La doua luni de la declansarea scandalului branzeturilor cu E.coli, Marius Badea, proprietarul producatorului Lactate Bradet, nume invocat ca sursa a imbolnavirii unor copii in judetul Arges, a repornit productia si spera ca anul acesta activitatea sa reintre in normal.

Marius Badea, antreprenorul care a deschis in urma cu 15 ani fabrica Lactate Bradet in zona Bradetu, judetul Arges, a povestit in cadrul emisiunii TV Profesionstii in Retail, proiect lansat de wall-street.ro, ca cele doua luni de la inceputul scandalului E.coli au fost cele mai dificile din intreaga sa activitate de 15 ani in industria lactatelor si nu credea ca unitatea va mai putea fi reabilitata.

“Cel putin primele 2 saptamani pana cand au inceput sa iasa buletinele de analize se punea intrebarea daca suntem sau nu vinovati. In conditiile in care noi stiam ca am facut totul pentru a nu fi. De aceea am si luat decizia de a inchide fabrica rezonand cu drama bebelusilor pentru ca eram unul dintre oamenii care urmareau cu interes subiectul la stiri in fiecare seara. Cand noi am fost acuzati de asa ceva mi s-a parut ceva de nesuportat”, explica Marius Badea.

Dupa sute de analize realizate asupra produselor – dintre care in Italia au fost testate 140 de produse din gama Lactate Bradet – si asupra personalului din fabrica, rezultatele au fost negative in privinta alimentelor. Intr-adevar, rezultate pozitive au fost descoperite in cazul a trei angajati, dar care nu lucrau in productie.

“Am facut analize angajatilor, la Institutul Cantacuzino, au costat 81 de milioane de lei. Sunt exagerat de scumpe si exista riscul ca rezultatele sa nu fie edificatoare. Ei spun ca acum poti sa ai ceva, iar peste doua zile poti sa nu mai ai nimic. Atata timp cat omul isi respecta igiena cu strictete nu se ajunge aici. Noi avem 64 de camere video montate in zona chiuvetelor, monitorizam in permanenta respectarea normelor de igiena. Au iesit analize proaste la 3 angajati, cea mai mare dezamagire a fost ca am auzit din presa despre asta, fara ca noi sa avem acele analize. Vina este a Directiei de Sanatate Publica. Nu este corect, am facut analize si in Romania, si in Germania, si in Italia, este strictete maxima, sunt trimise rezultatele prin posta, securizate. Asta nu inseamna ca cineva vrea sa acopere ceva, este dreptul oricarei fabrici sa faca analize. Reprosam faptul ca au fost facute publice analize care nu erau finale si care nu vizau angajatii din fabrica, din productie. Au urmat tratament si acum lucrurile sunt in regula”, mai spune proprietarul Lactate Bradet.

A da in judecata este usor, insa trebuie sa stii pe cine

Intrebat daca va urma o actiune in judecata impotriva celor care au lansat in piata acuzatii nefondate, Marius Badea a declarat ca nu are in vedere acest lucru in acest moment, insa nu il exclude pe viitor.

“A da in judecata este usor, insa trebuie sa stii pe cine. Noi nu avem inca un raspuns, nu stim cine a declansat aceasta ancheta, daca a fost voita, daca a fost ceva intentionat sau o greseala de comunicare. Eu sunt o fire mai impaciuitoare, vreau sa vad si reactia consumatorilor pe termen lung. Sute de analize dovedesc nevinovatia noastra. Nu intentionez in acest moment sa dau pe cineva in judecata, insa nu exclud pe viitor acest lucru”, a precizat Badea.

Pierderi de 500.000 de lei in 2 luni

Potrivit acestuia, in acest moment pierderile cauzate de acest scandal se ridica la peste 500.000 de lei, valoare care ar putea sa creasca in perioada urmatoare. Si exporturile au fost afectate, acestea reprezentand circa 20% din business. Principalele piete de desfacere pentru produsele Lactate Bradet sunt Italia, Spania, Belgia si Germania.

“Momentan lucram la 60% din capacitate, estimez ca vom ajunge la maxim in cateva luni. Suntem prezenti in toate punctele de vanzare, cu exceptia magazinului in care au fost probleme. Este greu de anticipat cand vom recupera pierderile. Speram sa avem o cifra de afaceri de 2 milioane de euro pentru acest an, la fel ca in 2015 si sa ne recuperam pierderile”, mai spune Marius Badea.

Scandalul a blocat si un proiect de retehonologizare in fabrica din Arges, sustinut si prin fonduri europene.

Planuri de dezvoltare erau multe inainte de aceasta criza, acum suntem mai reticenti, asteptam sa vedem daca banca ne mai finanteaza un proiect pe fonduri europene de achizitie a unor utilaje noi, nu stim daca vom mai obtine creditul respectiv. Inainte de scandal credibilitatea noastra era mare. Creditul de 500.000 de euro era aprobat, fara niciun fel de garantii. Nu stiu daca vom mai putea face acest proiect, exista riscul sa nu mai putem accesa fonduri 2-3 ani pentru ca nu ne-am tinut de implementare. Dincolo de cifre si chestiuni materiale, suferinta noastra a fost legarea numelui nostru de drama acelor copii si ale familiilor lor, marcate pe viata de aceasta tragedie”, completeaza Badea.

La declansarea problemelor copilul meu, care se pregateste sa mearga la facultate, mi-a spus: tata, daca inainte ma intreba cineva ce voi face ii spuneam ca voi ramane in tara chiar si dupa absolvirea studiilor. Acum nu as mai raspunde la fel

Ce schimbari ar vedea in industria de profil? O legislatie mai flexibila ar fi prima pe lista. "Eu sunt electronist de meserie. Cand m-am apucat de acest domeniu in urma cu 15 ani am vizitat multe fabrici pana am stiut sa fac eu cap-coada totul. In prima faza legea etichetarii ne era favorabila. O problema este numirea furnizorului pe eticheta. Ce se intampla cu stocurile in momentul in care un furnizor intra in faliment? Legislatia trebuie sa fie mai flexibila, sunt mici producatori care nu se pot autoriza din cauza legislatiei dure, produsele lor sunt insa pe piata", spune Marius Badea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri