Schimbările climatice din ultima perioadă au un impact negativ în producția de cereale păioase. Pe lângă faptul că afectează procesul de fotosinteză și calitatea recoltelor, favorizează și apariția unor agenți patogeni care atacă sever culturile. Descoperă care sunt 4 aspecte-cheie de care să ții cont pentru a îmbunătăți randamentul culturii de cereale păioase și află cum poți obține recolte calitative și profitabile, folosind tehnologii de top care au la bază soluții inovatoare.

Asigură un bun management al rezistenței bolilor

Cerealele păioase sunt atacate de foarte multe specii de dăunători, buruieni și agenți patogeni. Una dintre problemele majore cu care se confruntă fermierii este legată de rezistența căpătată de agenții patogeni la tratamentele cu fungicide, devenind, astfel, tot mai greu de controlat. Fuzarioza, fainarea, septorioza, ruginile (galbenă, brună) se numără printre cele mai păgubitoare boli ale culturilor de cereale păioase. Pentru prevenirea apariției modificărilor care să confere agenților patogeni rezistență la substanțele active, este necesară alternarea substanțelor active și alegerea produselor cu moduri de acțiune diferite. Tehnologia XR, marca BASF, oferă fermierilor protecție completă datorită celor două tipuri de combinații: Flexity® Trio și Revycare® (XR CARE) sau Revystar® Flex și Priaxor® EC (XR STAR). Noua tehnologie XR combină avantajele celor mai noi și performante substanțe active care acționează în mod diferit, oferind fermierilor numeroase avantaje:

  • Pachetul fungicid Revystar® Flex conține cel mai nou triazol creat de BASF, Revysol® (mefentrifluconazol) și oferă o protecție de lungă durată, dar și o selectivitate bună, indiferent de condițiile climatice. Este compus din fungicidul Revystar® și fungicidul Flexity® și este recomandat pentru protecția culturilor de grâu și orz.
  • Pachetul fungicid Flexity® Trio conține trei substanțe active din grupe chimice diferite pentru combaterea întregului spectru de boli care apar primăvara devreme la culturile de grâu și orz: Xemium®, piraclostrobin și metrafenonă ce combat excelent făinarea și complexul de boli foliare la grâu și orz.
  • Priaxor® EC oferă control asupra unui spectru larg de boli foliare și aduce beneficii AgCelence®.
  • Revycare® oferă cel mai bun efect curativ în lupta cu agenții patogeni.
  • Asigură producții mari, de calitate și profitabile.
  • Acțiune rapidă și de durată.
  • Împiedică apariția agenților patogeni cu forme de rezistență.
  • Combate toate bolile cerealelor.

Importanța regulatorilor de creștere

Atunci când cerealele cad, sunt mai dificil de recoltat. Căderea și frângerea plantelor influenţează atât randamentele de producție, cât și calitatea recoltelor și profitul obținut de pe urma unei culturi. O producție bună de cereale păioase nu poate fi obținută fără utilizarea unor regulatori de creștere. Utilizați pentru a influența și modifica creșterea și dezvoltarea plantelor, regulatorii de creștere sunt esențiali atunci când vine vorba de productivitatea, randamentul și calitatea recoltelor de cereale păioase. Regulatorii de creștere, care se comportă similar hormonilor naturali ai plantei, îi reglează creșterea și ajută la consolidarea tulpinii. Pe lângă faptul că limitează dezvoltarea tulpinii pe înălțime, regulatorii de creștere au numeroase efecte benefice asupra plantelor.

Acordă importanță rotației culturilor

Rotația culturilor, pregătirea solului, semănatul, aplicarea măsurilor fitosanitare sunt importante pentru obținerea unor culturi profitabile de cereale păioase. Rotația culturilor trebuie efectuată urmând principiul succesiunii raționale. Conform acestuia, plantele mari, care au tendința de a consuma cea mai multă apă și cele mai multe substanțe nutritive din sol, trebuie plantate după cele mai mici care consumă mai puține resurse.

Respectă bunele practici agricole pentru tehnologia de cultivare aleasă

Monocultura și resturile vegetale rămase de la o cultură la alta favorizează apariția și dezvoltarea agenților patogeni și a dăunătorilor. Respectarea tehnologiei de cultivare și efectuarea corectă și la timp a lucrărilor agrotehnice vor asigura succesul culturii, garantând producții calitative.

Ține cont de aspectele-cheie de mai sus și optimizează randamentele de producție în fiecare an. Adoptarea unui management al rezistenței bolilor care combină diferite tratamente performante și respectarea bunelor practici agricole garantează fermierilor o valorificare profitabilă a recoltelor și optimizarea costurilor de producție.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri