Costin Simion provine dintr-o familie de producători agricoli din zona de nord a Ilfovului, iar faptul că marea parte a produselor le avea deja din gospodăria familiei l-a ajutat să fondeze Fermier bun, un serviciu de livrare de legume proaspete prin intermediul comenzilor online. Acesta nu este la primul business, el încercând anterior inclusiv o afacere în zona de food, Gusturi mediteraneene, dar și una prin intermediul căreia care propunea pantofi de damă manufacturați în România către piața germanofonă (Germania, Elveția și Austria).

Acesta a arătat faptul că nu este singur în business-ul Fermier bun, alături de el existând un așa-numit "silent partner", care preferă să nu-și dezvăluie numele însă.

"Domeniul fermierbun l-am cumpărat acum 7-8 ani, iar de atunci încercăm să propunem pieței românești această modalitate de a aduce cât mai aproape producătorii locali de consumatorul final", a declarat Costin Simion.

Acesta a explicat însă că la acel moment nu exista o solicitare mare în piață pentru acest fel de servicii, astfel că proiectul a intrat într-o perioadă de suspendare.

Momentul cel mai bun de reactivare a venit însă exact la începutul pandemiei, a adăugat Costin Simion, spunând că doar în decurs de o săptămână a reactivat platforma și furnizorii.

Astfel, subliniază acesta, site-ul a fost redeschis pe 28 martie 2020, iar până a doua zi deja echipa nu mai făcea față traficului, fiind nevoită să se reorganizeze în câteva ore și să găsească alt server și alt suport tehnic mai sustenabil.

"Afacerea a crescut constant. Am avut o campanie de promovare în care am invitat toți producătorii mici, care ajung greu sau mai deloc în lanțurile mari de supermarketuri și am adunat o bază de date de 200 de producători, pe diferite plaje de produse. Îi activăm în funcție de necesități sau de sezoane".

Costin Simion, fondator Fermierbun.ro

Totodată, acesta mai arată că afacerea sa acoperă zona Ilfov cu infrastuctura logistică proprie, distribuind direct la client acasă ca urmare a comenzilor plasate pe site.

Ulterior, a explicat Costin Simion, comenzile sunt recepționate, împachetate și, în cursul zilei, livrate la mai puțin de 24 de ore de când au fost culese.

De asemenea, spune fermierul, această activitate este dublată și de prezența fizică stradală pe Ștefan cel Mare nr. 15, lângă parcul Circului, acolo unde este și băcănia Fermier bun și unde sunt stocate, de asemenea, o parte din produse.

Un alt aspect important ridicat de fondatorul Fermier bun este și faptul că acesta nu este interesat de contactul cu retailerii, din simplul motiv că aceștia sunt preocupați exclusiv de preț, calitatea fiind, conform lui Costin Simion, pe locul 4 sau 5.

Ne conservăm clienții printr-o atenție foarte mare la selectarea produselor: produse coapte, la maturitate, nu culese semi-coapte și ținute în depozite trei-patru săptămâni sau în transport.

Costin Simion, fondator Fermierbun.ro

Cât despre planurile pe termen scurt și mediu, acesta explică faptul că interesul echipei este acela de a se concentra exclusiv pe zona de online, prezența stradală fiind suficientă, iar logistica aferentă nejustificând extinderea în mai multe puncte.

Astfel, arată acesta, mult mai degrabă ar deschide un dark store, sau un centru logistic unde se ambalează comenzile.

Nu în ultimul rând, a observat Costin Simion, deși spera ca revenirea la "normal" după doi ani de pandemie să reașeze un pic lucrurile, în momentul acesta industria este foarte afectată din cauza inflației.

"Au crescut foarte mult prețurile. La noi, la achiziție, la poarta producătorului, prețurile au crescut cu cel puțin 30-35%, iar în unele cazuri chiar și cu 100%", a concluzionat acesta.

Sursa foto: Fermier bun

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri