Schimburile comerciale intre Romania si Marea Britanie nu sunt afectate in prezent de referendumul privind iesirea Marii Britanii din UE, problema va aparea cand se va reinstaura tariful vamal intre Marea Britanie si Uniune, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care estimeaza ca Romania ar putea pierde din cauza Brexit in jur de 80 milioane euro la capitolul subventii europene, scrie News.ro.

Ministerul Agriculturii a facut deja primele calcule privind evolutia subventiilor europene in urma iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Astfel, Marea Britanie contribuie anual cu 13 miliarde euro la bugetul european, care este format din credite de angajament si credite de plata. In total, creditele de angajament sunt de 144 miliarde euro la bugetul european.

"Putem face un calcul ce inseamna retragerea a 13 miliarde euro. Am verificat cu colegii de la Bruxelles si ar afecta cu circa 2-3 procente bugetul european pentru Romania. (...) Acum nu pot sa va spun exact, vor fi negocieri, ramane de vazut ce se va intampla, dar exista un risc ca Romania sa piarda anual pana la 80 de milioane de euro”, a spus Irimescu.

Votul de saptamana trecuta din Marea Britanie nu pune, insa, probleme pe termen scurt, asigura oficialul.

"Problema va aparea in momentul in care se va reinstaura tariful vamal intre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Deocamdata schimburile sunt in continuare ca pe piata europeana libera, fara limita”, a mai spus Irimescu.

Citeste si:
Aceasta este prima strada din Londra pe care trec numai masini "verzi"
Londra interzice masinile...

Sursa foto: AgerpresFoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Brexit-ul ii costa pe britanici mai mult decat contributia la UE