Aproape 880 mil. euro au disparut de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in sedinta de joi 16 octombrie, cand majoritatea actiunilor au scazut cu 3-4%. In ziua urmatoare optimismul a fost cuvantul cheie atat in piata locala cat si pe marile burse internationale, care au recuperat o buna parte din pierderi. Cum vad brokerii situatia si ce le recomanda investitorilor ametiti de caruselul burselor din ultima perioada?

“Ce tip de investitor sunt?” aceasta este prima intrebare pe care orice persoana cu un plasament pe bursa ar trebui sa si-o puna in perioadele tulburi, spun brokerii. In functie de raspuns, investitorul ar trebui sa isi modeleze comportamentul si abordarea situatiei.

“Daca esti un investitor activ, care face cel putin 50-100 de tranzactii pe an, si esti obisnuit sa iti asumi anumite riscuri, a incerca sa profiti de pe urma unor fluctuatii de 7-8% pe bursa in doar cateva zile poate reprezenta un plan bun. Sigur, merita analizata si fiecare companie in parte inainte de a lua o decizie. De exemplu, daca ne uitam la Transelectrica vedem ca in ciuda scaderilor recente actiunea inca este aproape de maximele anului, in vreme ce o actiune precum SIF-Banat Crisana este aproape de cotatia de la inceputul anului. De-aici poti trage o concluzie in privinta actiunii care potential mai mare de crestere in continuare”, spune Alexandru Preda, sales trader in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

De asemenea, investitorii care dupa un val de scaderi inca mai au portofolii de actiuni aflate pe plus sunt de obicei cei mai dispusi sa vanda, incercand astfel sa isi marcheze cel putin o parte din profitul realizat in acel an.

Investitorii ‘confortabili’ cu o scadere de 5%, vad in situatia actuala o buna ocazie pentru a-si imbunatati pozitia si media de pret a portofoliului, achizitionand titluri dupa o scadere abrupta - Adrian Barbulescu, Prime Transaction

“Cei care au profit dupa o scadere mare sunt si cei mai dispusi sa vanda in astfel de perioade. De cealalta parte sunt investitorii ‘confortabili’ cu o scadere de 5%, care vad in situatia actuala o buna ocazie pentru a-si imbunatati pozitia si media de pret a portofoliului, achizitionand titluri dupa o scadere abrupta. Un exemplu celebru pentru o asemenea situatie este Warren Buffett, caruia nu ii pasa de scaderi de cateva procente din moment ce el sta minim 5 ani pe o actiune”, mentioneaza Adrian Barbulescu, broker in cadrul firmei de intermediere Prime Transaction.

Celebrul investitor american chiar a declarat la inceputul lunii octombrie, cand pietele incepusera deja sa scada, ca va intra la cumparare. “Imi place sa cumpar cand bursa scade, si cu cat scade mai mult, cu atat cumpar mai mult”, a declarat Warren Buffett, citat de CNN.

Si totusi, ce ar trebui sa faca cei mai slabi de inima?

Evident, putini investitori se incumeta sa intre la cumparare cand bursele se prabusesc iar stirile negative apar la fiecare pas. Ce este de facut in aceast caz?

Daca vrei sa fii conservator, trebuie asteptat sa vezi cand scaderile din piete contureaza un minim local. Conteaza de asemenea si rulajele care se fac pe burse in aceasta perioada - Alexandru Preda, Broker Cluj

“Reintrarea in piata ar trebui sa se faca atunci cand pe burse se consolideaza anumite preturi si nu mai exista evenimente pe termen scurt care sa denatureze evolutia actiunilor. Practic, dupa atingerea acestor minime, pe bursa ramane vizibila doar partea fundamentala a companiei si atunci se vede evolutia actiunii doar in functie de datele si informatiile ce tin strict de respectiva societate”, explica Adrian Barbulescu.

“Daca vrei sa fii conservator, trebuie asteptat sa vezi cand scaderile din piete contureaza un minim local. Conteaza de asemenea si rulajele care se fac pe burse in aceasta perioada. Daca de exemplu in Romania bursa revina pe crestere cu o lichiditate zilnica de 10 mil. euro (nivel ridicat pentru piata locala) atunci se poate spune ca avem un semnal bun pentru reintrarea in piata. In schimb, o crestere pe rulaje de 1 mil. euro nu spune prea multe”, a declarat Alexandru Preda.

Bursa de Valori Bucuresi a inregistrat joi a doua cea mai slaba evolutie zilnica din acest an, BET, indicele celor mai lichide zece actiuni, scazand cu 2,7%, in vreme ce BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, a pierdut 3,4%. Evolutiile au avut loc pe fondul unor rulaje de 50 mil. lei (11,3 mil. euro). Piata a revenit insa in sedinta de vineri cand cei doi indici au castigat 1,6%, respectiv 2,6%, in urma unor tranzactii a caror valoare totala a ajuns la 32 mil. lei (7,2 mil. euro).

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Foto: Shutterstock / Wave

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri