Inceputurile unui lider

Inceputurile unui liderCariera pe care o are in prezent i se datoreaza primului sau sef, Paul Larson, in varsta de 91 de ani. Acesta i-a spus ca este un scriitor si un speaker bun, in ciuda faptului ca Jim era, la vremea respectiva, cel mai tanar membru al staff-ului din care facea parte.

"Asta se intampla prin anul 1971. Mi-a spus ca eu sunt cel mai potrivit pentru a ma duce sa vorbesc cu studentii si cu parintii acestora pentru a le povesti despre programele facultatii noastre", a declarat Jim Bagnola (foto), intr-un interviu acordat Wall-Street.

Leadership Guru, Bagnola a studiat Stiintele Politice si ale Comunicarii la Universitatea Akron, precum si Dezvoltare umana la Universitatea MERU Research din Elvetia.

Dupa primul sau job si intaia experienta pe care a avut-o in calitate de orator, s-a specializat in Managementul Stresului (1975) si a inceput sa participe la conferinte si sa sustina training-uri si workshop-uri in acest domeniu.

"Singurul lucru pe care il stiam la inceput despre stress management era acela ca daca nu ai grija de tine, nu poti avea grija de altii; iar daca nu poti avea grija de altii, acestia nu te vor urma, iar tu nu vei fi, astfel, un lider", spune Bagnola.

El descrie inceputul carierei sale ca fiind acel moment in care "iti dai seama ca faci ceva ce iti place si, pe deasupra, esti si platit pentru asta".

De atunci, Bagnola a inceput sa-si dezvolte constant cunostintele si abilitatile in domeniul sau de expertiza, citind si invatand din carti (majoritatea audiobook-uri) sau din discursurile altora, anual, lunar, si, uneori, chiar saptamanal.

"Imi rezerv dreptul de a invata in permanenta, desi se spune ca, de ce inveti mai multe despre un anumit lucru, cu atat realizezi ca stii, de fapt, nimic. Pentru mine, totusi, invatatul este un drum fara destinatie, pe care l-am ales sa ma ghideze in cariera mea", spune Jim Bagnola.

Timp de peste 25 de ani, Bagnola a calatorit in mai mult de 70 de tari, formand profesionisti pe tot globul. Desi se declara un tip care invata in permanenta, acesta este si un bun profesor. De fapt, succesul pe care l-a reportat de-a lungul timpului, adunand lauri de pe sase continente, se datoreaza felului sau de a fi, deopotriva invatacel si profesor, acestea fiind doua calitati care l-au propulsat si l-au transformat in lider.

O persoana se poate considera lider in momentul in care oamenii care o asculta ii urmeaza ideile, in momentul in care clientii pe care ii are devin puterea de vanzare a propriului eu, crede acesta.

"Multi clienti de-ai mei m-au recomandat mai departe altor oameni si, astfel, au devenit forta mea de vanzare. Ceea ce ma face sa fiu un lider este faptul ca pest 80% din oamenii cu care intru in contact si care participa la training-urile si la conferintele mele ma urmeaza in continuare si imi accepta sfaturile, ideile pe care le am", adauga Bagnola.

Foto: Silviu Voicila

Lider versus Manager

Lider versus ManagerDiferenta intre un lider si un manager este ca orice persoana poate sa ajunga lider, dar nu oricine are capacitatea de a fi manager si de a conduce o echipa. Un manager este un antrenor, iar pentru a fi in aceasta postura ai nevoie de abilitati speciale, sustine Bagnola. Pentru a fi lider, in schimb, e nevoie ca cineva sa te asculte, sa te urmeze si sa aiba incredere in ideile tale. "Oricine poate sa faca asta", adauga el.

Din punctul sau de vedere, notiunea de lider implica crearea unei legaturi intre oameni, pe cand cea de manager se refera la pozitie.

"Oamenii au potentialul de a fi lideri din orice pozitie de conducere din care se afla, insa un manager, indiferent de pozitia sa, poate sa nu aiba abilitatile necesare de a construi relatii intre oameni si, implicit, de a fi un bun conducator", explica Jim Bagnola.

Cand era copil, Bagnola isi dorea sa devina preot si, pentru a-si indeplini visul, a stat timp de un an de zile intr-o manastire. Insa, pentru ca dorea sa-si intemeieze o familie, iar religia in care s-a nascut (catolica) nu ii permitea acest lucru, a renuntat. La modul nerealist, acesta si-a dorit, licean fiind, sa fie un cunoscut atlet.

