Obligatiunile, mai atractive pentru investitori

Obligatiunile, mai atractive pentru investitoriNumarului obligatiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din ce in ce mai mare si majorarea ratei dobanzii pe care emitentii sunt dispusi sa o plateasca pentru a se finanta coroborat cu scaderea ratei dobanzii de referinta a Banca Nationala a Romaniei (BNR) a determinat cresterea atractivitatii fondurilor de obligatiuni.

Daca in primele luni ale anului activele fondurilor de obligatiuni inregistrau pierderi sau cresteri reduse, din luna mai evolutia acestora s-a schimbat, iar in iunie activele acestor organisme de plasament au ajuns la 252 milioane lei, in crestere cu 2,6% de la inceputul lui 2009.

Pe Bursa de Valori Bucuresti sunt listate 5 obligatiuni corporative, dintre care 3 internationale, 24 titluri de credit municipale si 26 de titluri de stat.

Continua sa navighezi acest slideshow pentru a vedea ierarhia celor mai mari randamente ale fondurilor de obligatiuni

Locul 8 Randament 3,92%

Fondul de obligatiuni Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, a obtinut de la inceputul anului un randament de 3,92%, in conditiile in care anul trecut cresterea a fost de 8,93%.

Cea mai mare pondere a investitiilor se indrepta catre obligatiuni municipale si corporatiste – 48,85%, urmata de plasamentele in titluri de stat, cu 43,94%, iar 7,37% din active se afla in depozite bancare, potrivit informatiilor prezentate pe site-ul fondului.

Valoarea unitara a activului net (VUAN) era de 8,7 lei, conform datelor din 10 iulie, iar fondul detinea active totale de 10,27 milioane lei.

Citeste mai multe ierarhii in Topurile WS

Locul 7 Randament 4,58%

Fondul Aviva Investors Tezaur, care se adreseaza investitorilor care vor sa isi asume un grad minim de risc, a obtinut un randament de 4,58% de la inceputul anului.

VUAN-ul este de 60,1 lei, iar anul anterior fondul a inregistrat o crestere a activelor de 9,84%.

Obiectul fondului este obtinerea unui randament comparabil cu cel al dobanzilor depozitelor bancare, mentinand in acelasi timp o lichiditatea maxima pentru investitorii sai.

Investitiile fondului sunt indreptate spre obligatiuni, in pondere de 49,14%, depozite bancare si certificate – 48,33%. De asemenea, 2,24% dintre active sunt plasate in unitati ale altor fonduri deschise de investitii, iar 0,29% se afla in conturi curente.

Pe site-ul fondului se recomanda un orizont investitional scurt pentru acest fond, Aviva Investors Tezaur fiind o alternativa la contul curent.

Locul 6 Randament 5,13%

Fondul Vanguard Protector, administrat de catre Vanguard Asset Management, a returnat investitorilor de la inceputul anului un randament de 5,13%.

Depozitele bancare au o pondere de 73,76% din valoare activelor, urmate de catre obligatiunile municipale si corporative cu 26,24%.

Valoarea activului net era de 27,44 lei la 10 iulie, iar in saptamana anterioara fondul a inregistrat o crestere de 0,16%. In 2008, Vanguard Protector a obtinut o crestere de 8,45%.

Fondul investeste in depozite, obligatiuni si titluri de stat, raspunzand cerintelor investitorilor pe termen mediu si lung care nu doresc sa-si asume riscuri investitionale in afara celor de sistem si oferind o alternativa profitabila persoanelor fizice si juridice, care obisnuiesc sa mentina sume importante in conturile curente pe perioade de timp scurte sau incerte, conform informatiilor fondului.

Locul 5 Randament 6,33%

Fondul Fortuna Gold, administrat de Target Asset Management, a inregistrat un randament de 6,33% de la inceputul anului, in conditiile in care anul trecut activele s-au majorat cu 5,67%.

Circa 80% din activele fondului sunt investite in depozite bancare, in timp ce obligatiunile reprezinta 18,12% din structura portofoliului Fortuna Gold. De asemenea, fondul mai detine investitii in actiuni, in pondere de 1,08%, iar capitalul disponibil in contul curent este de 0,58%.

Conform obiectului fondului, tinta acestuia este acumularea de capital in vederea obtinerii unei rentabilitati superioare ratei inflatiei, in conditiile unei lichiditati ridicate.

Valoarea unitara a activului net este de 16,46 lei, iar in ultima saptamana a castigat 0,37%.

Locul 4 Randament 7,27%

Fondul Zepter Obligatiuni, administrat de Zepter Asset Management, a obtinut in 2009 cel de-al patrulea cel mai mare randament dintre organismele de plasament de profil, de 7,27%.

Valoarea activului net era de 10,11 lei la 10 iulie. In saptamana anterioara, activele Zepter Obligatiuni a crescut cu 0,19%.

Fondul se adreseaza investitorilor dispusi sa-si asume un nivel de risc mediu spre ridicat, care urmaresc obtinerea unui castig de capital in conditiile unor fluctuatii semnificative.

Potrivit structurii portofoliului, actiunile reprezinta 50% din investitiile fondului, urmate de obligatiuni cu 40%. De asemenea, fondul mai plaseaza 8% din active in titluri de stat si 2% in depozite bancare.

Locul 3 Randament 7,31%

BCR Obligatiuni, administrat de Erste Asset Management, a raportat un randament de 7,31% de la inceputul anului, in conditiile in care la finalul lui 2008 fondul obtinea o crestere de 12,46%.

Fondul recomanda investitorilor plasarea capitalului pe un termen de minim o luna.

Cea mai mare pondere a investitiilor se indreapta spre obligatiunile corporative – 56,93%, in timp ce depozitele bancare si titlurile de credit municipale reprezinta 24,10%, respectiv 12,44% din totalul activelor. Totodata, titlurile de stat sunt prezente in structura portofoliului fondului, cu o pondere de 6,52%.

VUAN-ul fondului este de 12,18 lei, iar in ultima saptamana activele au crescut cu 0,33%.

BCR Obligatiuni are active totale de 212,2 milioane lei, cea mai ridicata valoare din domeniul de profil.

Locul 2 Randament 8,36%

Fondul BT Obligatiuni, administrat de unitatea de asset management a Bancii Transilvaniei, inregistreaza in 2009 un randament al investitiilor de 8,36%.

Valoarea unitara a activului net este de 11,53 lei, iar in saptamana anterioara fondul a castigat 0,26%.

Conform structurii portofoliului prezentat pe site-ul fondului, depozitele bancare reprezinta 74,42% din active, in timp ce obligatiunile municipale au o pondere de 14,72, iar cele corporative 10,83%.

Locul 1 Randament 8,87%

Aviva Investors Orizont are cel mai ridicat randament dintre fondurile de obligatiuni de la inceputul anului, de 8,87%.

In 2008, fondul a obtinut cea mai mare crestere dintre organismele de plasament in obligatiuni, de 15,11%.

Fondul investeste 48,60% din active in obligatiuni, 30,52% in depozite bancare si certificate de depozit. De asemenea, in actiuni sunt plasate 11,01% din active, iar 9,49% se indreapta catre alte fonduri mutuale, potrivit structurii portofoliului.

Obiectivele principale ale fondului sunt obtinerea unor rentabilitatii superioare veniturilor individuale si, in acelasi timp, protejarea sumelor investite de efectele negative ale inflatiei.

Aviva Investors recomanda investitorilor o durata minima de un an in cadrul acestui fond.