Creditele ipotecare mostenite, o solutie posibila pentru Romania

Creditele ipotecare mostenite, o solutie posibila pentru RomaniaAndronache este de parere ca bancile incep sa revina treptat la conditii mai relaxate de creditare: avansurile sunt mai mici, criteriile de eligibilitate devin mai permisive, iar gradele de indatorare, principala problema de la sfarsitul anului 2008, se maresc. Astfel, bancile incep sa-si regandeasca produsele prudential in acord cu noile conditii de piata, iar criteriile de eligibiliate se intorc in timp, chiar pana la nivelul anului 2007.

„Pe langa aceste masuri, cred ca in Romania ar prinde foarte bine creditele ce ar putea fi mostenite de generatia urmatoare, depasind perioada de 35 de ani. De exemplu, in strainatate exista aceasta metoda: se contracteaza un credit, iar mostenitorii unei persoane vor mosteni atat bunurile cat si datoriile sale, inclusiv contractele de credit, care ulterior se pot inchide sau refinanta”, a explicat Marius Andronache (foto), adaugand ca aceasta solutie nu este aplicata astazi in Romania deoarece bancile sunt foarte prudente.

In perioada urmatoare insa, institutiile financiare vor testa piata, chiar daca totul se va realiza in etape, fara schimbari dramatice. Specialistul CB Mortgage spune ca deja se poate observa o schimbare din parte bancilor, iar dupa data de 24 mai, acestea mai vor dispune de mai multe resurse, odata cu scaderea rezervelor minime obligatorii.

Decizia BNR de reducere la zero a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani va elibera o suma redusa in piata, de ordinul catorva sute de milioane de euro, insa va stimula bancile sa-si restructureze resursele atrase, in sensul majorarii celor pe termen lung.

Creditele nu sunt suficiente, oamenii trebuie sa aiba incredere

Creditele nu sunt suficiente, oamenii trebuie sa aiba increderePe langa disponibilitatea creditelor, Marius Andronache afirma ca piata rezidentiala mai are nevoie de semnale pozitive vizavi de mersul economiei si de increderea oamenilor in mediul de business.

„Nu este suficient ca preturile apartamentelor sa scada sau sa avem conditii bune de creditare. Ne mai trebuie acel click care sa declanseze factorul psihologic, astfel incat oameni sa aiba incredere si sa cumpere acum, fara sa mai astepte. Doar asa vom vedea o deblocare masiva a pietei rezidentiale”, a explicat directorul Coldwell Banker Mortgage, Valution & Research.

El spune ca atitudinea de asteptare a cumparatorilor este pe de o parte fireasca, pentru ca fiecare vrea sa obtina cel mai bun deal si va astepta sa vada preturile minime. Insa pe de alta parte, este posibil ca acel cumparator sa piarda momentul de minim, iar atunci cand va merge din nou in piata, hotarat sa cumpere, preturile vor fi ascendente.

„Va fi din nou bataie pe ofertele bune, ceea ce va duce la o crestere rapida a preturilor. Deocamdata, nu este o piata matura: oamenii nu stiu ce sa cumpere, cand si cum sa cumpere sau in ce moneda este bine sa isi aleaga creditul”, a enuntat Marius Andronache.

El ii sfatuieste pe cei care vor sa cumpere acum sa aleaga locuinta pe care si-o doresc, luand in calcul toate criteriile si nu doar cele legate de pret: confortul si partea functionala inclina in aceeasi masura balanta.

„Viziunea trebuie sa fie pe termen lung. Fireste ca un criteriu este pretul, insa nu trebuie sa uiti de confort si functionalitati. Daca astazi gasesti ceva care sa includa aceste trei minime criterii, atunci sfatul meu este sa cumperi acum”, a subliniat Andronache.

Piata creditelor ipotecare va creste cu doar 10% in 2009

Piata creditelor ipotecare va creste cu doar 10% in 2009Desi in urma cu un an, Coldwell Banker estima ca in 2009 piata creditelor ipotecare va ajunge la o valoare de 8 miliarde de euro, dupa ce in ultimii ani crescut cu 65-75% pe an, estimarile de astazi s-a schimbat dramatic.

„Credem ca piata creditelor ipotecare va ajunge la 6 miliarde de euro in 2009, in scadere fata de estimarea initiala, insa cu 10% mai mult decat valoarea din 2008. Ne bazam pe cererea din piata, pe ansamblurile mari ce vor fi livrate, care au facut vanzari prin ante-contracte si care vor trebui inchise, cel mai probabil cu credite”, a explicat Andronache.

Cererea de credite ipotecare a scazut cu 50% in primul trimestru al acestui an fata de nivelul de la mijlocul lui 2008, cand criza inca nu se resimtea in Romania, insa in 2009 cererea va creste cu aproximativ 15%, potrivit unui studiu publicat recent de UniCredit Tiriac Bank.

Divizia CB Mortgage din Romania are un portofoliu de peste 60 de produse de creditare si a fost infiintata in iunie anul trecut, actionand ca un broker de credite si avand in prezent o echipa de cinci consultanti, cu experienta in domeniul bancar.

„Reusim sa sprijinim diviziile pilon ale companiei si cred ca aportul CB Mortgage la succesul unei tranzactii este de 20-30%. In ceea ce priveste aportul la intreaga cifra de afaceri, estimam ca in doi ani vom ajunge la 15% din totalul veniturilor Coldwell Banker Affiliates of Romania”, a incheiat Marius Andronache.

CB Mortgage Romania a incheiat parteneriate cu dezvoltatori ce detin portofolii de peste 2.500 de proprietati rezidentiale si cu mai multe banci locale.

La nivel global, compania de origine americana Coldwell Banker este detinuta in prezent de Realogy Corporation, unul dintre cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial si acopera 47 de tari cu 3.600 de birouri.