Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie, relatează Agerpres.

"Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel" ca Hamas, a declarat premierul israelian într-o conferinţă de presă televizată, în care a pledat pentru o "nouă viziune, o schimbare" în enclava palestiniană, care să implice "securitatea şi controlul israelian".

"Să reinstalăm în Gaza aceeaşi entitate care nu a fost reformată? Oare asta ne sfătuiesc cei mai buni prieteni ai noştri? Eu gândesc diferit", a adăugat el.

Netanyahu anunță că va lupta până la victoria finală

În cursul conferinţei de presă Netanyahu a acuzat Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Ramallah, de promovarea şi finanţarea terorismului şi a calificat crearea sa drept o "greşeală teribilă". Prim-ministrul israelian a promis de asemenea să continue războiul împotriva Hamas "până la capăt" şi până la "victoria finală" asupra organizaţiei teroriste, afirmând că nu a reuşit să facă acest lucru în cursul precedentelor cicluri de conflict, întrucât nu a existat un consens intern sau internaţional în acest sens.

SUA, principalul susţinător al Israelului şi un avocat al creării statului palestinian, pledează pentru unificarea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub conducerea ANP după încheierea războiului, dar Netanyahu respinge această posibilitate, argumentând că ANP şi Hamas au în comun "ideologia care neagă existenţa Israelului". Statele Unite s-au alăturat, de asemenea, presiunilor internaţionale din ce în ce mai accentuate pentru o încetare a focului în războiul împotriva Hamas, care a început la 7 octombrie şi continuă să provoace morţi, răniţi şi strămutări în Fâşia Gaza.

"Desigur, resimţim presiunea internaţională, nu o voi nega, dar, de când a început războiul, am creat un spaţiu internaţional împotriva acestei presiuni, vorbesc cu zeci de lideri în fiecare zi (...) Nu suntem întotdeauna de acord, dar până la urmă este războiul nostru, noi suntem cei care decidem", a subliniat Netanyahu.

Obiectivele Israelului în războiul din Gaza

Potrivit premierului israelian, războiul purtat de trupele israeliene "este justificat" şi nu trebuie să se oprească până când nu-şi va atinge cele trei obiective: recuperarea tuturor ostaticilor, distrugerea Hamas şi asigurarea faptului că gruparea islamistă nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel.

"Nu există nicio modalitate de a atinge aceste obiective fără a învinge şi nu există nicio modalitate de a învinge fără o prezenţă (militară) la sol", a spus el.

În acelaşi timp, Netanyahu a promis "să facă tot ce este posibil" pentru a-i aduce înapoi din captivitate pe ostaticii rămaşi în mâinile Hamas, lansând totodată un apel ferm către mişcarea libaneză Hezbollah să nu înceapă un război de amploare împotriva Israelului pentru că aceasta ar duce - potrivit lui- la distrugerea Libanului.

Bilanțul războiului din Gaza

Războiul a izbucnit la 7 octombrie în urma unui atac al Hamas, care a cuprins lansarea a mii de rachete asupra Israelului şi infiltrarea a aproximativ 3.000 de combatanţi palestinieni care au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit alte 240 în comunităţile israeliene din apropierea Fâşiei Gaza.

De atunci, forţele israeliene desfăşoară o ofensivă terestră, aeriană şi maritimă în enclava palestiniană, care s-a soldat - potrivit bilanţului Hamas - cu 15.000 de morţi, cu aproape două milioane de persoane strămutate care trăiesc în mijlocul unei crize umanitare grave.

Acordul de încetare a focului între Israel şi Hamas ce a durat şapte zile - negociat de Qatar, Egipt şi SUA - a fost întrerupt vineri, cele două părţi acuzându-se reciproc de aceasta. În cadrul acordului respectiv, 105 ostatici deţinuţi de Hamas au fost eliberaţi în schimbul a 240 de deţinuţi palestinieni aflaţi în închisorile din Israel.

Sursa foto: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri