Tot mai mulți români lasă în urmă jobul de la oraș sau dintr-o mare corporație pentru a-și înființa afaceri în agricultură, mai ales că viitorii antreprenori pot accesa fonduri de la Uniunea Europeană pentru business-uri în agricultură. Drept urmarea, România ocupa în 2019 locul șapte la producția agricolă în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Pentru a afla care sunt cele mai profitabile culturi agricole din România, wall-street.ro a contact reprezentanții Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Floarea soarelui

O cultură de dimensiuni mari în România este floarea soarelui. Cultura de primăvară valorifică bine apa acumulată în sol pe durata iernii și primăvara, iar dacă se obțin producții peste 3.000-3.500 kg la hectar, este o cultură rentabilă.

„Este foarte important de reținut că toate aceste culturi au același nivel de sprijin de la APIA, de circa 180-200 de euro/hectare”, spun reprezentanții Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

Potrivit profesorilor de la USAMV, producția de sămânță în general este mai profitabilă pentru toate culturile, dar de asemenea are condiții suplimentare de izolare, control strict în cultură și pe lanțul de procesare.

Cereale: porumb, gâu, orz și rapiță

Potrivit reprezentanților Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV), cea mai profitabilă cultură de cereale în România este cea a porumbului. În România, în 2019, suprafața cultivată de porumb se întindea pe 2.678,5 mii hectare, iar producția totală a fost de 17.432,2 mii tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

După porumb, urmează grâul și orzul, în special pentru combinația producție ridicata - preț relativ convenabil.

„Aceste două culturi sunt profitabile din rațiuni de asolament și pentru că valorifică precipitațiile din toamnă și se recoltează la începutul verii când încep lunile toride si secetoase”, au declarat reprezentanții USAMV.

Cultura agricolă

Suprafața cultivată (2019)

Mii hectare

Producția totală (2019)

Mii tone

Preţ mediu de achiziție (2019)

Lei/kg

Porumb

2.678,5

17.432,2

0,64

Grâu

2.168,3

10.297,1

0,73

Orz

448,8

1.879,9

0,69

De asemenea, din aceleași considerente, și rapița este o cultură bună de investit cu mențiunea că este mai riscantă, fiind mai sensibilă la gerurile iernii și la seceta de toamnă.

Roșia

La culturile legumicole, datorită intensificării, producțiile sunt mult mai mari, dar și consumul de apă și energie pentru încălzirea spațiilor sunt costisitoare. Piața joacă un rol important prin prețuri, iar sprijinul statului prin APIA este orientat spre legumele pentru industrializare, cum ar fi roșiile.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri