Sectorul agricol este puternic afectat de seceta din prima parte a anului, în ciuda precipitațiilor din ultimele zile. Însă chiar și așa se va obține o producție bună de cereale, care va asigura consumul intern și vor putea exista inclusiv exporturi, a declarat, pentru wall-street.ro, Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România.

”Sunt zone unde au căzut ploi mai importante și zone unde nu a plouat aproape deloc și lucrurile stau foarte rău. Și acestea din urmă nu au fost plouate nici anul trecut, cum este zona Sloboziei, unde culturile atât de primăvară cât și de toamnă sunt compromise. Situația este complicată. Unde a plouat este mai bine, culturile de primăvară arată mai bine, însă dacă nu va ploua susținut, o ploaie consistentă, culturile se pot usca în orice moment al evoluției lor, pentru că nu au rezerva de apă în sol”, a explicat Nicolae Sitaru.

Nicolae Sitaru va fi speaker în cadrul conferinței online ”Agricultura Viitorului: Tehnolgii și soluții noi, alimentație mai sănătoasă”, organizată de wall-street.ro, în data de 11 iunie, începând cu ora 12. Dacă esti înteresat de domeniul agriculturii, te invităm să te înscrii la eveniment GRATUIT aici.

Potrivit acestuia, cel mai probabil producția de grâu va fi în 2020 de doar circa șapte milioane de tone, comparativ cu o producție de zece milioane de tone, în anii trecuți. Chiar și în aceste condiții nu există motive de îngrijorare privind asigurarea consumului intern.

Cred că va fi asigurat consumul de grâu, probabil că vom face și exporturi, dar nu va mai fi ca în anii trecuți. Dacă în anii trecuți ne obișnuisem să facem 10 milioane de tone de grâu, cred că anul acesta, dacă facem șapte milioane este bine”, a detaliat acesta.

Va fi un grâu de calitate, iar cel care va fi mai slab din acest punct de vedere va fi vândut ca grâu furajer, ca în fiecare an, de altfel. Per total, nu sunt motive de panică.

Agricultorii au nevoie de sprijin financiar

Sitaru a mai spus că în ceea ce îi privește pe agricultorii unde seceta a lovit cel mai puternic, fără un sprijin financiar consistent din partea statului, aceștia vor da faliment.

”Va fi greu pentru cei afectați de secetă, pentru că și dacă vor fi despăgubiți, nu vor fi recuperate sumele care s-au pierdut. Sunt pierderi foarte mari. Vom trece până la urmă și prin secetă și prin pandemie, însă nu știm cât de afectați vom rămâne, pentru că depinde și de politicile economice”, a adăugat Nicolae Sitaru.

Dacă vrem ca agricultura să nu preia singură acest șoc zonele afectate trebuie să fie ajutate.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a arătat că producţia maximă de grâu din acest an ar putea fi de 5 - 5,5 milioane de tone, faţă de anii buni, în care a fost de 7 sau chiar 9 milioane de tone de grâu.

De altfel, ministrul de resort a declarat că o secetă ca aceea de acum nu a mai fost în România de 50-60 de ani şi că încearcă să-i obişnuiască pe fermieri să-şi asigure culturile.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri