Autoritatea Vamală Română a anunţat că, potrivit datelor deţinute de instituţie, în ultimele 6 luni nu au fost înregistrate operaţiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, transmite Agerpres. Conform informațiilor wall-street.ro, însă, lucrurile sunt departe de a sta așa.

"Ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la pretinsele importuri pe teritoriul României a unor categorii de cereale originare din Ucraina, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, Autoritatea Vamală Română aminteşte că până la data de 15 septembrie 2023, punerea în liberă circulaţie sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecţionare activă a respectivelor produse a fost interzisă în ţara noastră, potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina", se spune în comunicat.

Instituţia menţionează că, începând cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare, iar din acest motiv a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor şi producătorilor locali. Astfel, în România, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr. 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova, confom căreia grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizaţie de import, de către operatorii economici cu sediul social şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi creşterea animalelor.

"Deşi ordonanţa a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie - 13 octombrie şi nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operaţiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina. Facem precizarea că Autoritatea Vamală Română acordă o atenţie sporită traficului de la frontierele cu Ucraina", se mai spune în comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri