2023 este primul an în care toţi fermierii care au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe schemele de plată vor fi verificaţi, a anunţat, la Indagra, directorul general al APIA, Cornel Constantin Turcescu, conform Agerpres.

"Anul acesta este primul an când toţi fermierii sunt verificaţi. Pe lângă eşantioanele de control care sunt extrase şi obligatorii, vorbim de 5% din totalul populaţiei de fermieri, undeva la 760.000 de fermieri. Gândiţi-vă ce înseamnă să fiţi controlaţi fără să simţiţi. Toţi, fiecare dintre noi. Asta înseamnă muncă foarte multă, asta înseamnă perioadă de implementare foarte agresivă. Şi vă spun şi de ce zic foarte agresivă, pentru că dacă până acum stabileam suprafeţele, determinam suprafeţele, calculam un cuantum în funcţie de eligibilitatea cererilor dată de un eşantion de control, care niciodată n-a depăşit clasic plus teledetecţie 60.000 de fermieri, gândiţi-vă ce înseamnă să ai un eşantion de control unde niciunul dintre fermieri nu este exclus. Ba mai mult, toţi sunt incluşi în acest eşantion", a declarat Cornel Turcescu, la conferinţa "Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027".

Şeful APIA a subliniat că 2023 este un an de început, pentru că sunt provocări noi în ceea ce priveşte schemele de plată gestionate de instituţie, dar şi modificări majore în ceea ce priveşte verificarea şi asigurarea plăţilor.

Potrivit sursei citate, noile scheme de plată din Planul Strategic PAC 2023-2027 nu au suferit modificări foarte mari faţă de vechile scheme, însă toate au fost construite în jurul schemei pe suprafaţă, pentru că niciuna dintre ele nu nu este posibilă fără o suprafaţă eligibilă determinată.

Acesta a transmis fermierilor că din punct de vedere tehnic şi al legiferărilor, APIA este pregătită pentru a implementa noile scheme dar şi pentru efectuarea plăţilor către fermieri.

"Dosarele fermierilor sunt instrumentate în funcţie de gradul de complexitate şi vor intra în avans undeva la peste 95-96% dintre fermierii care au depus cerere şi urmare tuturor controalelor, cererile sunt eligibile pentru plata avansului", a subliniat el.

Nu în ultimul rând, directorul general al APIA a precizat că începând de anul acesta declaraţia fermierului se va afla într-o marjă de eroare foarte mică, ceea ce va aduce o siguranţă că banii ajung într-un mod corect la fermieri şi cu cât mai puţine corecţii financiare din partea Comisiei Europene.

Sursa foto: Shutterstock / Fotokostic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri