Seceta a afectat circa 40-50% din producția de miere din 2020, spun apicultorii. Pentru a veni în sprijinul acestora, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că oferă un ajutor de minimis, în valoare de doar 25 lei pentru fiecare familie de albine deținută de apicultori, adică mai mult sau mai puțin echivalentul unui borcan de miere.

Întrebați de wall-street.ro dacă suma promisă de Guvern poate asigura cheltuielile de bază, unii apicultori au spus că ajutorul de la stat nu acoperă nici măcar 10% din potențialul pe care îl poate avea un stup, în condițiile în care o cantitate minimă pe care o familie de albine o poate produce este de 10-15 kg de miere pe an.

Potrivit apicultorilor, în ultimii doi ani, cantitatea de miere produsă a scazut cu circa 40-50%.

„Era nevoie măcar de o sumă dublă pentru a ne putea plăti anumite costuri. Această sumă ar putea acoperi doar parțial tratamentul albinelor împotriva dăunătorilor”, spune un reprezentant al cooperativei Tomi’s Honey.

Suma totală alocată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru această schemă de ajutor este de 37.651.700 lei. Un număr de 16.296 apicultori au depus cerere pentru a beneficia de sprijin, pentru un total de 1.506.068 familii albine.

Apicultorii cer interzicerea folosirii pesticidelor

O altă problemă pe care o ridică apicultorii este legislația. Andrei Tomescu, președintele cooperativei Honey Dobrogea, cere o legislație mai strictă privind utilizarea pesticidelor cu scopul de a controla anumiți dăunători care afectează producția de miere.

„Vrem ca folosirea pesticidelor în producția de miere se fie interzisă complet și în România. Suntem printre puținele state membre ale Uniunii Europene care încă mai facem tratamente agricole cu astfel de substanțe dăunătoare”, spune Andrei Tomescu, președintele Honey Dobrogea.

În acest sens, pe 3 februarie 2020, Comisia Europeană a decretat interzicerea autorizațiilor de urgență nejustificate pentru substanțele dăunătoare albinelor, cum ar fi la trei neonicotinoide: imidacloprid, clotianidin și tiametoxam.

Potrivit Comisiei Europene, s-a demonstrat că aceste pesticide afectează viața albinelor și sunt dăunătoare pentru insecte, iar pentru acest motiv utilizarea lor a fost deja limitată la nivelul Uniunii Europene.

„Pactul ecologic european subliniază că sustenabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și nu putem accepta ca statele membre să utilizeze în continuare pesticide care dăunează mediului și biodiversității, atât timp cât există alternative”, spunea Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri