvoltate.

“Pentru tarile emergente, chiar daca momentan nu vedem indicatori slabi, ceea ce se intampla in economiile dezvoltate afeceaza la nivelul investitorilor straini, care nu mai gasesc motive pentru a mentine investitiile in conditiile cresterii gradului de risc. Astfel asistam la scaderi masive si pe alocuri oprirea de la tranzactionare a burselor”, a explicat acesta.

Saptamana trecuta s-a incheiat dramatic

Saptamana trecuta s-a incheiat dramaticAm asistat vineri la o alta sedinta cu accente de panica, in care am vazut din nou reactia BVB care pentru o ora a suspendat tranzactiile bursiere pentru ca investitorii sa reanalizeze situatia si sa manifeste mai multa logica si mai mult calm.

“In aceasta perioada asistam la faza a treia a acestei crize si anume recesiunea economica. Ingrijorarile tot mai mari privind economia si confirmarea venita vineri din Anglia in privinta scaderii economice au facut investitorii sa provoace un val masiv de vanzari care probabil va continua pe masura ce vom vedea alti indicatori atat in Europa cat si in Statele Unite care sa confirme intrarea in recesiune”, a mai explicat Gabriel Necula.

Pe plan international, situatia nu a fost deloc buna. Bursele americane au inchis saptamana in scadere, in ton cu celelalte piete principale din Europa si Asia.

Indicele Standard&Poor's 500 a inchis sedinta de vineri cu un declin de 3,5%. Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 3,59% iar indicele Nasdaq a coborat cu 3,23%. Vineri, indicele japonez Nikkei 225 s-a depreciat cu 9,6%, la minimul ultimilor 5 ani si jumatate. In Europa, bursele din Germania si Anglia s-au depreciat cu 5 procente.