Astazi, este expert in Leadership, Stress Management, Customer Service, Coaching Skills si Change Management si nu poate spune ca se simte mai apropiat de un domeniu decat de altul. Legatura dintre minte si corp este, in opinia sa, cel mai important lucru – "iti poate influenta succesul, iti poate determina fericirea. De exemplu, daca corpul tau se simte obosit, atunci mintea ta nu va mai functiona cum trebuie", crede Bagnola.

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cineva pentru a putea fi numit lider? "Daca nu esti increzator in ceea ce faci, atunci oamenii carora le-ai expus ideile tale nu te vor urma; in plus, daca nu iti pasa de oamenii care te asculta, acestia nu te vor urma, de asemenea", declara Jim Bagnola.

Potrivit acestuia, un manager de succes este acela care stabileste o relatie cu consumatorul sau bazata pe emotie, pe spiritualitate.

Leadership pe timp de criza

Leadership pe timp de crizaTraining-ul reprezinta un lux pentru multe companii mari in vremurile actuale, este de parere Bagnola. "Traim intr-o economie emotionala. Nu suntem izolati unul de celalalt, ceea ce se intampla intr-o tara poate afecta mersul lucrurilor in alt stat in momentul urmator", afirma el.

Din cauza crizei economice este posibil ca, in acest an, cererea serviciilor lui Bagnola, si in general a serviciilor de acest tip sa scada. "Insa nu va scadea foarte mult, pentru ca oamenii au nevoie de sfaturi, cu atat mai mult in aceasta perioada", spune el.

Jim Bagnola face aproximativ jumatate de milion de dolari anual din training-urile si workshop-urile pe care le sustine. Acesta a inceput in urma cu multi ani propria afacere si este senior partner al firmei de consultanta The Leadership Group. De asemenea, este membru al Western Management Development Center si al National Speakers Association si a fost desemnat unul dintre cei mai bine cotati oratori din America de Nord.

Conform Leadership Gurus International, el face parte din top 30 speakeri internationali in leadership, alaturi de John C. Maxwell, Tom Peters sau Stephen Covey.

Pentru a face fata situatiei actuale este nevoie ca oamenii sa se reinventeze, sa-si recalculeze prioritatile si sa ia cele mai bune decizii, folosind cele mai ieftine metode, spune Bagnola.

Sfatul pe care il da acesta antreprenorilor romani care vor sa atinga statutul de lideri si, in acelasi timp, de buni manageri este acela sa aiba grija cum cheltuie banii altora. "Daca nu au nevoie de un spatiu mai mare de lucru, atunci eu zic sa lucreze de acasa, iar daca au nevoie de o masina, sa nu isi cumpere cele mai noi modele, ci, mai degraba, sa-si ia unele la mana a doua. Cuvantul de ordine in acest moment este chibzuinta".

Un lucru care le lipseste antreprenorilor romani este time managementul, considera el. "Multi dintre antreprenorii romani lucreaza prea multe ore pe zi si, din acest motiv, si angajatii lor sunt obligati sa faca acelasi lucru. Pentru ca acestia nu au incredere in proprii angajati, evita sa delege alte persoane care sa faca anumite activitati daca ei nu au timp pentru asta", mai spune Bagnola.

Jim Bagnola vine in Romania de zece ani. De atunci si pana acum, lucrurile s-au schimbat total, marturiseste el, infrastructura s-a dezvoltat, orasele s-au schimbat, sunt mai curate, iar aerul comunist specific inca anilor '90 a fost inlocuit de izul democratiei. Referitor la unele din conceptele pe care le "propovaduieste" clientilor sai, cel de customer service nu exista acum zece ani in Romania: "Astazi, romanii inca se mai lupta cu acest concept. Dar pana si in Statele Unite exista companii unde nu s-a auzit de acest lucru…", incheie liderul.

Unul din cele mai importante momente ale carierei sale a fost atunci cand a trebuit sa tina un training in fata unor oameni de stat. Era cel mai tanar si avea cea mai putina experienta intre cei care erau prezenti si sustineau discursuri in fata persoanelor respective. Chiar daca publicul era format in majoritate din persoane in varsta, Bagnola a fost apreciat ca fiind cel mai bun speaker al conferintei.

In urmatorii ani, Leadership Gurul se vede facand exact acelasi lucru, iar motivul este simplu - ii place. Printre planurile de viitor pe care le are se numara si terminarea unei carti pe care a inceput sa o scrie intre calatoriile sale.

Foto: Silviu Voicila