Influenta vizibila pe bursa dinspre mediul politic

Influenta vizibila pe bursa dinspre mediul politicScaderile de peste 5 procente din sedinta de ieri a Bursei au aratat ca mediul politic, in special incertitudinile, au o influenta importanta asupra pietei de capital si mentalului investitorilor.

“Bursa reactioneaza mai straniu la incertitudine decat la vestile rele sau bune. Vestile certe sunt comensurabile, se poate prevede evolutia, de orice sens ar fi ea, in oricare din variante”, sustine Nicolae Ghergus (foto), directorul general al Confident Invest.

Referitor la alegerile prezidentiale, el nu crede ca evolutia negativa este datorata alegerii lui Traian Basescu, ci mai degraba ambiguitatii solutiilor viitoare pe care acesta va incerca sa le impuna.

“Ca atare, pe final de an, nu vad nimic clar ca si evolutie, iar daca ar trebui sa transmit ceva investitorilor, nu as putea decat sa le zic ‹‹Sa speculati bine!››”, a mai spus Ghergus.

Silviu Enache, directorul KD Capital Management, spune ca atat incertitudinea, dar si anuntul referitor la contestarea alegerilor de Partidul Social Democrat sunt semnale ca procesul de formare a unui guvern va mai fi intarziat. De aici, reactia agresiva in jos a bursei in sedinta de ieri.

“Perioada imediat urmatoare, pana spre finalul primului trimestru al anului va fi una delicate pentru presedintele tarii, care trebuie sa lupte si sa ia masuri dure, pentru a contracara efectele crizei”, sustine Silviu Enache.

In opinia sa, politica are o pondere importanta printre factorii ce vor influenta evolutia bursei pana la finalul anului.

Sunt asteptate si fluctuatii de moment, determinate de aparitia unor stiri punctuale, precum detalii despre oferta de preluare a Rompetrol Rafinare.


Scaderi generalizate pe bursa

Scaderi generalizate pe bursa“Bursa a reactionat vizibil negativ la rezultatele alegerilor de ieri, dar nu neaparat din cauza candidatului ales, ci din cauza incertitudinii care inca planeaza privind situatia politica a economiei. Este cunoscut faptul ca Traian Basescu nu are sustinere in Parlament, deci, posibilitatea concretizarii unui govern in perioada imediat urmatoare este mica. Situatia Romaniei este in continuare neclara si acest lucru se reflecta pe bursa”, sustine Adrian Simionescu (foto), director general Vienna Investment Trust.

Pe langa scaderile accentuate, un alt element care s-a remarcat in sedinta de ieria fost lichiditatea pietei de actiuni, care a urcat puternic, pana la 37 milioane euro, in conditiile in care 4,01% din capitalul Bancii Transilvania (TLV) a fost vandut prin intermediul a cinci tranzactii speciale, pentru suma totala de 24,26 milioane de euro.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 4,52%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,50%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 5,59% iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 3,45%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,38% iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 4,81 procente.

Exceptand tranzactiile speciale cu actiuni Banca Transilvania, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 10,6 milioane lei, si s-au ieftinit cu 5,84%, la 1,29 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu un declin de 5,65%, la 1,17 lei, pe o lichiditate de 9,62 milioane lei.

Pe sectorul bancar pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) a coborat cu 3,15%, pana la 2,15 lei, la sectiunea "Regular", fiind realizate tranzactii in valoare de 4 milioane lei, in vreme ce actiunile BRD SocGen (BRD) s-au ieftinit cu 5%, pana la 13,30 lei, pe suportul unei lichiditati de 1,15 milioane lei. Actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut doar 0,08%, ajungand la 120 lei, pe un rulaj de 1,24 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 1,15 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 8,64%, pana la 0,055 lei, in timp ce pretul actiunilor Petrom (SNP) a coborat cu 3,79%, la 0,254 lei, pe fondul unor tranzactii de 1,12 milioane lei.

La Bursa de Valori Bucuresti s-au mai realizat tranzactii cu derivate, in valoare de 1,43 milioane lei, fiind totodata transferate si titluri de stat in valoare de 1 milion lei.

Cum a reactionat bursa la alegerile de anul trecut

Cum a reactionat bursa la alegerile de anul trecutAnul trecut, prima sedinta a bursei dupa votul uninominal din 30 noiembrie 2008 s-a incheiat tot cu scaderi, dar de amploare mai mica. "Intodeauna, dupa fiecare alegeri au existat perioade de incertitudini si suspans la Bursa", spune Silviu Ehache (foto).

Indicele BET scazut cu atunci cu 1,41%, pana la 2.938,44 puncte, in timp ce indicele BET-C, a coborat cu 1,87%.

Indicele BET-FI a pierdut in sedinta din 2 decembrie 0,25 iar indicele ROTX a coborat cu 0,88%.

In acel moment, piata de capital romaneasca era sub influenta burselor straine, ce urmau un trend puternic descendent, iar specialistii consultati de Wall-Street se asteptau la un impact minor al alegerilor asupra bursei.

“Vestile externe au un impact mai mare decat circul politic din tara”, spuneau atunci brokerii consultati de Wall-Street.

Nici anul trecut campania electorala nu a inclus in niciun fel categoria alegatorilor care investesc la bursa, care si-ar fi dorit sa vada, sa auda, sa citeasca cateva programe de sprijinire a pietei de capital.

Insa, de aceasta data, impactul rezultatului asupra evolutiei viitoare a economiei tarii si, implicit, a bursei, a contat mai mult in mentalul investitorilor din piata de capital.

Leul, salvat de interventia BNR

Leul, salvat de interventia BNRDealerii bancari suspecteaza interventia bancii centrale in piata pentru aprecierea leului pana sub 4,22 unitati/euro, dupa ce pierduse teren semnificativ de dimineata in urma anuntului BEC care il arata pe Traian Basescu drept castigator al alegerilor prezidentiale.

Moneda nationala era cotata la 4,23 unitati/euro in deschiderea sedintei valutare, peste nivelul de vineri seara, si a continuat sa piarda teren inca din primele tranzactii, pana la aproape 4,25 unitati/euro, pe fondul temerilor privind o posibila continuare a tensiunilor politice, in conditiile in care Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale.

Cu toate acestea, cursul de schimb a inceput ulterior sa coboare treptat, leul apreciindu-se in jurul pranzului sub 4,22 unitati/euro. La 13:25, bancile cumparau un euro cu 4,2125 lei si il vindeau cu 4,2225 lei.

"Anuntul cu Basescu drept castigator al alegerilor a urcat cursul de schimb rapid. Pietele au fost surprinse de aceasta miscare si nu au primit stirea ca un anunt pozitiv. In plus, a fost si o aversiune fata de intreaga regiune ce a sustinut deprecierea", a spus un dealer bancar, citat de NewsIn.